e_tomi 22.09.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 WitamJaka powinna być minimalna wysokość nadproża, a dokładniej odległość dolnej powierzchni nadproża do sufitu dla bramy garażowej, aby zmieścić tam wszelakie mechanizmy dla bramy? Na tą chwilę nie wiem jaki rodzaj bramy zastosuję. W projekcie mam otwór na bramę 2600x2125. Czy otwór trzeba dostosować do rozmiaru bramy (rozmiary typowe) czy bramę robi się pod konkretny wymiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.09.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Na tą chwilę nie wiem jaki rodzaj bramy zastosuję My też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 22.09.2011 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 My też nie Bardzo rzeczowa odpowiedź. Jestem teraz na etapie murowania ścian i do końca nie wiem jaki rodzaj bramy będzie dlatego się pytam o minimalną bezpieczną wysokość nadproża pod którą zmieści się każdy mechanizm bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 23.09.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Najbezpieczniejsza wysokość nadproża wg mnie to min 30 cm. Oczywiście montuje się bramy i przy niższych nadprożach, ale 30 cm gwarantuje w każdym przypadku bezproblemowy montaż bramy z napędem. Wymiar bramy np. typowy 2600 x 2120 - odnosi się do wymiaru otworu. Robi się oczywiście bramy do otworów nietypowych ale są one droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.09.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Bardzo rzeczowa odpowiedź. Odpowiedziałem tak, bo minimalne wymiary zależą od konkretnego typu bramy jaki zastosujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 14.11.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 są różne systemy montażu bram w zależności od nadporża ale minimalna wysokość nadproża dla bramy segmentowej to około 12-14cm tylko w takim przypadku wymagane jest zamontowanie napędy gdyż barma będzie zaniżać światło otworu. standard to 36 cm wtedy brama otwierana ręcznie chodzi lekko. można mieć oczywiście nadproże miedzy 12 a 36 (wiecej również) ale wtedy trzeba dobrac odpowiednie rozwiązanie dla danego garazu (wiec wizyta pana od bram obowiązkowa) Niektóre firmy proponuja swoje standardowe produkty w atrakcyjnych cenach a "nietypowe"wymiary kosztuja juz znacznie wiecej ale sa rowniez takie gdzie dany wymiar wykonywany jest zawsze pod klienta i cena rosnie proporcjonalnie do wymiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 15.11.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Min moze być już 8cm.najlepsza szerokosc to chyba 24! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 15.11.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Min moze być już 8cm.najlepsza szerokosc to chyba 24! Niby może być 8 cm nadproża, ale dla bramy ręcznej i małych gabarytach. Najbezpieczniej jest przy 30 cm - u większości znanych mi producentów jest to najtańsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 16.11.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 witam,ta sprawe roznawalem, ze wzgledu na koniecznosc zakupu drzwi w przyszlym roku. Kwestia wysokosci nadproza zalezy od rodzaju drzwi, ktore chcemy zamontowac oraz od producenta. W przypadku drzwi segmentowych (na ich temat moge sie wypowiedziec bo takimi jestem zainteresowany) z napedem recznym to w przypadku Wisniowskiego i Hormanna sprawa wyglada podobnie ok. 8cm do stropu, natomiast dla napedu automatycznego trzeba wiecej miejsca. Hormannowi wystarcza 11,8cm, natomiast Wisniowski potrzebuje ok. 22cm. Z tego tez wzgledu nie mam wyboru i bede kupowal Hormanna. Innych producentów nie sprawdzałem, więc może jeszcze warto poszukać. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 16.11.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Niby może być 8 cm nadproża, ale dla bramy ręcznej i małych gabarytach. Najbezpieczniej jest przy 30 cm - u większości znanych mi producentów jest to najtańsze rozwiązanie. tu się nie zgodzę! Hn+n min =80mm i konieczne zastosowanie napędu szerokość max 3000 wysokość max 2750 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 16.11.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Innych producentów nie sprawdzałem, więc może jeszcze warto poszukać. Powodzenia To chyba my powinniśmy zyczyc tobie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.11.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Podsumowując- uniwersalne nadproże dla większości bram to ok 25-35cm. Jeśli ma być z jakiś powodów mniej (zwykle to powiększenie wysokości wjazdu, przesunięcie poziomu poddasza), to warto wcześniej wbrać Producenta bram i sprawdzić możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 16.11.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam, odświeżę temat, zadając konkretne pytanie montażystom lub użytkownikom niżej wymienionej bramy /inne wypowiedzi również mile widziane :)/ Otóż zamierzam od wewnątrz ocieplić garaż, ponieważ nad nim znajdują się pomieszczenia mieszkalne. Jakiej wysokości powinno być minimalne nadproże, żeby nie skomplikować zbytnio motażu bramy i sobie nie utrudnić życia. -Brama Novoferm iso 45; -Napęd Novomatic 413; -Wymiary otworu garażowego 2400x2100. Dodam, że nadproże ma tylko 25 cm Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawaim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.11.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Jeśli miałbyś czekać na pomoc zbyt długo, to już podpowiem: konkretną odpowiedz powinieneś usłyszec od swojego sprzedawcy. To podstawowe dane zawarte w katalogach technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 17.11.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Dzięki @finlandia za sugestię, ale z tą 'konkretną odpowiedzią sprzedawcy' jest pewien problem, ponieważ gość się chyba nie za bardzo zna. Jest 'bossem' tylko, że tak się wyrażę Bardziej kumaci są jego montażyści, ale podobno nie mógł się z nimi skontaktować. Miał też dzwonić do jakiegoś fachmana z Novofermu, ale na razie 0 informacji. Decyzję muszę podjąć jutro/pojutrze, stąd moje pytanie na forum. Cena bramy chyba atrakcyjna, więc na razie nie chciałbym szukać innego sprzedawcy. Chyba że będę musiał, to zrezygnuję z niego. Na stronie Novofermu /str. 25/ http://www.novoferm.pl/media/1/instrukcja-monta-u-obs-ugi-i-serwisowania-iso45.pdf info, że 'do wymiaru zamówieniowego należy doliczyć 220 mm dla bram ze sprężyną z przodu lub 120 mm dla bram ze sprężyną z tyłu'. Czy dobrze rozumiem, że jeśli bym wybrał opcję ze sprężyną z tyłu, to wystarczy tylko 120 mm nadproża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 17.11.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 jak gościu sprzedaje bramy a na nich się nie zna i nic nie wiem to naprawdę poszukał bym gdzieś indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.11.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Ten obcy, rozumiem że dobra cena kusi. Ale co będzie jak przyjdzie do usunięcia jakieś usterki? Właściel też powie, że nie może się dodzwonić a o radę zapytasz na forum? To ma być dobry zakup ... Aha - tak jakby dobrze odczytałeś instrukcję. Tez tak rozumiem i jest to mniej więcej zgodne z innymi producentami. jak gościu sprzedaje bramy a na nich się nie zna i nic nie wiem to naprawdę poszukał bym gdzieś indziej No weź, bo dobiorę to za jakąś aluzję hahahaha Jak nie można się się dodzwonić do montazystów to pozostaje telefon do przyjaciela. Ps. Dzięki Witku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 17.11.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 ja w moim projekcie w ogóle nie miałam nadproża przy otworze do bramy garażowej , mój wykonawca sso , zadzwonił do mnie i powiedział że tak jest w projekcie i jak on tak zrobi to nie będę miała jak zamontować bramy , skontaktował się z jakimś swoim znajomym co się zajmuje sprzedażą okien , bram itd i tamten powiedział że 12 cm wystarczy na bramę segmentową , no i takie mam nadproże nie zgłębiłam tematu jak brama będzie tam pasować i teraz nie wiem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 17.11.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Panowie, wiem, wiem, wiem. Macie rację. Dzięki za zainteresowanie. Czas jednak nagli, cena kusi i nie bardzo mam możliwość szukania gdzie indziej. Mam nadzieję, że w poniedziałek da mi jakąś konkretną odpowiedź po konsultacji z montażystami, którzy naprawdę mają dobrą opinię 'na mieście' BTW Dyrektorem prywatnej kliniki nie musi być koniecznie lekarz Takie czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.11.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Teobcy , ale dyrektor kliniki ma pod ręką kilku lekarzy a nie milczący telefon.. Syberia - to teraz "podziękuj" Wykonawcy. Skazany jesteś na bramę z niskim prowadzeniem (sprężyny z tyłu). A to może oznaczać, że z bramy o wys. 212 osiągniesz np ok 190cm przejazdu (ręczne bramy nie muszą otwierać się na pełną wysokość światła wjazdu). Nie masz też za bardzo możliwości skutecznego docieplenia sufitu (gdybyś z jakiś powodów zechciał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts