barteq289 20.09.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Otóż mam taki problem i pytanie. Ściana w bliźniaku oddzielająca jedno mieszkanie od drugiego jest w pustaka max'a 20cm. Dość mocno słychać odgłosy z drugiego mieszkania. Aktualnie zrobione są tynki tradycyjne z obu stron. Co teraz można z tym zrobić? czym wyciszyć te mieszkania? Myślałem, że położę 5 cm styropian i będzie dobrze...czytając różne artykuły wychodzi, ze styropian przede wszystkim ociepla a nie izoluje hałas. Teraz przyszedł mi do głowy pomysł by zrobić po jednej ze stron mieszkania konstrukcje wepchać między profile watę szklaną-mineralną (narazie nie wiem co lepsze) na to płyta k-g i szpachla. Co o tym myślicie? może ktoś ma lepszy pomysł? Nie ukrywam, że im taniej tym lepiej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.09.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Akurat wełna szklana jest też wełną mineralną (co być może ułatwia wybór).Jak ma być tanio i skutecznie to koncepcja z rusztem i wełną między nim jest słuszna (oczywiście im więcej tym lepiej). Użyłbym jednak wełny skalnej i jeśli da rady to K-G podwójnie, ale jako, że to oprócz ściany to i pojedynczo da radę. Z drugiej strony podwójna płyta zapewni jeszcze wytrzymałość mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts