finlandia 17.11.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Aha, jeszcze jedno do Tenobcy:facet ewidentnie się nie zna - nie ma bladego pojęcia o bramach (bo można nie pamiętać wartości do centymetra, ale ogólne warianty są podobne. A mimo wszystko "ma dobrą opinię" - zwyczajnie jest dobrym handlowcem.. Edytowane 17 Listopada 2013 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 17.11.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Ponieważ problem się rozmywa, może ktoś się odniesie do tego: ...Na stronie Novofermu /str. 25/ http://www.novoferm.pl/media/1/instrukcja-monta-u-obs-ugi-i-serwisowania-iso45.pdf info, że 'do wymiaru zamówieniowego należy doliczyć 220 mm dla bram ze sprężyną z przodu lub 120 mm dla bram ze sprężyną z tyłu'. Czy dobrze rozumiem, że jeśli bym wybrał opcję ze sprężyną z tyłu, to wystarczy tylko 120 mm nadproża? I czy, jak pisze @finlandia, wybierając 'sprężyny z tyłu' znacznie ograniczę wysokość garażu. PS Dobrą opinię mają montażyści, a szef rzeczywiście jest dobrym handlowcem. I jako taki też ma dobrą opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 17.11.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Teobcy , Syberia - to teraz "podziękuj" Wykonawcy. Skazany jesteś na bramę z niskim prowadzeniem (sprężyny z tyłu). A to może oznaczać, że z bramy o wys. 212 osiągniesz np ok 190cm przejazdu (ręczne bramy nie muszą otwierać się na pełną wysokość światła wjazdu). Nie masz też za bardzo możliwości skutecznego docieplenia sufitu (gdybyś z jakiś powodów zechciał.. finlandia ... 190 cm to mi zupełnie wystarczy , samochód się przecież zmieści ( ma 170 cm)sufitu nie muszę ocieplać bo nic nad nim niema , ale co znaczy ręczna ? bez napędu ? będę ją musiała sama otwierać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.11.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 170 z anteną ? A jak otwór na brame zestał 200cm..? Nawet przy tylnych spręzynach możesz zastosować napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 18.11.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 no właśnie nie wiem czy z anteną a otwór muszę zmierzyć dokladnie jak szlunki pozdejmują , miał być na bramę 2125 ( chyba taki jest wymiar standardowy ) z tym napędem to mnie uspokoiłeś , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthizmoo 20.11.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Zajrzyjcie sobie do katalogu normstahl, tam jest wszystko ładnie rozrysowane. Możliwości jak piszecie jest wiele, najrozsądniejszym rozwiązaniem są sprężyny skrętne nad bramą, minimalna wysokość nadproża to 20cm, przy niższym nie pamiętam jakim (odsyłam do katalogu) stosuje się sprężyny na końcu prowadnic poziomych, jest to rozwiązanie gorsze zwłaszcza przy dużych bramach. Opcja bez nadproża również jest dostępna, po prostu zamiast niego montuje się blęde (maskownice). Byłem laikiem w tym temacie zamawiając bramę po zapoznaniu się z w/w katalogiem wiedziałem co i jak. Katalog można znaleźć w google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 21.11.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 przy niższym nie pamiętam jakim (odsyłam do katalogu) stosuje się sprężyny na końcu prowadnic poziomych, jest to rozwiązanie gorsze zwłaszcza przy dużych bramach. . dlaczego tak uważasz?masz bramę z takim prowadzeniem czy tak było w katalogu że to rozwiązanie jest gorszę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 21.11.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Na stronie Novofermu /str. 25/ http://www.novoferm.pl/media/1/instrukcja-monta-u-obs-ugi-i-serwisowania-iso45.pdf info, że 'do wymiaru zamówieniowego należy doliczyć 220 mm dla bram ze sprężyną z przodu lub 120 mm dla bram ze sprężyną z tyłu'. Czy dobrze rozumiem, że jeśli bym wybrał opcję ze sprężyną z tyłu, to wystarczy tylko 120 mm nadproża? Każdy producent bram na swoich stronach albo w katalogach zamieszcza tzw. wymiary montażowe. Więc mając wymiary i rodzaj prowadzenia bramy łatwo sprawdzić minimalną wysokość nadproża. Z reguły jest ona uzależniona od rodzaju sprężyn np. Wiśniowski dla sprężyn naciągowych ma min. 220 mm a dla skrętnych tylnych 100 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 21.11.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 witam, ta sprawe roznawalem, ze wzgledu na koniecznosc zakupu drzwi w przyszlym roku. Kwestia wysokosci nadproza zalezy od rodzaju drzwi, ktore chcemy zamontowac oraz od producenta. W przypadku drzwi segmentowych (na ich temat moge sie wypowiedziec bo takimi jestem zainteresowany) z napedem recznym to w przypadku Wisniowskiego i Hormanna sprawa wyglada podobnie ok. 8cm do stropu, natomiast dla napedu automatycznego trzeba wiecej miejsca. Hormannowi wystarcza 11,8cm, natomiast Wisniowski potrzebuje ok. 22cm. Z tego tez wzgledu nie mam wyboru i bede kupowal Hormanna. Innych producentów nie sprawdzałem, więc może jeszcze warto poszukać. Powodzenia sprawdz krispola, warto wspierac polski kapital i polskie firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.11.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 dlaczego tak uważasz?masz bramę z takim prowadzeniem czy tak było w katalogu że to rozwiązanie jest gorszę ? Też bym się chciał dowiedzieć. Ale nie spodziewam się uzasadnienia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz S1 23.11.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Jeśli chodzi o nadproże to załóżmy że brama przez nas wybrana potrzebuje minimalnie 21 cm nadproża oraz chcemy ocieplić sufit 5cm styropianu. Należy pamiętać, że 21cm jest to wymiar minimalny. Nadproże mogłoby być 21+3cm luzu (żeby było gdzie rękę wsadzić) + grubość styropianu (5 cm styro +1-2 cm na) Czyli nadproże dla bramy 21 cm +5 cm styro najlepiej jakby miało 30cm. Co do wymiarów bramy: jeśli budżet na to pozwala to bramę się zamawia taką jak otwór (po co kombinować?) Jeśli mury są stare to można dać bramę z 5 cm szerszą dla bezpieczniejszego montażu lub wzmocnić mury stalą. Styropian na suficie kładziemy po zamontowaniu bramy, jednakże jeśli zrobimy to przed, to monterzy podczas montażu bramy po prostu powycinają w nim kwadraty/prostokąty w celu zamontowania podpór prowadnic poziomych itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthizmoo 26.11.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Swoją opinię na temat tylnych sprężyn skrętnych wyraziłem na podstawie tego co usłyszałem od montażystów w sklepach Normstahl. Osobiście mogę domyślać się, że chodzi o dodatkowe linki, rolki czy naciąg sprężyn przymocowanych do mało stabilnych prowadnic. Moje sprężyny przy bramie 4,5m obracałem 8 razy, jest to olbrzymia siła która przy mało stabilnej konstrukcji mogłaby utrudnić montaż. Skoro w kilku punktach słyszałem to samo to raczej jest coś na rzeczy, może jakiś instalator wypowie się w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 01.12.2013 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Każdy producent bram na swoich stronach albo w katalogach zamieszcza tzw. wymiary montażowe. Więc mając wymiary i rodzaj prowadzenia bramy łatwo sprawdzić minimalną wysokość nadproża. Z reguły jest ona uzależniona od rodzaju sprężyn np. Wiśniowski dla sprężyn naciągowych ma min. 220 mm a dla skrętnych tylnych 100 mm. Jeśli można, to proszę o link, bo jakoś nie mogę znależć, choć i katalog, i neta przewertowałem wte i wewte PS Odpowiedź przedstawiciela Novofermu: * dla bram segmentowych ze sprężyną skrętną z tyłu minimalna wysokość nadproża powinna wynosić 16 cm. I to jest KONKRETNA odpowiedź /choć nie wiem czemu nie znalazłem jej w katalogu/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 01.12.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Jeśli można, to proszę o link, bo jakoś nie mogę znależć, choć i katalog, i neta przewertowałem wte i wewte Proszę bardzo Strona 38-39 katalogu http://www.wisniowski.pl/fileadmin/templates/main/images/katalogi/pl/bramy_garazowe/swf/FLASH/index.html http://www.hormann.pl/bramy-garazowe/bramy-segmentowe/ z prawej strony dane montażowe w PDF w Krispolu faktycznie nie znalazłem Edytowane 1 Grudnia 2013 przez syper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 04.12.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Proszę bardzo Strona 38-39 katalogu http://www.wisniowski.pl/fileadmin/templates/main/images/katalogi/pl/bramy_garazowe/swf/FLASH/index.html http://www.hormann.pl/bramy-garazowe/bramy-segmentowe/ z prawej strony dane montażowe w PDF w Krispolu faktycznie nie znalazłem Dzięki, ale mnie chodziło o NOVOFERM, co zresztą zaznaczyłem w swoim pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 05.12.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Dzięki, ale mnie chodziło o NOVOFERM, co zresztą zaznaczyłem w swoim pierwszym poście. Proszę uprzejmie: http://www.novoferm.pl/pl/dokumentacja-bramy-gara-owe.html Trzeba przebrnąć w PDF-ie przez języki aż dotrzesz do polskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 05.12.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Napisał tenobcy ...Na stronie Novofermu /str. 25/ http://www.novoferm.pl/media/1/instr...ania-iso45.pdf info, że 'do wymiaru zamówieniowego należy doliczyć 220 mm dla bram ze sprężyną z przodu lub 120 mm dla bram ze sprężyną z tyłu'. Czy dobrze rozumiem, że jeśli bym wybrał opcję ze sprężyną z tyłu, to wystarczy tylko 120 mm nadproża? Dzięki po raz drugi. Jak widać, wcześniej dotarłem do cytowanej przez Ciebie instrukcji, tylko żaden z fachmanów nie odniósł sie do tego i nie 'przełożył' tego na zrozumiały dla laika język. I żeby zakończyć temat /przynajmniej z mojej strony/, przytoczę raz jeszcze info przedstawiciela Novofermu: * dla bram segmentowych ze sprężyną skrętną z tyłu minimalna wysokość nadproża powinna wynosić 16 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 05.12.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Dzięki po raz drugi. Jak widać, wcześniej dotarłem do cytowanej przez Ciebie instrukcji, tylko żaden z fachmanów nie odniósł sie do tego i nie 'przełożył' tego na zrozumiały dla laika język. Sorry. Nie doczytałem chyba pierwszego postu ( kłania się czytanie ze zrozumieniem ) I żeby zakończyć temat /przynajmniej z mojej strony/, przytoczę raz jeszcze info przedstawiciela Novofermu: * dla bram segmentowych ze sprężyną skrętną z tyłu minimalna wysokość nadproża powinna wynosić 16 cm. No i tego szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego w instrukcji jest 120 mm a gościu twierdzi, że 160 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.12.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Oj zwyczajnie nie ma tu osoby, dla której bamy Novofermu byłyby "koniekiem". Ja wiem, że dla mojego dostawcy potrzeba 11 cm i to mi wystarcza Mimo wszystko - mam swoją pracę i też muszę się nią trochę zajmować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts