Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z klinkieru proszę o szybką odpowiedź

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie murowania ogrodzenia z klinkieru z metalowymi przęsłami. Zadanie zleciłem firmie.

Długość ogrodzenia to 22m wysokość murka na 4cegły szerokość na 2cegły.

Brygada usunęła stare ogrodzenie (betonowe) oraz fundament. Teraz wykopali fundament na 35cm i właśnie to mi nie pasuje.

Majster tłumaczy, że wysokość fundamentu będzie taka sama jak wysokość murka i taki fundament wystarczy. Poczytałem na forum i minimalny fundament to 60cm. Murek będzie znajdował się pomiędzy chodnikiem betonowym (już wylanym) a ogrodem na mojej posesji.

Teraz moje pytania?

1. Czy moż być taki niski fundament?

2. Czy fundament musi wystawać 10cm ponad chodnik? (też doczytałem na forum)

Chodnik jest nierówny i firma proponuje zrobić tak żeby fundament nie wystawał i z jednej strony klinkier bedzie troche

schowany a z drugiej na równi z chodnikiem.

Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście.

Proszę o szybką odpowiedź. Jutro przychodzi firma i mają wylewać i nie wiem czy nakazać im wykopać głębszy fundament?

Pod słupami ok 1 metra - zależnie od głębokości przemarzania gruntu. Mapka np. tutaj:

http://www.geotest.pl/poradnik_dla_budujacych/czy_budowac_przed_zima

Pomiędzy słupkami może być te 35 cm, jeśli grunt piaszczysty. Na glinach przy tej głębokości po dwóch zimach będzie falować.... Pilnuj tych fachowców, już było na forum o takich, co np. zapomnieli o izolacji poziomej

Edytowane przez Lopesjus

Ja kopię na ok. 1m czyli na głębokość przemarzania. Dają beton B20 z gruszki plus zbrojenie. Górę fundamentu smaruję dysperbitem i daję folię murarską do izolacji fundamentów. Ale jeśli klient powie, że na jego odpowiedzialność mam robić inaczej, wtedy nawet szopkę mu postawię zamiast płotu:)