Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana komina - czy można na niej umieścić centralkę alarmu ?

zdroyek

Recommended Posts

Własnie czy można na ściance kominkowej komina (na strychu) zawieszac np centralkę alarmu? W tym momencie Solid tak mi ją umieścił ale gdzies słyszałem że jest to niedopuszczalne. Czy jest jakiś dokument który to ustala? Chciałbym żeby Solid przeniósł mi tą centralkę ale zapewne będą chciali za to wynagrodzenia a ja chce to zrobić w ramach reklamacji za błędne umieszczenie ...

Druga sprawa to mam nie otynkowany (orapowany) komin na strychu (na nim własnie centralka) czy ewentualnie nie wystarczy go orapowac i umieścić centralke w tym samym miejsacu ?? Słyszałem równiez że najlepiej docieplić poddasze dla lepszego działania komina ...

spotkał się ktoś z tym ??

ok ale jednak chyba przestawie centralke może coś wynegocjuje, jak dla mnie jeżeli będize pożar w kominie i podwyższy sie temp bardzo znacznie to centralke coś strzeli....

co do kabli to ida równoległym kominek wentylacyjnym a nie kominkowym wić moze nic sie nie stanie ... z drugiej strony fachowcy z Solid Security ... ehhh szkoda gadać

ok ale jednak chyba przestawie centralke może coś wynegocjuje, jak dla mnie jeżeli będize pożar w kominie i podwyższy sie temp bardzo znacznie to centralke coś strzeli....

co do kabli to ida równoległym kominek wentylacyjnym a nie kominkowym wić moze nic sie nie stanie ... z drugiej strony fachowcy z Solid Security ... ehhh szkoda gadać

No co ? Mogli pójść z kablami w środku !!! Mało to takich przypadków ???

:D