Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jaka powinna być minimalna wysokość nadproża, a dokładniej odległość dolnej powierzchni nadproża do sufitu dla bramy garażowej, aby zmieścić tam wszelakie mechanizmy dla bramy? Na tą chwilę nie wiem jaki rodzaj bramy zastosuję. W projekcie mam otwór na bramę 2600x2125. Czy otwór trzeba dostosować do rozmiaru bramy (rozmiary typowe) czy bramę robi się pod konkretny wymiar?

https://forum.murator.pl/topic/161073-wysoko%C5%9B%C4%87-nadpro%C5%BCa-dla-bramy-gara%C5%BCowej/

My też nie :(

Bardzo rzeczowa odpowiedź. Jestem teraz na etapie murowania ścian i do końca nie wiem jaki rodzaj bramy będzie dlatego się pytam o minimalną bezpieczną wysokość nadproża pod którą zmieści się każdy mechanizm bramy.

Najbezpieczniejsza wysokość nadproża wg mnie to min 30 cm. Oczywiście montuje się bramy i przy niższych nadprożach, ale 30 cm gwarantuje w każdym przypadku bezproblemowy montaż bramy z napędem. Wymiar bramy np. typowy 2600 x 2120 - odnosi się do wymiaru otworu. Robi się oczywiście bramy do otworów nietypowych ale są one droższe.
  • 1 month później...
są różne systemy montażu bram w zależności od nadporża ale minimalna wysokość nadproża dla bramy segmentowej to około 12-14cm tylko w takim przypadku wymagane jest zamontowanie napędy gdyż barma będzie zaniżać światło otworu. standard to 36 cm wtedy brama otwierana ręcznie chodzi lekko. można mieć oczywiście nadproże miedzy 12 a 36 (wiecej również) ale wtedy trzeba dobrac odpowiednie rozwiązanie dla danego garazu (wiec wizyta pana od bram obowiązkowa) Niektóre firmy proponuja swoje standardowe produkty w atrakcyjnych cenach a "nietypowe"wymiary kosztuja juz znacznie wiecej ale sa rowniez takie gdzie dany wymiar wykonywany jest zawsze pod klienta i cena rosnie proporcjonalnie do wymiaru.
Min moze być już 8cm.najlepsza szerokosc to chyba 24!

Niby może być 8 cm nadproża, ale dla bramy ręcznej i małych gabarytach. Najbezpieczniej jest przy 30 cm - u większości znanych mi producentów jest to najtańsze rozwiązanie.

witam,

ta sprawe roznawalem, ze wzgledu na koniecznosc zakupu drzwi w przyszlym roku. Kwestia wysokosci nadproza zalezy od rodzaju drzwi, ktore chcemy zamontowac oraz od producenta. W przypadku drzwi segmentowych (na ich temat moge sie wypowiedziec bo takimi jestem zainteresowany) z napedem recznym to w przypadku Wisniowskiego i Hormanna sprawa wyglada podobnie ok. 8cm do stropu, natomiast dla napedu automatycznego trzeba wiecej miejsca. Hormannowi wystarcza 11,8cm, natomiast Wisniowski potrzebuje ok. 22cm. Z tego tez wzgledu nie mam wyboru i bede kupowal Hormanna.

Innych producentów nie sprawdzałem, więc może jeszcze warto poszukać.

Powodzenia

Niby może być 8 cm nadproża, ale dla bramy ręcznej i małych gabarytach. Najbezpieczniej jest przy 30 cm - u większości znanych mi producentów jest to najtańsze rozwiązanie.

tu się nie zgodzę!

Hn+n min =80mm i konieczne zastosowanie napędu

szerokość max 3000 wysokość max 2750 .

Podsumowując- uniwersalne nadproże dla większości bram to ok 25-35cm. Jeśli ma być z jakiś powodów mniej (zwykle to powiększenie wysokości wjazdu, przesunięcie poziomu poddasza), to warto wcześniej wbrać Producenta bram i sprawdzić możliwości.
  • 2 years później...

Witam, odświeżę temat, zadając konkretne pytanie montażystom lub użytkownikom niżej wymienionej bramy /inne wypowiedzi również mile widziane :)/

Otóż zamierzam od wewnątrz ocieplić garaż, ponieważ nad nim znajdują się pomieszczenia mieszkalne.

Jakiej wysokości powinno być minimalne nadproże, żeby nie skomplikować zbytnio motażu bramy i sobie nie utrudnić życia.

-Brama Novoferm iso 45;

-Napęd Novomatic 413;

-Wymiary otworu garażowego 2400x2100. Dodam, że nadproże ma tylko 25 cm :(

Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawaim.

Jeśli miałbyś czekać na pomoc zbyt długo, to już podpowiem: konkretną odpowiedz powinieneś usłyszec od swojego sprzedawcy. To podstawowe dane zawarte w katalogach technicznych.

Dzięki @finlandia za sugestię, ale z tą 'konkretną odpowiedzią sprzedawcy' jest pewien problem, ponieważ gość się chyba nie za bardzo zna. Jest 'bossem' tylko, że tak się wyrażę :) Bardziej kumaci są jego montażyści, ale podobno nie mógł się z nimi skontaktować. Miał też dzwonić do jakiegoś fachmana z Novofermu, ale na razie 0 informacji. Decyzję muszę podjąć jutro/pojutrze, stąd moje pytanie na forum. Cena bramy chyba atrakcyjna, więc na razie nie chciałbym szukać innego sprzedawcy. Chyba że będę musiał, to zrezygnuję z niego.

Na stronie Novofermu /str. 25/

http://www.novoferm.pl/media/1/instrukcja-monta-u-obs-ugi-i-serwisowania-iso45.pdf

info, że 'do wymiaru zamówieniowego należy doliczyć 220 mm dla bram ze sprężyną z przodu lub 120 mm dla bram ze sprężyną z tyłu'.

Czy dobrze rozumiem, że jeśli bym wybrał opcję ze sprężyną z tyłu, to wystarczy tylko 120 mm nadproża?

Ten obcy, rozumiem że dobra cena kusi. Ale co będzie jak przyjdzie do usunięcia jakieś usterki? Właściel też powie, że nie może się dodzwonić a o radę zapytasz na forum? To ma być dobry zakup ...

Aha - tak jakby dobrze odczytałeś instrukcję. Tez tak rozumiem i jest to mniej więcej zgodne z innymi producentami.

jak gościu sprzedaje bramy a na nich się nie zna i nic nie wiem to naprawdę poszukał bym gdzieś indziej

No weź, bo dobiorę to za jakąś aluzję ;) hahahaha :) Jak nie można się się dodzwonić do montazystów to pozostaje telefon do przyjaciela.

Ps. Dzięki Witku :)

ja w moim projekcie w ogóle nie miałam nadproża przy otworze do bramy garażowej , mój wykonawca sso , zadzwonił do mnie i powiedział że tak jest w projekcie i jak on tak zrobi to nie będę miała jak zamontować bramy , skontaktował się z jakimś swoim znajomym co się zajmuje sprzedażą okien , bram itd i tamten powiedział że 12 cm wystarczy na bramę segmentową , no i takie mam nadproże

nie zgłębiłam tematu jak brama będzie tam pasować i teraz nie wiem :/

Panowie, wiem, wiem, wiem. Macie rację. Dzięki za zainteresowanie.

Czas jednak nagli, cena kusi i nie bardzo mam możliwość szukania gdzie indziej. Mam nadzieję, że w poniedziałek da mi jakąś konkretną odpowiedź po konsultacji z montażystami, którzy naprawdę mają dobrą opinię 'na mieście' :)

BTW Dyrektorem prywatnej kliniki nie musi być koniecznie lekarz ;) Takie czasy.

Teobcy ,

ale dyrektor kliniki ma pod ręką kilku lekarzy a nie milczący telefon..

Syberia - to teraz "podziękuj" Wykonawcy. Skazany jesteś na bramę z niskim prowadzeniem (sprężyny z tyłu). A to może oznaczać, że z bramy o wys. 212 osiągniesz np ok 190cm przejazdu (ręczne bramy nie muszą otwierać się na pełną wysokość światła wjazdu). Nie masz też za bardzo możliwości skutecznego docieplenia sufitu (gdybyś z jakiś powodów zechciał.. ;)