Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, nad swoim mieszkaniem (budynek ca. 1930) mam strop kleina a nad nim bardzo niskie (ok 80cm/1m) poddasze. Nad tym jest dach z pokryciem z desek i papy (wymienione 2 lata temu).

Chciałbym ocieplic ten strop, niestety mogę ocieplić tylko ten fragment pod którym jest moje mieszkanie, na resztę nie mam dostępu i nie mogę postawić jakichś ścianek, żeby wydzielić poddasze tylko nad swoim mieszkaniem i zaizolować między krokwiami.

Zostaje mi chyba tylko położenie czegoś na stropie.

Na razie zebrałem gruz / kurz / ziemię cały ten syf ze stropu (wyszło ponad pół tony).

Myślałem o wełnie minieralnej 2x10 cm, żeby ułożyć na zakładkę, bo będzie troche kombinowanie między belkami i starą instalają c.o. i chciałem ulozyć tak, żeby wyjść ok 30-40 cm poza obrys mieszkania (tyle akurat mam dostęp).

Czy to ma sens? Jaki najlepszy rodzaj wełny, bo myślałem o takiej w płytach, twardszej impregnowanej. Czy potrzebna jest folia pod lub nad wełnę? dodam, że dach jest ogólnie szczelny, ale czasem tu i ówdzie poleci parę kropel, więc nie chcę, żeby wełna nasiąkała.

https://forum.murator.pl/topic/160972-izolacja-fragmentu-stropu/