Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbrojenie płyty posadzkowej

brunet wieczorową

Recommended Posts

Projekt jest działem człowieka (architekta) który może popełnić błąd, projekt gotowy nie jest uniwersalny. W garażu możemy parkować sam. terenowy, lub kilka rowerów. W zależności co planujemy możemy chyba poprosić o korektę projektu?

elka51 - po co jest forum?

brunet jak wiesz nie znam się na budowlance, mam super ekipę jeśli masz wątpliwości przyjedź a pogadamy. W projekcie miałem kilka "dziwnych rzeczy". Po rozmowie z architektem i za zgoda kierownika (tak u mnie zawsze było) robiliśmy korekty.

W garażu posadzka ma 10 cm beton w projekcie B10, zalełem B15 koszt o 10 zł większy a pompa w betoniarni mogła pociągnąć min B13

Na posadzkę została położona siatka zbrojeniowa (koszt 63 zł) której w projekcie nie miałem. W budynku mieszkalnym chudziak B15 na 10 cm

Gość elka51
Zgodnie z sugestią kierownika i innych osób, zrezygnowałem ze zbrojenia płyty posadzkowej. Rzadko się stosuje takie zbrojenie.

Gratuluję wyboru zarówno wykonawców jak i kierownika budowy o wybitnym poziomie wiedzy z zakresu budownictwa skoro twierzą że się "rzadko" stosuje zbrojenie posadzki.

Brunet Tobie chodzi o chudziak? Czy wławsciwą posadzkę?

Warstwa betonu wylana na zagęszczony piasek.

Zgodnie z nomenklaturą przyjętą w moim projekcie, ta warstwa nazywa się płytą posadzkową. Czasami faktycznie zwie się nią chudziakiem. Aczkolwiek u mnie jest z betonu B15, więc to zdecydowanie nie chudziak. Zresztą chudziak stosuje się nie tylko w przypadku płyty posadzkowej, więc nazwa może rodzić nieporozumienia.

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał właściwą nazwę jeśli ta którą zastosowałem jest błędna lub myląca.

Gość elka51
A czy mogłabyś wyjaśnić dlaczego warto zastosować to zbrojenie?

Mogłabym... ale tego nie zrobię ze względu na samowolne zmienianie projektu. A inwestor nie musi wszystkiego "wiedzieć" dlaczego i po co to jest - jest w projekcie to ma BYĆ wbudowane.

Zmieniając samowolnie projekt zwalnia Pan z jakiejkolwiek odpowiedzialności projektanta w przypadku problemów z budynkiem - patrząc na Pański dziennik to niestety proszę się na te "problemy" już teraz szykować.

Może niech Pan spróbuje u autora (projektant) posiadanego przez Pana projektu? "wytłumaczy" się dlaczego zastosował takie zbrojenie skoro się go "nie stosuje" jak twierdzą zatrudnieni przez Pana pseudo budowlańcy.

Edytowane przez elka51

Mogłabym... ale tego nie zrobię ze względu na samowolne zmienianie projektu. A inwestor nie musi wszystkiego "wiedzieć" dlaczego i po co to jest - jest w projekcie to ma BYĆ wbudowane.

Zmieniając samowolnie projekt zwalnia Pan z jakiejkolwiek odpowiedzialności projektanta w przypadku problemów z budynkiem - patrząc na Pański dziennik to niestety proszę się na te "problemy" już teraz szykować.

Czy ty czasem nie jesteś ze Śląska i nie masz na imię Zbyszek.

Bo jeden taki już tu był na forum ...

Gratuluję wyboru zarówno wykonawców jak i kierownika budowy o wybitnym poziomie wiedzy z zakresu budownictwa skoro twierzą że się "rzadko" stosuje zbrojenie posadzki.

Zgadzam się w zupełności coś nie teges ten kierownik ja dawałem u mnie na posadzkę zbrojenie z drutu fi8 oczka 15x15. Myślę że po coś to było ujęte w projekcie, a nie tylko tak dla zasady. Życzę powodzenie w kolejnych etapach przy takim kierowniku.

Zgadzam się w zupełności coś nie teges ten kierownik ja dawałem u mnie na posadzkę zbrojenie z drutu fi8 oczka 15x15. Myślę że po coś to było ujęte w projekcie, a nie tylko tak dla zasady. Życzę powodzenie w kolejnych etapach przy takim kierowniku.

Wszystko jest teges, tylko brunet namieszał ze szczegułami.

Nie wiemy wiele, tylko tyle co napisał brunet. To że kierownik mówił że nie często się stosuje to jest racja, bo to o czym mówimy to praktycznie jest poziom chudziaka, a wiekszości projektów chudziak nie jest zbrojony, a to że beton c12/15 o niczym nie świadczy.

