Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna grubość tynku gipsowego na sufitach

Recommended Posts

Witajcie,

jaka powinna być minimalna grubość tynku na sufitach ? Mój tynkarz chyba za długo robił w deweloperce, bo już drugi raz zwróciłem mu uwagę że widać przewody (nie, nie ich odbicia).

Dziś zmierzyłem w 3 miejscach grubość świeżego tynku i wyszło od 0,5 do 0,7 cm. Przewody z mocowaniami maja ok 0,4 cm czyli wychodzi 1mm warstwy.

Może ja o czymś nie wiem, może że ideałem jest jak najcieńsza warstwa, która tylko zakrywa przewody ? A tynkarze wcale nie chcą oszczędzić na materiale ?

Kable nie mogą wystawać ponad powierzchnię tynku,przejedź ręką i wyczujesz czy tak rzeczywiście jest,jeśli nie to wszystko jest w porządku.

W miejscach gdzie położone są przewody tynk szybciej schnie i w związku z tym często powstaje wrażenie,że kable wystają.

Według karty technicznej np tynku knaufa mp 75 diamant minimalna grubość tynku to 8mm.

Dzięki,

mam właśnie kartę techniczną przed sobą i rzeczywiście od 0,8 cm a średnia to 1cm.

Właśnie dlatego pisałem, że nie jest to wrażenie, kable bądź ich mocowania (taśma aluminiowa) chamsko wystają, co jest logiczne przy pokryciu 0,5 cm.

Edit:

A i jeszcze pytanko, czy w takim wypadku 1mm warstwa pokrycia przewodów jest już ok ?

Edytowane przez tomek4

• 3 months później...
norm nie pozwalają klaść na stropy,sufity warstwy tynku grubszej niż 1,5cm (względy bezpieczeństwa) prawda jest też taka iż instalacja elektryczna pod tynki gipsowe powinna być wkuta gdyż są to tynki cienkowarstwowe a ze względów ekonomicznych grubość tynków powinna wynośić ok średnio 12mm niestety przy polskich standardach murowania ciężko jest tą średnią utrzymać :(

Choć temat dla mnie zakończył się wraz z tynkowaniem - teraz "cekolują" po panach tynkarzach - to jednak odpowiem.

Elektryk nie używał żadnej klejącej taśmy. Przewody mocowane były za pomocą gęsto rozłożonych "wieszaków" z taśmy aluminiowej akurat do stropu mocowania były kołkowane.