Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga bambusowa

loola

Recommended Posts

Witam,

napotkał mnie problem odnośnie, podłogi bambusowej (deska bambusowa skręcana rustical lakier), mianowicie jeszcze nie położyłem ale już zakupiłem i teraz sie przystosowuje do warunków gdzie będzie użytkowany. Zauwazyłem że deski sa owszem twarde ale bardzo podantne na wszelkie ostre zarysowania, na ciemnej desce widac kazda ryske zarysowania, lakier orginalny to poprostu jakaś masakra.

Prosze powiedzcie i pomóżcie czy jak połoze ta deske, to czy zaraz po ułożeniu moge na ten dziadoski choćorginalny połozyc jakis lakier który będzie odborny na zarysowania, czy jest to technologicznie możliwe ? nie chce cyklinowac bo nie ma co, deska nówka, choć chce zabezpieczyc ten słabiutki lakier na jakiś duzo lepszy, czy jest to wykonalne ?? jesli tak to jakich lakierów byście polecali, oczywiście myśle o bezbarwnym.

po pierwsze, każdy lakier zarysujesz, tak jak zarysujesz nowy zlewozmywak z blachy polerowanej. Lakier ma chronić drewno i taką funkcję spełnia. Ty dla estetyki podłogi masz przykleic wszędzie filce, nie chodzić w zapiaszczonym obuwiu, nie przesuwać mebli lecz je przenosić etc.

No dobrze, ale proszę mi powiedzcie czy mogę położyc na tą nową deskę jeszcze dodatkowo lakier lepszy, lepszej jakości co by nie był tak podatny i wrażliwy na zarysowania, a sa napewno takie ;)

Możesz po bardzo dokładnym zmatowieniu. Jeżeli jest fazowany również fazy muszą zostać zmatowione.

No dobrze, ale proszę mi powiedzcie czy mogę położyc na tą nową deskę jeszcze dodatkowo lakier lepszy, lepszej jakości co by nie był tak podatny i wrażliwy na zarysowania, a sa napewno takie ;)

Do lakierowania podłóg gotowych lakierowanych, w tym bambusowych używamy lakierów Loby- Duo, Supra. Na każdej z podłóg lakier leży i nie było problemów z przyczepnością lakieru.

Do lakierowania podłóg gotowych lakierowanych, w tym bambusowych używamy lakierów Loby- Duo, Supra. Na każdej z podłóg lakier leży i nie było problemów z przyczepnością lakieru.

Hmm widzę że zdania są podzielone, Jarekparkiet czy robisz to zawodowo?, byłbyś wstanie taki zabieg mi wykonać ??

pozdrawiam

Parkiet gotowy lakierowany jest zawsze fazowany. Robiłem kiedyś test na bambusie i od tego gotowego lakieru wszystko odłazi. Matowienie nic nie pomaga.

Matowienie zostało wykonane w ten sposób, że nie było żadnego połyskującego miejsca. Miejscami również ręcznie gąbką ścierną. Lakier położyłem wodny Berger Seidle i to dwie warstwy. Pierwsza po 24 godzinach również matowiona. Poza tym parkiety gotowe lakierowane nie wszystkie są z fazami. Mikro fazki robi się z powodu braku napięcia powierzchniowego na krawędziach ostrych i lakier w tych miejscach spływa.

Loba to marka i może faktycznie coś zrobili na fabrycznie lakierowane gotowce. Skoro w fabryce można to daj ten fabryczny lakier i będzie OK.Proste. Tylko czemu wszystkie markowe lakiery złażą z gotowcy jak skóra po przesadzeniu z opalaniem? Może testy robiłem na jakimś specyficznym chińskim wynalazku?

Witam...

Mozesz polozyc dodatkową warstwe lakieru,...pod warunkiem !!! ze bedzie to lakier tej samej firmy.

Jezeli polakierujesz innym lakierem,który jest obecnie na powierzchni,to daj znac po jakim czasie zacznie sie łuszczyć,i schodzić (nawet dobrze zmatowiona powierzchnia,nie da ci gwarancji,ze lakier sie "przyjmie, zwiążę" z innym lakierem) kwestia czasu, moze zaczac odchodzic po 2 tyg. lub 2msc.

Proponuje zrobić test: na zmatowionej powierzchni np: 50cmx50cm. zrób lakierowanie,a po 48-72 godzinach,spróbuj go zerwać "paznokciem",jezeli lakier niezwiąże to bedzie odchodzil płatami -(efekt mozna porównac do schodzacej skóry z ciała po poparzeniu słonecznym).

Z mojej strony polecam lakiery min: BONA Trafic,JUNCKERS Comercial,BERGER Seidle...

pozdrawiam

Witam...

Mozesz polozyc dodatkową warstwe lakieru,...pod warunkiem !!! ze bedzie to lakier tej samej firmy.

Jezeli polakierujesz innym lakierem,który jest obecnie na powierzchni,to daj znac po jakim czasie zacznie sie łuszczyć,i schodzić (nawet dobrze zmatowiona powierzchnia,nie da ci gwarancji,ze lakier sie "przyjmie, zwiążę" z innym lakierem) kwestia czasu, moze zaczac odchodzic po 2 tyg. lub 2msc.

Proponuje zrobić test: na zmatowionej powierzchni np: 50cmx50cm. zrób lakierowanie,a po 48-72 godzinach,spróbuj go zerwać "paznokciem",jezeli lakier niezwiąże to bedzie odchodzil płatami -(efekt mozna porównac do schodzacej skóry z ciała po poparzeniu słonecznym).

