Olifanty 20.09.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Witam serdecznie, to mój pierwsze słowa na tym zacnym Forum,na pewno się powtarzam..Ale uprzejmie prosze o kilka madrych słow-. Jestesmy w fazie papierologicznej "budowy "domku i zblizamy sie od nieuchronnie ostatecznej decyzji- jak grzać.. Przerobiłam - czytając pilnie forumowe mądrości rózne zachwyty ogrzewcze , była faza pompy, była - "oszczednościowa" ekogroszku, aktualnie - wiemy że chcemy bez obsługowo, ale z chociaz z teoretyczna możliwościa oszczędności w najzimniejszych miesiacach . Dostepu do gazu z sieci nie mamy- może za 5-10 lat, więc myslimy o zakopanej butli + kominku + ??? płaszcz wodny ?? dogrzewanie kominkiem w weekendy, wtedy gdy jestesmy w domu itd itd . Domek będzie ( jak to dumnie brzmi ) parterowy , 153 m + 44 garaż - nie umiem wklejac linków więc tylko nieśmiało napiszę że projekt z80 z pracowni Z 500 , na pewno reku + maxymalnie możliwie sensowne docieplenie . Moje pytania sa 2 - lubimy te 23 - 24 stopnie- zmiescimy sie z opłatami za gaz w tych 7-8 tys rocznie? i drugie - co z płaszczem ? czy robić po domu nawiewy ? i czy to brudzi , nawet gdy nie grzejemy kominkiem zbyt czesto?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 20.09.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Kup własny zbiornik.Będziesz mieć gaz 40% taniej.Pompę ciepła powietrze/woda rozważaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olifanty 20.09.2011 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Kup własny zbiornik.Będziesz mieć gaz 40% taniej.Pompę ciepła powietrze/woda rozważaliście? Tak z tym że cały czas brakuje mi przekonania , ze pompa uciągnie ogrzewanie domu 160 m na temp 23-25 stopni, wiem ze sa liczni forumowicze , którzy mnie o tym zapewnia , ale nie, troche pękam.. poza tym zakładam ze kiedys ten gaz przyjdzie.. czy kupiony zbiornik mozna zakopac i " zapomnieć " o nim, czy w jakichs sposób trzeba czegoś "pilnować"?i o jakich kosztach- pirazy oko mówimy ( nowy, srednioduży). Aha i czy ten gaz z innych , alternatywnych żródeł jest OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olifanty 20.09.2011 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Aha nie wspomniałam - w całym domu podłogówka ... Ale kamień czy terakota niet.. czy deska bądz dopuszczalne do uzycia panele mocno obniża wydajność ( czytaj zuzyty gaz ) tejże podłogówki.. tzn - jakiego rzedu przy prawidłowym wykonaniu ogrzewania podłogowego moga to być różnice ( 10, 15, 20 % ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olifanty 22.09.2011 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 To jeszcze raz ja sorki za marudzenie , ale naprawde wierzę w Waszą bezinteresowną mądrość , wielokrotne zaciekłe dysputy podbiły moje serce , chciałabym poznać Wasze zdanie na temat takiego jak wyżej wymienionego rozwiązania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.09.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 (edytowane) chciałabym poznać Wasze zdanie na temat takiego jak wyżej wymienionego rozwiązania ... spokojnie, bez obaw, nawet jeśli to będzie przeciętnie ocieplony dom (U w ok 0,2 - styro w ścianach 15cm), podobnie strop to dla takiego domu zapotrzebowanie powinno się zmieścić w ok 11-14 tys kWh/rok, do tego cwu po 1000kWh/rok na osobę, zatem z tej w/w kwoty za gaz sporo zostanie. Dodam, że warto pomyśleć o tańszym cieple z taniej małej pc pw do cwu i wspomagania ogrzewania w okresach przejściowych, również tani klimatyzator w takim okresie może się sprawdzić - to również pc, różnica w koszcie eksploatacji gazu z butli i tych pc jest duża, dlatego bardzo szybko zainwestowany koszt się zwróci. Polecam przetestowanie mojego kalkulatora - jest w stopce. Ktoś włamał się na moje konto i zmienił warunki dostępu, ale już poprawiłem i można korzystać, są tam arkusze kosztowe nośników energii i OZC dla laika. Ostatnio zaczynam testować tani klimatyzator jako źródło ciepła - wyniki podaję w tym temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4907928&viewfull=1#post4907928 Edytowane 23 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts