Malobert 22.09.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) W moim budynku mam niestandardowo dużą ilość powierzchni przeznaczonych pod kafelkowanie. Ściany proste. Na ścianach z gazobetonu położone już są instalacje elektryczne, jest ich też mnóstwo. Z forum dowiedziałem się, że wielu ludzi nie tynkuje łazienek przed położeniem kafelek. Pytanie: co z kablami ? czy one muszą być do położenia płytek wkute ? (moje niestety nie są)czy typowe płaskie kable trzyżyłowe mogą być umieszczone w warstwie kleju pod kaflami ? Poznałem różne opinie, część ludzi mówi tak, część tak, nie wiem na co się zdecydować. W moim przypadku to nie kilka dodatkowych m2 więc koszt istotny. Edytowane 22 Września 2011 przez Malobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.09.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Brak tynku pod kafelkami ma sens tylko i wyłącznie wtedy, jeśli ściany masz idealnie równe i proste. Jeśli bloczki były dobre jakościowo, stawiane przed dobrych fachowców na cienkiej spoinie, krótko mówiąc, jeśli do ściany przyłożysz dłuuugą, 2m łatę, nigdzie nie będzie odstawać o więcej niż kilka milimetrów, a ściany przy tym są pionowe i z kątami prostymi, to można się pokusić o nietynkowanie ścian, ale kable w tym momencie radziłbym pochować w bruzdy (nawet teraz, już przy rozłożonej instalacji - bruzdy w gazobetonie robi się bardzo łatwo), inaczej zmuszony byłbyś kłaść płytki na grubej warstwie kleju, a to by i cenowo wyszło kiepsko i jakościowo zapewne jeszcze gorzej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 25.09.2011 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 ale kable w tym momencie radziłbym pochować w bruzdy J. Oczywiście, że TAK! Nie mogę się nadziwić, że dla ludzi kable, to zawsze jest jakaś słoma, którą można sobie ot tak pieprznąć, a i tak wszystko bedzie działało. Do czasu, kochani, do czasu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.09.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Z forum dowiedziałem się, że wielu ludzi nie tynkuje łazienek przed położeniem kafelek. A gdzie takich rzeczy się dowiedziałeś?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 26.09.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A tak na marginesie: Prowadzenie kabli w scianach łazienek jest dopuszczalne wyłącznie w przypadku schowania ich w ścianę na głębokość 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 26.09.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 wybruzdować założyć peszle zagpisować i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.09.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A peszle na diabła? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 26.09.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A tak na marginesie: Prowadzenie kabli w scianach łazienek jest dopuszczalne wyłącznie w przypadku schowania ich w ścianę na głębokość 5 cm. Szkoda że przez całe swoje życie nie widziałem elektryka który tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.09.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A tak na marginesie: Prowadzenie kabli w scianach łazienek jest dopuszczalne wyłącznie w przypadku schowania ich w ścianę na głębokość 5 cm. Bzdura. Dotyczy to tylko stref do drugiej włącznie, czyli do 60cm od wanny/brodzika. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.09.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A tak na marginesie: Prowadzenie kabli w scianach łazienek jest dopuszczalne wyłącznie w przypadku schowania ich w ścianę na głębokość 5 cm. Dodatkowo muszą być włożone w dwie rurki plastikowe a całość pokryta 6 mm warstwą smoły lub lepiku. PS. Ciekawe skąd biorą się takie miejskie legendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 27.09.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Bzdura. Dotyczy to tylko stref do drugiej włącznie, czyli do 60cm od wanny/brodzika. J. Czyli jednak nie taka bzdura. Mnie chodzi własnie o to, że schowanie ich w ścianę powyżej 5 cm daje nam prawo do uznania ich za nie istniejące. Bo w strefach 0, I i II można prowadzić przewody i tak tylko do urzadzeń znajdujących się w tych strafach. Oczywiście płycej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 27.09.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 nie zaczaiłem kolego o co ci chodzi ale to pewnie przez gorączkę i katar plus kaszel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.09.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Czyli jednak nie taka bzdura. Mnie chodzi własnie o to, że schowanie ich w ścianę powyżej 5 cm daje nam prawo do uznania ich za nie istniejące. Bo w strefach 0, I i II można prowadzić przewody i tak tylko do urzadzeń znajdujących się w tych strafach. Oczywiście płycej. No to teraz rozumiem czyli nie wszystkie na głębokości 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.09.2011 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 w strefie 3 można instalowa gniazda pod warunkiem , że są zabezpieczone RCD 35 mA , wg zasady można normalnie kabel ułożyć nie musi być żadnych 5 cm tylko powinny meć izolacje wzmocnioną przewodu i jeśli są wielożylowe to każda żyła wewnętrzna powinna posiadać swoją izolację... To wg przepisów , ale kto tak robi to już inna sprawa ... Wg tych przepisów to przy cienkiej ściancewypadało by się w pokoju obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 28.09.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 w strefie 3 można instalowa gniazda pod warunkiem , że są zabezpieczone RCD 35 mA Wszystkie obwody gniazd mają być zabezpieczone RCD 30 mA. Poza łazienką i kafelkami też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 29.09.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Tak się robi ale kto tak kazał niby ?????? Jakieś normy może ... Na niektóre odbwody wręcz nie należy instalować takich RCD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 06.10.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Tak się robi ale kto tak kazał niby ?????? Jakieś normy może ... Na niektóre odbwody wręcz nie należy instalować takich RCD Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690 PN-HD 60364 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 08.10.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Na niektóre odbwody wręcz nie należy instalować takich RCDJakie to te niektóre obwody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 08.10.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 § 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować: 1) złącza instalacji elektrycznej budynku, umożliwiające odłączenie od sieci zasilającej i usytuowane w miejscu dostępnym dla dozoru i obsługi oraz zabezpieczone przed uszkodzeniami, wpływami atmosferycznymi, a także ingerencją osób niepowołanych, 2) oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych, 3) urządzenia ochronne różnicowoprądowe lub odpowiednie do rodzaju i przeznaczenia budynku bądź jego części, inne środki ochrony przeciwporażeniowej, 4) wyłączniki nadprądowe w obwodach odbiorczych, 5) zasadę selektywności (wybiórczości) zabezpieczeń, 6) przeciwpożarowe wyłączniki prądu, 7) połączenia wyrównawcze główne i miejscowe, łączące przewody ochronne z częściami przewodzącymi innych instalacji i konstrukcji budynku, zasadę prowadzenia tras przewodów elektrycznych w liniach prostych, równoległych do krawędzi ścian i stropów, 9) przewody elektryczne z żyłami wykonanymi wyłącznie z miedzi, jeżeli ich przekrój nie przekracza 10 mm2, 10) urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej. CZYLI JEDNAK NIE CAŁA INSTALACJA MUSI MIEĆ RCD - to środek dodatkowy !!!!! Cytat publikacji Edwarda Musiała : Tylko w układzie TT do samoczynnego wyłączania zasilania w celu zapewnienia ochrony dodatkowej (ochrony przy uszkodzeniu) są bezdyskusyjnie niezbędne urządzenia różnicowoprądowe, ale nie muszą to być urządzenia wysokoczułe (IΔn ≤ 30 mA). Jeżeli sieć rozdzielcza ma układ TT, to nieuchronnie układ TT mają instalacje odbiorcze z niej zasilane. Rozstrzyga o tym nie zapis w dokumentach operatora sieci rozdzielczej, lecz rzeczywista konfiguracja obwodu zwarcia L-PE. W układzie TT obwód ten zamyka się przez ziemię, czyli zawiera dwa szeregowo połączone uziemienia, czyli prąd zwarciowy przy napięciu fazowym 230 V jest wyraźnie mniejszy niż 50 A, czyli rezystancja pętli zwarciowej wynosi co najmniej kilka omów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 08.10.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 O! Rozumiem, że to jest odpowiedź na moje pytanie? No to dziękuję. Wszak nie wiedziałem, że nie znasz zmiany rozporządzenia, która nastapiła w roku 2009. Teraz już wiem skąd ta pewność, że niektóre (nie dociekam jakie) obwody nie należy zabezpieczać za pomocą RCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts