Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie w jeden sezon

Recommended Posts

Tuż przed zimą zdążyliśmy zrobić fundamenty domu, teraz ruszamy z budową. W grudniu chcielibyśmy się wprowadzić. Czy nie sądzicie, że to za szybko, majstrowie nam odradzają. Twierdzą, że dom będzie jeszcze za wilgotny i nie zdąży właściwie osiąść w gruncie. Podzielcie się swoimi doświadczeniami...

Tuż przed zimą zdążyliśmy zrobić fundamenty domu, teraz ruszamy z budową. W grudniu chcielibyśmy się wprowadzić. Czy nie sądzicie, że to za szybko, majstrowie nam odradzają. Twierdzą, że dom będzie jeszcze za wilgotny i nie zdąży właściwie osiąść w gruncie. Podzielcie się swoimi doświadczeniami...

W technologi tradycyjnej bardzo ciężko jest na tyle wyszuszyć mury, aby faktycznie bez przeszkód zdrowotnych taki budynek zasiedlić.

Pozostają jescze przerwy technolodiczne wymagane sztuką, pomiędzy poszczególnymi etapami budowy, których przestrzeganie bardzo całą sprawę utrudnia.

Pamietać też należy, że w części kraju np. Mazowsze w połowie marca jescze mróz trzyma, a w październiku może nastąpić nagły atak zimy, pozostaje okres od kwietnia do września- pól roku. :-?

Ja w dwa sezony buduję, pozdrawiam.

W technologi tradycyjnej bardzo ciężko jest na tyle wyszuszyć mury, aby faktycznie bez przeszkód zdrowotnych taki budynek zasiedlić -

Jakie mogą być te problemy zdrowotne? Czy skoro i tak zimą trzeba grzać, żeby budynek wysechł, to może szkoda grzać na pusto i lepiej się wprowadzić przed zimą. Wtedy grzeję jednocześnie i na wysuszenie i dla siebie bo już mieszkam... :roll:

oczywiście zależy to od wielu czynników, wielkość domu, kasa, jakość wykonawców itp. ale da się wybudować dom w jeden sezon.

My zaczęliśmy w listopadzie 2002 a wprowadziliśmy się w sierpniu 2003, ( dom 140 m2 ), nie obeszło się bez małych niedociągnięć, ale generalnie jesteśmy zadowoleni. Mieszka się doskonale.

Rafał

czesc

My zamierzamy wszytsko zrobic w jeden sezon. Teraz przed nami porzadkowanie dzialeczki :roll: a jest co robic, potem fundament, chwila odpoczynku i cala reszta :wink: Rozmawialismy ze znajomym murarzem na ten temat i powiedzial, ze nie ma zadnych przeciwskazan. Mamy nadzieje, ze wszystko pojdzie po naszej mysli i swieta spedzimy w naszym wymarzonym domku:)

powodzenia

wiosna tuż tuż

Ja tam jestem jednak za budowaniem w 2 lub trzy sezony i w moim przypadko chodzi glownie o kase ale wazne jest rowniez wysuszenie samego domu.

Mam murowany dom z ceramiki wiec najpierw ona wchlonela wode z zaprawy pozniej byl wylewany tradycyjny strop to w tedy dopiero ceramika sie napila (woda z betonu + mocne polewanie stropu) nie wieze aby te sciany tak szybko wyschnely, na to przychodzi jeszce tynk ktory tez ma sporo wody w sobie no i oczywiscie gladz gipsowa. A szybko nalezy rowniez zrobic elewacje zew wiec dokladamy styropian lub welne od zewnatrz i gdzie ta cala woda ma wyjsc teraz?????

Uwazam ze domu budowanego w takiej technologi dodajmy tradycyjnej nie da sie wybudowac w jeden sezon. A jak ktos budije sciany trzywarstwowe to juz sobie niewyobrazam wysuszenia tego i zamieszkania w jeden sezon.

Oczywiscie kazda ekipa murarska ktorej zalezy na kasie a nie na dobrym samopoczuciu klienta bedzie mowic ze mozna wykonac to w jeden sezon bo organizacyjnie to sie da zrobic ale co dalej??? W ktoryms muratorze byl opisany przyklad domu wykonanego w jeden sezon ktory mial problemy z wilgocia i plesnia w lazience.

W jeden sezon to mozna postawic dom z derwna lub kanadyjczyka gdzie nie ma robot mokrych

Po dwóch miesiącach grzania połączonego z intensywnym wietrzeniem (temperatura potrafiła osiągać 27C a wilgotność potrafiła spadać do 50%) domu (ceramika/styropian) w którym wylewki powstały 16.12.2003 wylewki mają 2% podobnie strop, tynki. Naprawdę nie ma problemu z wilgotnością (w tej chwili ok. 70%/22C).

Da się zbudować dom szybko - ale nie jest to wariant dla każdego.

Ja osobiście w dwa/trzy sezony nie mógłbym zbudować domu - bo nie byłbym w stanie tyle czasu marnować na pilnowaniu pracowników na budowie....

Witajcie!

lessio i magi!

My również zaczynamy teraz w marcu i przed końcem roku chcemy zamieszkać w swoim domku. Napiszcie czy planujecie ogrzewanie podłogowe i czy na podłogę kładziecie panele lub parkiet. Jeśli tak, to jak myślicie rozwiązać sprawę położenia paneli lub parkietu( prawdopodobnie należy odczekać 3 m-ce po wylaniu podłóg)?

Pozdrawiam :wink:

Ja rozpoczynam budowę w technologii tradycyjnej z ceramiki ściana 3-waerstwowa i nawet przez myśl mi nie przeszło aby zrobić to w jeden sezon i to nie z powodu braku kasy. Po prostu nie byłoby tam czym oddychać!

Wszystko wymaga czasu. tak więc cierpliwości inwestorzy.

Lepiej zrobic to w dłuższym terminie ale potem spac spokojnie i zdrowo.

Pozdrawiam wszystkich.

Gość reza2810

A ja budowałem dom 170 m2 w jeden sezon a dokładnie w 6 m-cy, mieszkam juz ponad 2 lata i nic się nie dzieje!

Inna sprawa, że dużo zależy od technologii, bylo też wyjątkowo suche lata (2002)

moj wykonawca gwarantuje mi ,ze na swieta bedziemy mieszkac w nowym domu(ruszamy kwiecien/maj).Brat od 3 lat mieszka w domu postawionym w 6.5 m-ca, kuzyn drugi rok - tez budował pół roku i nic sie nie dzieje!!!! To właśnie mnie najbardziej przekonuje-praktyka, a nie opowiastki,że może być tak i tak... Mój kolega buduje 4 lata ,ale taki system nie dla mnie!!!! :evil: