adminka88 21.09.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Witam. Napiszę tutaj bo już nie wiem do kogo zwrócić się o pomoc. Opiszę problem po kolei: Mieszkamy w domy piętrowym, nieotynkowanym, ogrzewanie piecem węglowym, okna plastikowe. Na dole teściowie, na górze od stycznia 2010 ja z mężem i córką. Wcześniej na górze mieszkał od czasu do czasu tylko mąż. Od kiedy zamieszkaliśmy większą ilością osób na piętrze zaczęły pojawiać się mokre plamki w rogach ścian. Najpierw w sypialni, po rogach, potem na reszcie ścian, w końcu są już i na całym suficie. Plamy te po jakimś czasie czernieją. Od kilku miesięcy plamy pojawiają się stopniowo tez w pokoju dziecka, dziś zauważyłam je także w kuchni i w salonie, choć w mniejszym stopniu. Usuwaliśmy czarne przebarwienia sprayem na pleśń. Czerń zniknęła, ale mokre plamy są. W planie mamy odmalowanie i zmianę stylistyki sypialni, ale skoro pojawiają się te plamy to nie wiem czy jest sens. Jaki jest powód pojawiania się tych plam na ścianach?? Fakt faktem, że teraz dom nie jest ogrzewany, ale plamy pojawiały się także przez całe lato kiedy w domu było bardzo ciepło. Czy jedynym sposobem byłoby otynkowanie domu? Powiem też, że problem nie pojawia się na dole u teściów, tylko i wyłącznie u nas Może tutaj uzyskam poradę bo wygląda to tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 21.09.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 najpierw dokształć się tutaj:http://ladnydom.pl/budowa/1,106582,2654441.html Potem tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzdłuż-i-w-poprzek!http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185876-Lazienka-Masakryczna-wilgoc Najpierw poprawić wentylację w całym domu, a potem docieplić dom. Od 2013 roku powoli będą uwalniane ceny za węgiel, gaz, olej. Najbardziej uderzy w węgiel, więc radzę pomyśleć o ociepleniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.09.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Brak wentylacji, zbyt szczelne okna, za mało izolacji termicznej. Opisz warstwy stropu nad waszymi głowami masz tam ocieplenie, ile i czego ? U teściów nie pojawia sie wilgoć bo ona ucieka do was a u was występuje dopiero róznica temperatur/ wilgotnosci nad waszymi głowami. Szkoda robić remontu sypialni jak w domu panoszy się grzyb. Pomieszczenia masz wentylowane ? Tynkowanie domu nic nie da , z czego są zbudowane ściany ? Grubość, materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 21.09.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Doraźnie może pomóc pochłaniacz wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 23.09.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Opisujesz typowe efekty niesprawnej wentylacji w pomieszczeniach. Dlaczego niesprawnej? Lista może być długa, ale najważniejsze to: zapewne brak stałego dopływu powietrza do pomieszczeń, być może niedrożne przewody wentylacyjne (zatkane wloty do nich?), niemówione, że są one niewłaściwie zbudowane (zdarza się w domach "klockach" z lat 60-70, że są np. za krótkie, by wytworzyć odpowiedni ciąg).Piszesz, że macie piec węglowy - więc zapewne zagląda do was czasami (cztery razy do roku?) Kominiarz? Najprościej skorzystać z jego fachowej wiedzy - na wentylacji grawitacyjnej (a taką zapewne masz u siebie w budynku) zna się jak nikt inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.09.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 ..a ja stawiam na brak izolacji termicznej - woda wykrapla się w "zimnych" miejscach... oczywiście gwoździem do trumny jest nadmiar wilgoci w powietrzu czyli słaba lub całkowity bark wentylacji... Rozwiązanie to docieplić pomieszczenie ale od zewnątrz i poprawić wentylację... innego sposobu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 30.09.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Miałem identyczne zjawisko. Rozwiązaniem okazało się włączenie wentylacji mechanicznej (wcześniej była wyłączona ze względu na pylące prace budowlane). Od momentu włączenie plamy wilgoci się nie pojawiają. Bez polepszenia wentylacji malowanie o którym piszesz to nie jest dobry pomysł, szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 01.10.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Wentylacja, wentylacja i raz jeszcze wentylacja. A właściwie brak wentylacji. W normalnie "oddychającym" domu czuć świeże powietrze. Niestety wiele osób zamiast zrobić porządną wentylację, wszystko uszczelnia żeby było jak najcieplej. I tym sobie oczywiście szkodzi. Moi teściowie w bloku tak sobie wszystko pouszczelniali, że woda z okien się leje a oddycha się jak w łazience po długiej kąpieli... Nie jestem w stanie tam wysiedzieć nawet pół godziny, bo od razu boli mnie głowa. Jak poprawicie wentylację (nie mylić z robieniem przeciągów) to będzie można wszystko dopiero ładnie podsuszyć, ocieplić od zewnątrz i zmienić wystrój sypialni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts