pranxter 21.09.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Witam,Ponieważ koszty remontu przekroczyły moje założenia (co chyba nikogo nie dziwi) muszę trochę zaimprowizować).Chodzi o odnowienie stołu kuchennego, żeby nie kupować nowego. Stół jest wykonany z litej sosny, pomalowanej poprzednio lakierem bezbarwnym. Zeszlifowałem stary lakier na tyle, na ile mi się udało papierem ściernym (nie wiem, czy usunąłem całą powłokę - starałem się to zrobić jak najdokładniej, ale nie wiem jak głęboko stary lakier wniknął w drewno). Na pewno zdarłem wierzchnią warstwę i zmatowiłem powierzchnię oraz oczyściłem z pyłu. Pytanie jest następujące: czym i w jaki sposób (pędzlem czy wałkiem, ile warstw itp) pomalować stół, aby nadać mu kolor ciemniejszy przy zachowaniu widocznej struktury drewna. Zastanawiam się nad następującym rozwiązaniem: 1-2 warstwy lakierobejcy VIDARON (z teflonem), a na to 1-2 warstwy lakieru bezbarwnego dla utwardzenia powierzchni (czy potrzebny, jeśli tak to jaki?). Czy dobrze kombinuję czy może polecacie inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.10.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Jak nie wiesz czy usunęlęlś cały lakier - masz sznse przy malowaniu w kolorze na soczyste placki - w miejscach zalakierowania nie weźnie równo kolor.Malowac wałkiem, delikatnie, małą ilością farby perzy każdym nalożeniu, nie przerywać w trkcie prac - połączenia będą widoczne.Jak ma byuc widoczna struktura drewna zastosować tzw. lazurę tj. farbę do drewna nie kryjącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 25.10.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 a nie da się tego zaolejować?nie chciałbym jeść na lakierowanym stole.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts