Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odstępstwo od warunków technicznych - wysokość pomieszczeń.

Olleo

Recommended Posts

Witam,

czy zgoda na odstępstwo techniczne od wysokości pomieszczeń w budynkach jednorodzinnych, to powszechna praktyka, czy jedynie teoretyczna możliwość, a odpowiedzi z reguły są odmowne?

Chodzi o to, że dokańczam budowę domu, która rozpoczęła się jeszcze w latach osiemdziesiątych (pozwolenie na budowę z 83r., przy czym ostatnio PnB na projekt zamienny też wydane, a wiem, że może mieć to znaczenie w procedurze odstępstw). Prawdopodobnie z uwagi na ówczesne inne przepisy budowlane wysokości jednej kondygnacji brakuje trochę, by po zrealizowaniu podłogi (styro, wylewka, deski) osiągnąć wymagane obecnie 250cm. Ponieważ nie tylko stropy już istnieją, ale nawet dach, to doprowadzenie tego do porządku jest praktycznie nierealizowalne. Dlatego interesuje mnie odstępstwo od warunków technicznych.

Jeśli odpowiedź jest pozytywna, to mam dodatkowe pytania. Znalazłem coś takiego:

należy wymienić funkcje pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi (czasowy lub stały),

dla których ma być rozpatrywane odstępstwo;

Uwaga:

- pobyt czasowy - czas przebywania tych samych osób w pomieszczeniu od 2 do 4 godz./dobę;

- pobyt stały - czas przebywania tych samych osób w pomieszczeniu powyżej 4 godz./dobę;

- pomieszczeń, w których czas pracy (przebywania) tych samych osób wynosi poniżej

2 godz./dobę nie uważa się za pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi i nie wymagają one

uzyskania zgody na odstępstwo.

Czy kazdy pokoj w domku jednorodzinnym ma przeznaczenie na staly pobyt ludzi, czy trzeba to sobie jakos kategoryzowac? Np. jadalnia - 2h/dobe, kuchnia 2h/dobe, salon 4h/dobe itp.?

W rozporządzeniu ministerialnym nt. warunków technicznych stoi też, by pomieszczenie z instalacjami gazowymi miało co najmniej 2,2m, a w przypadku budynków już istniejących kocioł gazowy może być w pomieszczeniu o wysokości co najmniej 1,9m. Nie wiem, czy mój budynek kwalifikuje się do kategorii już stojącego (czy to nie dotyczy tylko budynków odebranych już), ale czy w tym zakresie również można ubiegać się o ustępstwo? Mam jedno pomieszczenie, które rewelacyjnie by się nadawało - ma komin spalinowy + wentylacyjny, ale brakuje mu ok. 10cm, a nie wiem, ile mogę pogłębić (ciężko stwierdzić, jak głęboko są stopy fundamentowe).

Edytowane przez Olleo