Ja18 22.09.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam serdecznie.Chciałbym zrobić sam podbitkę i prosiłbym o udzielenie odpowiedzi na pytania.Będzie to podbitka drewniana (deseczki o gr. 15 mm) prostopadła do ściany, szerokość okapu wynosi 70 cm dach pokryty blachodachówką.Wiem że najpierw muszę zrobić konstrukcję z łat 40x50 lub 40x60 mm (czy tak ?) przykręcane do krokwi (jakimi wkrętami, jak długimi, i ile sztuk na jedną łatę dawać ?).Konstrukcja ta będzie składać się z jednej pionowej łaty przy ścianie i z poziomej biegnącej od ściany do deski czołowej (jak powinno się je łączyć i czym ?).Czy pionowa łata powinna być zdylatowana od ściany (np. 3 mm ?) czy dolegać do ściany ?Następnie wzdłuż ścian dam dwie kontr łaty 25x50mm (czy tak ?) jedną przy ścianie a drugą przy desce czołowej (czy może dać trzecią łatę po środku ?) szerokość okapu wynosi 70 cm.Po zrobieniu konstrukcji czas na podbitkę i tu mam kilka pytań.Czy w podbitce drewnianej należy zrobić wentylację, jeśli tak to jak ma ona wyglądać ?Jak podbitka powinna być wpuszczona w pas podrynnowy ?Od czego zacząć układanie (np. od której strony, czy od pióra …) ?Czym skręcać i ile sztuk dawać (wkrętów, gwoździ) w jedną deseczkę ?Co zrobić jeśli pas podrynnowy nie trzyma poziomu ?Jakiej szerokości i grubości dawać listwy maskujące ? I może jest jeszcze coś o czym powinienem wiedzieć zanim zacznę robić podbitkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.09.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Zanim zaczniesz "robić" (montować) podbitkę to ją pomaluj. Przy dokładnym wykonaniu żądne listwy maskujące nie są potrzebne bo niby co miałyby maskować? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 23.09.2011 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Dzięki.To może po kolei, jakimi wkrętami (rodzaj, jak długimi, i ile sztuk na jedną łatę dawać) mocować łaty do krokwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.09.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Wkręty o długości 90 mm po dwa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 25.09.2011 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Dzięki.Kolejne pytanie dotyczy zdjęcia poniżej.Na zdjęciu są dwie kontr łaty (te zielone), jedna przy ścianie a druga, no właśnie czy nie powinna ona być przy desce czołowej.I drugie pytanie czy trzeba dawać tą łatę prostopadłą do ściany.http://sp1jadowniki.nazwa.pl/3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.09.2011 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Mogłoby jej w ogóle nie być a podbitka byłaby mocowana do do deski czołowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 27.09.2011 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Mam możliwość kupienia deseczek łączenie na pióro-wpust 2cm grube, 12,5cm szerokie, tylko bez nacięć. Czy deski o tej szerokości muszą mieć nacięcia (z lewej strony) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.09.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Nie muszą bo to nie połoga. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 28.09.2011 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Dzięki.Proszę mi powiedzieć dlaczego zalecana grubość deski na podbitkę to minimum 19 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 28.09.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Dzięki. Proszę mi powiedzieć dlaczego zalecana grubość deski na podbitkę to minimum 19 mm. ...zapewne chodzi o wypaczanie/skręcanie się drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 28.09.2011 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Dzięki. Proszę mi powiedzieć dlaczego zalecana grubość deski na podbitkę to minimum 19 mm. Prosiłbym o odpowiedź Pana Andrzeja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 28.09.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Prosiłbym o odpowiedź Pana Andrzeja. ......polecam pisać na PW w takim razie, pytanie się publicznie na łamach forum wiąże się z ryzykiem, że postronni użytkownicy udzielą odpowiedzi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 28.09.2011 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Łukasz80 robiłeś sam podbitkę ?Jeżeli tak, to może podzielisz się swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.09.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Tak jak odpowiedział Łukasz skręcanie w dwóch płaszczyznach, pękanie pióra, pękanie przy mocowaniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 29.09.2011 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Jaka powinna być odległość podbitki od "wywinięcia" w pasie podrynnowym ? http://sp1jadowniki.nazwa.pl/5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 29.09.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Jeśli kapinos "wywinięcie" jest wykonane prawidłowo to można dosunąć do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja18 29.09.2011 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Jeśli kapinos "wywinięcie" jest wykonane prawidłowo to można dosunąć do zera. A jak powinno wyglądać prawidłowe wykonanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 30.09.2011 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 A jak wygląda to u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 01.10.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 A jak powinno wyglądać prawidłowe wykonanie ? na zdjeciu w Twoim poscie #15, jest zaznaqczone czerwone kolko, widac tam zagieta obrobke blacharska w ksztalcie odwroconej litery J. U mnie obrobka blacharska jest ponizej deski czolowej ok. 25mm. Podbitka ma grubosc 21mm, wiec zostalo 4mm luzu. Montowalem na styk do obrobki, poniewaz deski podbitki byly bite rowniez do deski czolowej (gwozdzie nie sa wtedy blisko krawedzi i nie ma ryzyka pekania przybijanego drewna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 01.10.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Funkcjonalność kapinosa polega na tym że spływająca woda po obróbce ma się "urwać" na krawędzi załamania, a nie "podsiąkać" np. na podprzybitkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts