Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękają bloczki betonowe / ściania fundamentowa - zdjęcia.

blur

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem przy budowie mojego domku. Wykonawca mówi, że bloczki nie powinny pękać, no ale pękły i trudno ... nie ma się czym martwić. Jeden kierownik mówi, że nie powinny ...no ale pękły. Poprosiłem kolejnego mówi to samo, żeby budować dalej. Bloczki jak pękały tak pękają.

Ściana fundamentowa ma wysokość od 7 do 9 bloczków. W środku budynek zasypany piachem, docelowo ma być po ociepleniu obsypany piachem. Pękać jakoś zaczął podczas wznoszenia ścian z belitu. W tej chwili układany jest strop ... i sam już głupi jestem co robić ... bo strop da potężne obciążenie i koszty.

Budynek parterowy, w kształcie literki H. Ława lana 100 cm.

Pęknięcia pionowe: na jednej ścianie 1, na kolejnej 3, i na kolejnej 2 ...ech

Kilka fotek:

bloczek3.jpg

bloczki2.jpg

bloczki1.jpg

Ściana fundamentowa ma wysokość od 7 do 9 bloczków. W środku budynek zasypany piachem, docelowo ma być po ociepleniu obsypany piachem.

Na początek gratuluje wyboru budowlańców ktorzy nie wiedzą co zrobili źle.

Pęka bo powinno, przy takim wyknawstwie. Błąd tkwi w braku obsypania ścian od zewnątrz a zasypaniu od środka i/lub braku wieńca przy tak wyskiej ścianie. Nic nadzwyczajnego typowy bład. Jak zaczoleś murowąc to masz ogromne szanse ze popęka i parter.

Na początek gratuluje wyboru budowlańców ktorzy nie wiedzą co zrobili źle.

Pęka bo powinno, przy takim wyknawstwie. Błąd tkwi w braku obsypania ścian od zewnątrz a zasypaniu od środka i/lub braku wieńca przy tak wyskiej ścianie. Nic nadzwyczajnego typowy bład. Jak zaczoleś murowąc to masz ogromne szanse ze popęka i parter.

Dziękuje za odpowiedz.

Problem polega na tym, ze ustawiają stemple pod strop. Teraz myślę czy pozwolić im wylać strop czy poprostu zatrzymać budowę i zerwać belit do betonu, oraz zalać wieniec. Ścianę fundamentową też bym pewnie obniżył żeby takich drak nie było.

Oszaleć można poprostu.

Ściana ma wystawać 3 bloczki, czyli od 4 do 6 boczków będzie zasypanych.

Dom ma wymiary 16x13 i na Początku zauważyłem te pęknięcia powstały na dłuższych ścianach, tak jakby ława siadała. Dzisiaj zauważyłem pęknięcia w okolicach jednego rogu budynku. Pytanie czy ława sobie siada i się ustabilizuje (podobno przez 1 rok budynek może 4 cm nawet osiąść), czy poprostu w końcu pęknięcie pójdzie na ścianę z belitu.

Obsypanie piachem pewnie niewiele pomoże, bo przecież i tak idzie izolacja pomiędzy piach a ścianę ... więc żadnej funkcji "podtrzymującej" pewnie nie może spełniać.

Rozważam dwie opcje:

1. Zalać strop, zostawić i poczekać, aż zima powie co myśli.

2. Zburzyć ściany, obniżyć bloczki do max 3-4, zalać wieniec i ruszyć znowu do góry.

uwielbiam podejmować decyzje na temat rzeczy o których nie mam zielonego pojęcia ...ale takie życie.

Nie zasypuje się ścian nie obsypanych. Koniec kropka.

Peknięcia które pokazujesz sa typow dla działania siły na (długą wysoką ścianę) obciążona parciem bocznym. Bloczki nie przenoszą sil roziągających dlatego pękają. Wyobraź sobie strop bez zbrojenie dołem tez popęka tak zachowuję sie Twoja ściana - piasek w środku ją rozpycha i stąd pękniecia na zewnątrz. Nie ma szans aby ława osuadla pod ciązaram ścianki fundamentowej. Chyba że wylali ławe na totalnie zruszinym gruncie. W tym stanie co masz ostrożnie ze stropem - zasypka potem strop. Burzenie ścian to troche ekstremum.

Wiecej mozna mowic na zywo nie z netu. Trzeba pogoladąc "pomacać"