Z mojej strony polecam lakiery min: BONA Trafic,JUNCKERS Comercial,BERGER Seidle...

pozdrawiam

Test na adhezję lakieru nie jest jednoznaczny z tym, że ten lakier tam pozostanie. Jest to jednak pewna wiedza. Są lakiery, które stworzono do pokrywania parkietów gotowych dodatkową warstwą. Nie zalecałbym lakierów wolnych od NMP szczególnie tych, które całkowicie są pozbawione tego bardzo ważnego dodatku.

Ten wazny dodatek(NMP),jest zarazem bardzo toksyczny,i trujący...

Tak na marginesie,chyba szybciej bym wycyklinował taką podłogę pod nową warstwe lakieru lub oleju,niz miał bym sie bawić polerka i detalami związanymi z dokładnym zmatowieniem starego lakieru,pod nowy.

Jezeli mam wykonac taka realizacje- (nanoszenie nowego lakieru,na lakier nieznanej marki), to biore pismo od zleceniodawcy: że komplikacje lakierowania itp. bierze na swoja odpowiedzilaność,w przeciwnym razie nie wchodze na taką "mine"

Pozdrawiam

Tak na marginesie,chyba szybciej bym wycyklinował taką podłogę pod nową warstwe lakieru lub oleju,niz miał bym sie bawić polerka i detalami związanymi z dokładnym zmatowieniem starego lakieru,pod nowy.

Jezeli mam wykonac taka realizacje- (nanoszenie nowego lakieru,na lakier nieznanej marki), to biore pismo od zleceniodawcy: że komplikacje lakierowania itp. bierze na swoja odpowiedzilaność,w przeciwnym razie nie wchodze na taką "mine"

Pozdrawiam

Ten szlif i nowy lakier jest chyba najbardziej sensownym rozwiązaniem. Niepewne skróty najczęściej są bardzo długie.

Pozdrawiam

NMP jest dopuszczony w ilości maksymalnej 5% na kilogram lakieru. Tak, zgadzam się, najlepiej w wątpliwych sytuacjach zabezpieczyć sobie tzw. tyły

• 8 months później...
Witam, mam zamiar położyć deskę bambusową (bambus skęracany) w salonie i kuchni i w zwiazku z tym chciałam się zapytać użytkowników tychże podłóg jakie są w odbiorze, tzn. czy są takie ciepłe, jak się chodzi boso, jak drewno czy raczej plastikowe jak panele?

podążając za tym co usłyszałam od sprzedawcy (ze swoja droga fajnej firmy: http://parkiety-panele-drzwi.pl/ ):

przy malych dzieciach - panele

przy dzieciach juz niesiejących spustoszenia lub przy ich braku - deska lub bambus.

koniec końców wieźliśmy bambusa karbonizowanego (globalwood) i decyzji nie żałuję :)

• 3 years później...
No podłogi bambusowe wyglądają przepięknie moim zdaniem. My mamy niestety bardzo złe doświadczenia ze współpracą z Globalwood :( Kupiliśmy podłogę Karbon Szczotkowany do salonu. Gdy widzieliśmy wzornik w salonie VOX'a w Łodzi przy Wróblewskiego to wszystko było idealnie. W VOX'ie wszyscy mili i kompetentni.. Za podłogę trzeba było oczywiście zapłacić z góry (co już wydało mi się podejrzane, w porównaniu do innych materiałów naturalnych, np. marmuru, trawertynu czy granitu) Gdy montażyści przyjechali na miejsce i zaczęli kłaść podłogę okazało się, że są problemy z fazami między deskami. Na prośbę VOX'a Globalwood łaskawie wymienił trzy paczki. Wtedy zmartwiłem się trochę i przejrzałem całą podłogę deska po desce i się załamałem. Ponad 30% materiału była tragiczna, ze względu na zbyt mocne szczotkowanie. Nie mówię tutaj o kolorze materiału, który może się oczywiście różnić, ale o obróbce (szczotkowanie to nadanie materiałowi naturalnej struktury). Niektóre deski były przejechane na całej długości z kilkumilimetrowymi rowami :/ Masakra. Na wzorniku może około 20% powierzchni desek było wyżłobione, co wyglądało perfekcyjnie. Natomiast ta jedna trzecia desek, które my dostaliśmy to były żłobione w 90% i wyglądały jak deski wyrwane ze starej stodoły :( Nawet z tych paczek, które przyszły po reklamacji VOX'a prawie połowa była bardzo przeszczotkowana.. W związku z powyższym poprosiliśmy o wymianę tych desek, które były ewidentnie źle obrobione, na co Globalwood po dwóch tygodniach odpowiedział, że cytuję:"..stwierdzono, iż produkt nie posiada wad." oraz "jest to naturalna cecha desek bambusowych szczotkowanych". Jednym zdaniem nabierają klientów na przepiękne wzorniki, biorą kasę i wysyłają odrzuty. Dziwne jeszcze było to, że VOX w żaden sposób nie mógł wpłynąć na Globalwood, któremu powinno zależeć na utrzymaniu klienta. Zdecydowanie odradzamy firmę Globalwood, która naszym zdaniem nie liczy się z klientem. Dodatkowo nie polecamy podłóg szczotkowanych, bo istnieje duże ryzyko, że w innych firmach też kręcą takie wałki. Pozdrawiamy