Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka drewniana w szczegółach.

Ja18

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Chciałbym zrobić sam podbitkę i prosiłbym o udzielenie odpowiedzi na pytania.

Będzie to podbitka drewniana (deseczki o gr. 15 mm) prostopadła do ściany, szerokość okapu wynosi 70 cm dach pokryty blachodachówką.

Wiem że najpierw muszę zrobić konstrukcję z łat 40x50 lub 40x60 mm (czy tak ?) przykręcane do krokwi (jakimi wkrętami, jak długimi, i ile sztuk na jedną łatę dawać ?).

Konstrukcja ta będzie składać się z jednej pionowej łaty przy ścianie i z poziomej biegnącej od ściany do deski czołowej (jak powinno się je łączyć i czym ?).

Czy pionowa łata powinna być zdylatowana od ściany (np. 3 mm ?) czy dolegać do ściany ?

Następnie wzdłuż ścian dam dwie kontr łaty 25x50mm (czy tak ?) jedną przy ścianie a drugą przy desce czołowej (czy może dać trzecią łatę po środku ?) szerokość okapu wynosi 70 cm.

Po zrobieniu konstrukcji czas na podbitkę i tu mam kilka pytań.

Czy w podbitce drewnianej należy zrobić wentylację, jeśli tak to jak ma ona wyglądać ?

Jak podbitka powinna być wpuszczona w pas podrynnowy ?

Od czego zacząć układanie (np. od której strony, czy od pióra …) ?

Czym skręcać i ile sztuk dawać (wkrętów, gwoździ) w jedną deseczkę ?

Co zrobić jeśli pas podrynnowy nie trzyma poziomu ?

Jakiej szerokości i grubości dawać listwy maskujące ?

I może jest jeszcze coś o czym powinienem wiedzieć zanim zacznę robić podbitkę ?

A jak powinno wyglądać prawidłowe wykonanie ?

na zdjeciu w Twoim poscie #15, jest zaznaqczone czerwone kolko, widac tam zagieta obrobke blacharska w ksztalcie odwroconej litery J. U mnie obrobka blacharska jest ponizej deski czolowej ok. 25mm. Podbitka ma grubosc 21mm, wiec zostalo 4mm luzu. Montowalem na styk do obrobki, poniewaz deski podbitki byly bite rowniez do deski czolowej (gwozdzie nie sa wtedy blisko krawedzi i nie ma ryzyka pekania przybijanego drewna)