tomek4 20.09.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Witajcie, jaka powinna być minimalna grubość tynku na sufitach ? Mój tynkarz chyba za długo robił w deweloperce, bo już drugi raz zwróciłem mu uwagę że widać przewody (nie, nie ich odbicia). Dziś zmierzyłem w 3 miejscach grubość świeżego tynku i wyszło od 0,5 do 0,7 cm. Przewody z mocowaniami maja ok 0,4 cm czyli wychodzi 1mm warstwy. Może ja o czymś nie wiem, może że ideałem jest jak najcieńsza warstwa, która tylko zakrywa przewody ? A tynkarze wcale nie chcą oszczędzić na materiale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 20.09.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Kable nie mogą wystawać ponad powierzchnię tynku,przejedź ręką i wyczujesz czy tak rzeczywiście jest,jeśli nie to wszystko jest w porządku. W miejscach gdzie położone są przewody tynk szybciej schnie i w związku z tym często powstaje wrażenie,że kable wystają. Według karty technicznej np tynku knaufa mp 75 diamant minimalna grubość tynku to 8mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 20.09.2011 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Dzięki, mam właśnie kartę techniczną przed sobą i rzeczywiście od 0,8 cm a średnia to 1cm. Właśnie dlatego pisałem, że nie jest to wrażenie, kable bądź ich mocowania (taśma aluminiowa) chamsko wystają, co jest logiczne przy pokryciu 0,5 cm. Edit:A i jeszcze pytanko, czy w takim wypadku 1mm warstwa pokrycia przewodów jest już ok ? Edytowane 20 Września 2011 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 21.09.2011 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Wiadomo,że stropy często są krzywe,więc być może w jednym miejscu wykonawca musiał zachować minimalną grubość na kablach zaś w innym pogrubić warstwę tynku.Jeśli na całej powierzchni sufitu na kablach jest 1 mm to raczej nie jest to prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
best 22.12.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 norm nie pozwalają klaść na stropy,sufity warstwy tynku grubszej niż 1,5cm (względy bezpieczeństwa) prawda jest też taka iż instalacja elektryczna pod tynki gipsowe powinna być wkuta gdyż są to tynki cienkowarstwowe a ze względów ekonomicznych grubość tynków powinna wynośić ok średnio 12mm niestety przy polskich standardach murowania ciężko jest tą średnią utrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 22.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Takie kabelki na suficie to zmora tynkarzy. W miarę ok jak jest to ładnie poukładane.Autor wątku pisze o taśmie aluminiowej do mocowania na suficie. Elektryk poprzyklejał przewody taśmą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 23.12.2011 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Choć temat dla mnie zakończył się wraz z tynkowaniem - teraz "cekolują" po panach tynkarzach - to jednak odpowiem.Elektryk nie używał żadnej klejącej taśmy. Przewody mocowane były za pomocą gęsto rozłożonych "wieszaków" z taśmy aluminiowej akurat do stropu mocowania były kołkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts