Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kamery - monitoring

Gość

Recommended Posts

Ahoy, mam pytanie: gdzie i za ile nabyć możliwie małą kamerę, nawet mikro? Czy obraz z nich nadaje się do czegokolwiek? Jak jest obrabiany - prosto do tv czy przez jakieś przetworniki? czy jest sens robić to po amatorsku? - kamera internetowa via

Kiedyś przypadkiem natrafiłem w internecie na strony poświecone miniaturowym kamerom TV. Były do kupienia za 150-200 zł. Dawały wyjście bezpośrednia kabelkiem do TV np. "czinczą", lub nadawały w paśmie fal odbieranych prze TV w zakresie kilkudziesięciu metrów. Chyba najlepiej wpisać w wyszukiwarkę "kamery tv" i się znajdzie co potrzeba.

Zdrówka

Polecam nr 4/2002 PC World Komputer - jest tam artykuł "Oko w sieci" i zestawienie kamer oraz programów. Okazuje się , ze oprócz programów do wideokonferencji są programy do nadzoru i ochrony nieruchomości obsługujace kilka kamer z przekazywaniem alarmu telefonicznie, SMS, albo pocztą do wybranych miejsc.

Oczywiście kamerkę kupisz już za 150zł. Musisz pamiętać że posiada ona wyjście VIDEO. dosdatkowo można kupić modulator i wpuścic sygnał do sieci TV. przy takim rozwiązniu można zastosować wiele kamerek i na różnych programach przeglądać sytuację. Dobrym rozwiązaniem jest zakup karty do PC np z 4 wejściami video i zakup programiku (widziałem taki już za 30USD), który umożliwi rejestrację obrazów z kamer. Na 20GB HDD mozna zapisać miesiąc obrazu z kamerek.

Zapomniałem napisać, że obraz jest niezły. mam taką kamerkę wystawioną przed domem i nawet w nocy widze samochód na nieoświetlonym parkingu. Oczywiście za 150zł to kupisz kamerkę czarno-białą. kamerka taka widzi podczeriweń więć można teren doświtlić odpowiednia lampą której ludzkie oko nie widzi.

Widzę na moim privie, że temat ma wielu zwolenników. Jeszcze parę informacji dla zainteresowanych.

Ja kupiłem kamerkę za niewielkie pieniądze więc nie wymagałem od niej zbyt wiele. Sprawdza się świetnie. Mój samochód i wejście na posesję (samochód stoi na ulicy przed furtką) oddalone jest od okna o ok. 6m. Kamerkę mam zainstalowaną w górnym rogu okna (ok. 2,6m nad ziemią) i jej szeroki kąt widziałby ok. 2,5 samochodu osobowego na takiej odległości. Myślę, że z 15m będzie widać kto idzie jednak szczegóły twarzy to zbyt daleko. Wystarczy sobie wyobrazić osobę w TV której wielkość na ekranie 21’ wynosi ok. 10cm.

Jakość z takiej taniej kamery jest naprawdę niezła.