Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowe pierwsze pytanie osoby, która chce budować dom...

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie nietypowe jak na początki budowy domu gdyż dotyczy odrazu stanu surowego otwartego. Ile to może kosztować? Przy okazji zaznaczę, że nie myślałam jeszcze nad budową domu z uwagi na młody wiek, koniec studiów i dopiero szukanie miejsca na świecie, ale pojawiła się świetna okazja: tania działka, z pozwoleniami i wybudowanym już stanem zero pod bliźniaka. Aż żal nie skorzystać biorąc pod uwagę ceny mieszkań. Chciałabym przez pierwsze 2-3 lata postawić systemem gospodarczym stan surowy otwarty i jestem ciekawa ile to by mogło kosztować. Dom jest bliżniaczy, ma 96m2 (parter i użytkowe poddasze), bez garażu i piwnicy.

Podaj więcej szczegółów - gdzie ta działka mniej więcej leży, i za ile ta "okazja". Współczytacze jak widzisz są nastawieni sceptycznie. Nikt nie sprzeda domu poniżej kosztów, a jeśli już to widocznie ma jakiś powód (typu: samowola budowlana, cykliczne zalewanie wodą, tereny podmokłe a może wyrobisko kopalniane, błąd technologiczny skutkujący brakiem możliwości odbioru, a może sąsiad uwielbiający wypuszczać swojego dobermana w okolicy. Być może obok jest poligon, albo naprzeciwko właśnie otworzono agencję towarzyską...) Myślę, że lista może być dużo dłuższa...

Cena stanu surowego to około 5 zielonych samochodów średniej klasy.