Asieja 21.09.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Ponownie witam Wszystkich U mnie na tapecie nadal instalacja ogrzewania w kawalerce. Pytałam wcześniej o piec kaflowy ale ta opcja odpada, również ogrzewanie gazowe odpada, okazało się że nie dostanę pozwolenia na jego zamontowanie ponieważ za mały metraż :/ Ale nic to, zostaje mi opcja ogrzewania elektrycznego. Mieszkanie jest ciepłe, pokój z aneksem kuchennym plus mała łazieneczka. Są w nim trzy okna nowe więc szczelne. Mieszkanie ze wszystkich stron jest osłonięte tylko od strony okien nic do niego nie przylega Ma wysokość 3,6m i nad aneksem kuchennym i łazienką znajduje się antresola na materac (sypialnia:) hehe). Mam do Was pytanie, z tego co się zorientowałam to można zainstalować piece akumulacyjne dynamiczne. Dwa w pokoju, akurat pod oknami mam wnęki w które idealnie będą pasowały a do łazienki myślę o takim drabinkowym kaloryferku. Zorientowałam się, że te piece akumulacyjne wystarczy że będą miały po 1,5KW czy to prawda? Wiem że najlepiej je zastosować gdy ma się dwie taryfy. Powiedzcie mi czy bez problemu można podłączyć te taryfy i ile to kosztuje oraz ile faz jest potrzebne żeby takie ogrzewanie chodziło biorąc pod uwagę, że wszystko mam na prąd (nie mam podłączonego gazu), no i jaki jest koszt dodatkowej fazy? Może ktoś z Was się orientuje ile kosztują takie piece akumulacyjne i jakie wybrać oraz jaki w przybliżeniu byłby koszt poprowadzenia elektryki w ścianach tak abym mogła umieścić te piece pod oknami. Także koszt podłączenia drugiej taryfy i fazy czyli ogólnie koszt zrobienia całego ogrzewania elektrycznego. Sama w ogóle się nie orientuję w tych sprawach więc będę wdzięczna jeśli ktoś mi poradzi co i jak Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verd 26.09.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 My stosujemy elektryczne panelowe grzejniki olejowe. Są bardziej energooszczędne od zwykłych olejaków na kółkach i tym bardziej konwektorów.Radzę zastosować grzejnik 2000W do pomieszczenia z aneksem (lub 2x 1000W) + jeden 400W do łazienki.Jeżeli instalacja nie jest bardzo stara, bez dodatkowych faz powinna wytrzymać. Cenowo powinno się zmieścić w 600-700zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts