wojtas1984 22.09.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam wszystkich, Jestem na etapie kupowania mieszkania, kawalerki, małe 32m2.Mieszkanko jest skromne, łazienka, osobno WC, pokój z kuchnią (przejściowy) i sypialnia.Ogólnie są to małe pomieszczenia, niskie.Mieszkanie jest na parterze, w piętrowym budynku wielorodzinnym. Jedna ściana budynku jest ocieplona.Jedna ściana jest nieocieplona, na trzeciej ścianie jest inne mieszkanie, a czwarta ściana to klatka schodowa. W chwili obecnej w mieszkaniu jest ogrzewanie na prąd piecem akumulacyjnym. (piec generalnie nadaje się do wymiany gdyż ma swoje lata i szału już nie robi jak to mówi poprzedni właściciel - piec jest za słaby)Piec w chwili obecnej ogarniał dwa pokoje. w WC jest piecyk olejowy.Od razu powiem że jest opcja grzania tylko w drugiej taryfie, to chyba plus:)Woda ogrzewana z boilera - też tylko w drugiej taryfie. Zdaje sobie sprawę iż instalacja ogrzewania wymaga wymiany. i tutaj mam DUŻY dylemat, a nie mam nikogo kto jest mi w stanie doradzić. I po głowie chodzą mi 3 pomysły: 1) Zastanawiam się nad zakupem nowego pieca akumulacyjnego (jak nie dwóch - aby ogarneły dwa pokoje), do łazienki jakiegoś grzejnika drabinkowego - ale z grzałką na prąd, i coś podobnego do WC. 2) Nadal zostać przy ogrzewaniu elektrycznym, ale może zrobić podłogowe? nie wiem czy jest to opłacalne - powiedzmy na całe mieszkanko, czy może tylko do łazienki i WC? 3) Może pokusić się o doprowadzenie gazu?- Ale pojawi się koszt doprowadzenia gazu (gaz jest ogólnie w budynku, trzeba by tylko doprowadzić do mieszkania (ok. 10m doprowadzenia)- pojawi się koszt robienia całej instalacji centralnego ogrzewania- kupno grzejników, pieca- bawienie się z kominiarzem- zgody, czekanie na decyzje, koszty przyłączeniowe itd. Generalnie zastanawiam się czy powiedzmy na przełomie 5-10lat (tak planuje tam mieszkać) będzie dla mnie opłacalne doprowadzenie gazu i poniesienie wszelkich kosztów z tym związanych, czy nie lepiej pozostać przy tym ogrzewaniu elektrycznym? wiem że są to zawsze większe koszty za ogrzewanie, ale z drugiej strony mniejszy koszt inwestycji, i całej instalacji. Prosiłbym Was o poradę co mam z tym zrobić, jakie widzicie rozwiązanie, co będzie najbardziej opłacalne przy założeniu że będę tam mieszkać 5-10 lat? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verd 26.09.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Proponuję zastosować elektryczne panelowe grzejniki olejowe.Przyjąć 100W /m2. Koszt inwestycji stosunkowo niewielki. Do każdego pomieszczenia zastosować odpowiednią moc. Bardzo oszczędne w użytkowaniu, bezwonne, bezpieczne i ciche. Mamy takie w biurze i jesteśmy bardzo zadowoleni. Na 5-10lat nie bawiłbym się w instalację gazową ani inne piece. Koszt inwestycji jest zbyt duży żeby się zwróciła w tak krótkim czasie.Dodatkowo chyba trochę szkoda miejsca na takie rzeczy w tak małym mieszkanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas1984 03.10.2011 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Czy ktoś jeszcze jest w stanie wypowiedzieć się w tym temacie?Chciałbym poznać różne opinie na ten temat, na pewno są osoby na forum które mają większą wiedzę w tych tematach niż ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.10.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam, osobiście odradzam panelowe grzejniki olejowe, dlatego że nie mają zdolności akumulacyjnych i nie nadają się do ogrzewania prądem w tańszej taryfie. Zainwestowałbym w dwa piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem (na allegro można trafić tanie sprowadzane z zachodu). Gazem oczywiście byłoby taniej w eksploatacji, ale koszt inwestycyjny sporo wyższy. Jak zwykle decydując się trzeba brać pod uwagę zapotrzebowanie na ciepło, wówczas porównanie systemów pozwoli wybrać korzystniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas1984 03.10.2011 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 A jak obliczyć takie zapotrzebowanie na ciepło? i w jaki sposób moge w tedy porównać różne systemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 03.10.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Myślę że koledzy wyżej już odpowiedzieli prąd tańszy w instalacji mniej kłopotów drogi w eksploatacji. Gaz tańszy w eksploatacji ale droższy przy instalacji. Twoja decyzja a jeśli chcesz się bawić w obliczanie ile ciepła zużyjesz to daj spokój tym kalkulacjom 2 razy przez to przechodziłem u brata koleś kalkulował po pierwszej zimie dokładał grzejników prawie 2 razy tyle. Podobnie było u mnie z tym że ja się poratowałem podłogówką i znacznie lepiej ocieplonym domem gdyby nie to to pewnie w zimie bym jeszcze grzejników dokładał (ze względu na małe dziecko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.10.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 A jak obliczyć takie zapotrzebowanie na ciepło? i w jaki sposób moge w tedy porównać różne systemy? Przy założeniu zapotrzebowania na 100kWh/m2, rocznie potrzeba 3200kWh. W/w piece z dynamicznym rozładowaniem zainstalowałbym 2 z lekką nadwyżką mocy (w zależności od pokoju) w sumie pomiędzy 3,5 a 4kW (nadwyżka pozwoli więcej zakumulować tańszej energii). Systemy porównasz w moim kalkulatorze, jest w stopce, wystarczy w H2 wstawić zapotrzebowanie, w szarych polach ceny jednostkowe i sprawność kotła (gazowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.10.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Zamontuj klimatyzator z grzaniem Wychodzi 3 x taniej niż prądem.Jakieś grzejniki Np akumulacyjne,Gaz to wysokie koszty komin,kocioł,papieri,czas realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas1984 03.10.2011 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Zamontuj klimatyzator z grzaniem Wychodzi 3 x taniej niż prądem.Jakieś grzejniki Np akumulacyjne,Gaz to wysokie koszty komin,kocioł,papieri,czas realizacji Klimatyzator z grzaniem? nie słyszałem o tym, możesz to rozwinąć? 3 x taniej - masz na myśli 3 razy mniejsze koszty niz przy piecu akumulacyjnym? Coraz bardziej odchodzę myślami od gazu, dlatego bardziej jestem otwarty na rózne urządzenia na prąd, a z tym klimatyzatorem mnie zainteresowałeś. To się nadaje do ciągłego ogrzewania? czy tylko tak od czasu do czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysek 14.10.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Witam wojtas1984 , mam teraz taki sam problem jak TY kiedyś powiedz prosze jak rozwiązałes tą zagadke Mam kawalerke 22m2 , jest tam gaz i moge nim podgrzewac wode i gotowac ale nie mam ogrzewania , jest tylkko piec kaflowy , bede go usuwał . Myslałem o kozie i piecu akumulacyjnym . Pomóż prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.10.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 tani prosty kocioł około 2 tys. do tego komin z kwasówki, instalaja, grzejniki, co roku konserwacjapiec akumulacyjny, stawiasz, podlaczasz do prądu i koniec, kuchenka na prad i odpada abonament za gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts