Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszulki termokuczliwe są tylko na przewody niskonapięciowe????

Recommended Posts

Wczoraj się dowiedziałem od elektryka że koszulki termokurczliwe są dobre ale do naprawy przewodów niskonapięciowy np. alarmowych albo UTP.

Natomiast żeby naprawić uszkodzoną izolację przewodu elektrycznego na 230V lepsza jest zwykła izolacja.

To jak to jest z tymi koszulkami termokurczliwymi. Jakie jest ich przeznaczenie?

Wytrzymałość dielektryczna:

Minimum 15kV/mm

Źródło:

http://www.radpol.com.pl/component/option,com_product/Itemid,60/id,7/item,15/

Taśmą kable ziemne?

akurat do ziemnych to bym nie zalecał. jeśli już to tylko wersję z klejem wewnątrz.

na ziemne polecam mufy albo taśmy samowulkanizacyjne

Jak zwykle w tym dziale. mnóstwo porad amatorskich.

Wszystko ma swoje przeznaczenie. Koszulki termokurczliwe zwykłe są normalnie wykorzystywane do zabezpieczania przewodów sieciowych.

A tzw. koszulki z klejem, to elementy służące nawet do łączenia kabli w ziemi, zastępują mufy i inne badziewie. Wygodne, trwałe i pewne, pod warunkiem, że się wie, jak należy je użyć.

Wszystko ma swoje przeznaczenie. Koszulki termokurczliwe zwykłe są normalnie wykorzystywane do zabezpieczania przewodów sieciowych.

A tzw. koszulki z klejem, to elementy służące nawet do łączenia kabli w ziemi, zastępują mufy i inne badziewie. Wygodne, trwałe i pewne, pod warunkiem, że się wie, jak należy je użyć.

Ale Twoja odpowiedź też jest mało precyzyjna.

Czyli koszulki termokurczliwe ZWYKŁE można stosować na przewodu prądowe 230V czy nie?

Czy prawda jest jak twierdził ten elektryk że zwykłe są tylko na przewody niskonapięciowe np. alarmowe.

masz problem z rozumieniem tekstu czytanego. ale to w Polandii mocno popularny problem

Ale Twoja odpowiedź też jest mało precyzyjna.

Czyli koszulki termokurczliwe ZWYKŁE można stosować na przewodu prądowe 230V czy nie?

Czy prawda jest jak twierdził ten elektryk że zwykłe są tylko na przewody niskonapięciowe np. alarmowe.

napisałem "przewodów sieciowych". Chodzi o sieć 230/400 V

akurat do ziemnych to bym nie zalecał. jeśli już to tylko wersję z klejem wewnątrz.

na ziemne polecam mufy albo taśmy samowulkanizacyjne

A czym jest mufa, jak nie koszulką termokurczliwą? Oczywiście grubsza i z klejem, ale jednak.

Co innego koszulka RC cienkościenna

A co innego mufa ZRM.

Ale zasada działania podobna i zarówno jedna jak i tym bardziej druga do kabli 230/400V się nadaje. Różnica w tym, do czego owy przewód czy kabel jest wykorzystywany.

Są koszulki i "koszulki".

dudi82 podałeś jedne z lepszych na rynku :) ale wątpię czy sam sprawdzałeś ich wytrzymałość w boju.

Najczęściej kupowane popularne "koszulki" mają się nijak do nich a niestety takich jest najwięcej na rynku. Swego czasu miałem okazję sprawdzić wystrzymałość różnych "wynalazków". Było to jeszcze na studiach więc ładnych klika lat temu ale dało pogląd na kolosalne różnice w materiałach. Najgorsze "koszulki" padały poniżej 1kV, najlepsze wytrzymały ok 8-9kV.

Przy porównaniu z taśmami izolacyjnymi wypadły słabo: taśmy padały od 4kV. Najlepsza wytrzymała 30kV i pewnie jeszcze dałaby radę ale nie mieliśmy już możliwości :(

Mufy, koszulki z klejami to zupełnie inny temat i w zastosowaniu do czego innego.

Przy czytaniu wszelkich specyfikacji trzeba pamiętać że są to wyniki badań w idealnych warunkach i są różne metody pomiarowe. Producent zawsze "nagina" na swoją stronę. No i wszelkie wartości są podawane np. 1,5kV/1mm. Jeśli koszulka ma 0,1mm to będzie to maks 1500V (oczywiście według producenta).

Czy ktoś chce używać koszulek do nn? Pewnie wielu, ja wolę mieć czyste sumienie i spokojny sen - koszulki służą mi tylko do sygnałówki lub oznaczania przewodów.

Fakt, mówiąc o koszulkach mam na myśli te, na które są certyfikaty, a nie chiński badziew.

15kV/mm przy grubości 0,1mm daje 1500V. Czego więc chcieć więcej w domowej instalacji 230/400V? Tutaj mówienie "ja nie stosuje" jest tym samym co dyskusja o szybkozłączkach. Jeden mówi "nie, bo nie", drugi "tak, ale tylko wago" a jeszcze inny pcha każdą chińszczyznę, bo "nigdy się nie upaliła". To tak jak powiedział poprzednik - są blondynki i są brunetki.

O problemach z koszulkami w instalacjach 230/400V nie słyszałem, dlatego nie mam powodów twierdzić, że nadają się tylko do instalacji alarmowych.