Oczywiscie jeżeli brunet ma w projekcie płyte posadzkową zbrojoną to projektant miał jakis cel w tym, z reguły takie płyty stosuje się w nie korzystnych warunkach gruntowo-wodnych i wtedy gdybanie czy zbrojenie jest potrzebne nie ma sensu, ale istnieje mozliwość że projekt był robiony na warunki g-w złe a są inne i projekt nie był adoptowany do nowych warunków, wtedy mozna pokusić się o oszczędnosci (oczywiscie za zgodą projektanta..konstruktora)..ale z tego co pamietam to u bruneta woda jest wszędzie więc odpowiedź jest chyba jasna w kwestii czy stosowac zbrojenie.

Warstwa betonu wylana na zagęszczony piasek.

Zgodnie z nomenklaturą przyjętą w moim projekcie, ta warstwa nazywa się płytą posadzkową. Czasami faktycznie zwie się nią chudziakiem. Aczkolwiek u mnie jest z betonu B15, więc to zdecydowanie nie chudziak. Zresztą chudziak stosuje się nie tylko w przypadku płyty posadzkowej, więc nazwa może rodzić nieporozumienia.

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał właściwą nazwę jeśli ta którą zastosowałem jest błędna lub myląca.

Nazewnictwo jest błędne. Posadzka to wierzchnia warstwa podłogi zatem "chudy beton" powinien się nazywać podkładem betonowym posadzki lub płytą podposadzkową.

to chyba masz jakiś chudziak zbrojony, jeśli to co nazywasz płytą ma być docelową posadzką to B15 trochę za słaby, pod samochody tak co najmniej B25 powinno być. Do tego, powinno się zamówić specjalny beton posadzkowy w wytwórni, chyba że płytki kładziesz to niekonieczny wtedy. Zbrojenie posadzki jak najbardziej jest wskazane i to właśnie prętami a nie tylko włóknami.

Wkleję fragment tekstu z projektu aby była pełna jasność:

"Płyta posadzki na gruncie:

Płytę posadzek na gruncie w pomieszczeniach mieszkalnych należy wykonać o grubości 15cm z betonu klasy min. B15. Płytę należy zbroić w środku grubości siatką zbrojeniową typu Q188 ze stali A-III lub BSt500S (fi6 w rozstawie 15cm). Płytę należy oddylatować od ścian budynku za pomocą dwóch warstw papy asfaltowej.

Płytę posadzek na gruncie w garażu należy wykonać o grubości 15cm z betonu klasy min. B15. Płytę należy zbroić górą i dołem siatką zbrojeniową typu Q188 ze stali A-III lub BSt500S (fi6 w rozstawie 15cm). Płytę należy oddylatować od ścian budynku za pomocą dwóch warstw papy asfaltowej.

Płyty betonowe posadzek należy układać na podkładzie żwirowo-piaskowym o grubości min. 25cm..."

Jest to warstwa betonu potocznie zwana "chudziakiem".

Gość elka51
Wkleję fragment tekstu z projektu aby była pełna jasność:

Jest to warstwa betonu potocznie zwana "chudziakiem".

Niestety myli się Pan. Opis z projektu jasno mówi o płycie żelbetowej posadzki zbrojonej siatką Q188.

Chudziak to chudziak - u Pana jego "rolę" pełni po części podkład żwirowo-piaskowy

No to jak wkońcu zbroić chudzika czy nie?? Ja mm w projekcie że nie, ale na chudziak chcę ać papę termozgrzewalną, a na to styrodur. Może i się nie znam ale wydaje mi się że choćby nie wiem jakby zagęszczał pospółkę pod chudziakoem to i tak wcześniej czy później "opadnie" a jeśli padanie np 1 cm to papa pęknie i izolacji nie będzie. Mylę się?? To zbroić czy nie w końcu??

Tak tylko na marginesie w temacie, abstrahując od chudziaków.

PRZYPOMINAM

Tekst jednolity prawa budowlanego, w rozdziale 3, odnosi się do uczestników procesu budowlanego. Artykuł 22 oraz 23 dotyczy bezpośrednio obowiązków i praw kierownika budowy. Polecam zapoznać się z tym krótkim tekstem ponieważ nie ma tam wzmianki o prawie JAKICHKOLWIEK zmian w projekcie, których może samowolnie dokonywać osoba pełniąca funkcje kierownika budowy.

Decyzję o rezygnacji ze zbrojenia (czy jakiekolwiek inne zmiany w projekcie) może dokonywać jedynie projektant, dlatego też działanie pt: "Zgodnie z sugestią kierownika i innych osób, zrezygnowałem ze zbrojenia płyty posadzkowej." jest NIEZGODNE Z PRAWEM i projektant zgodnie z art. 20 ust.2 ptk b oraz nadzór budowlany zgodnie z obowiązkami zawartymi w Rozdz.8 ma prawo żądania wstrzymania robót budowlanych.