maciek_81 22.09.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam,Jestem w trakcie murowania ogrodzenia z klinkieru z metalowymi przęsłami. Zadanie zleciłem firmie.Długość ogrodzenia to 22m wysokość murka na 4cegły szerokość na 2cegły.Brygada usunęła stare ogrodzenie (betonowe) oraz fundament. Teraz wykopali fundament na 35cm i właśnie to mi nie pasuje.Majster tłumaczy, że wysokość fundamentu będzie taka sama jak wysokość murka i taki fundament wystarczy. Poczytałem na forum i minimalny fundament to 60cm. Murek będzie znajdował się pomiędzy chodnikiem betonowym (już wylanym) a ogrodem na mojej posesji. Teraz moje pytania?1. Czy moż być taki niski fundament?2. Czy fundament musi wystawać 10cm ponad chodnik? (też doczytałem na forum) Chodnik jest nierówny i firma proponuje zrobić tak żeby fundament nie wystawał i z jednej strony klinkier bedzie troche schowany a z drugiej na równi z chodnikiem. Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście. Proszę o szybką odpowiedź. Jutro przychodzi firma i mają wylewać i nie wiem czy nakazać im wykopać głębszy fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 23.09.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Hm myślałem, że kopie się na taka głębokość aby nie wysadzał czyli około 90cm, może jakiś fachowiec sie wypowie, chetnie się dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 23.09.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 (edytowane) Pod słupami ok 1 metra - zależnie od głębokości przemarzania gruntu. Mapka np. tutaj: http://www.geotest.pl/poradnik_dla_budujacych/czy_budowac_przed_zima Pomiędzy słupkami może być te 35 cm, jeśli grunt piaszczysty. Na glinach przy tej głębokości po dwóch zimach będzie falować.... Pilnuj tych fachowców, już było na forum o takich, co np. zapomnieli o izolacji poziomej Edytowane 23 Września 2011 przez Lopesjus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 23.09.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Ja kopię na ok. 1m czyli na głębokość przemarzania. Dają beton B20 z gruszki plus zbrojenie. Górę fundamentu smaruję dysperbitem i daję folię murarską do izolacji fundamentów. Ale jeśli klient powie, że na jego odpowiedzialność mam robić inaczej, wtedy nawet szopkę mu postawię zamiast płotu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 23.09.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Ja tez planuje 1m i wydaje mi się, że takie ogrodzenie to troche kasy pochłonie więc nie bede oszczedzał na fundamentach (podstawie całości). Jak to mówią: " nie wystarczy chodzić do dentysty, trzeba myć też zęby" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts