Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do fachowców o posadowienie domu na płycie fundamentowej

amir

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do budowy domku jednorodzinnego w przyszłym roku (wg tego projektu - lub czegoś bardzo zbliżonego: http://pprojekt.pl/projekt1742-milosna_srednia,opis.html )

Zleciłem wykonanie wstępnych badań geologicznych i niestety nie wyszły zbyt dobrze (przepisuję tutaj ich fragment - link do całości poniżej):

- w warstwie przypowierzchniowej nasypy niekontrolowane, w skład których wchodzą gruz, gleba, piasek gliniasty o miąższości h = 0,5 - 0,9m

- pod nasypami torfów o miąższości h>=2,0m

- w północnej części działki (tu właśnie ma stanąć budynek!) pod torfami namułów gliniastych, plastycznych o ?stopniu plastyczności ?Il=0,8? (nie potrafię tego odczytać z tej ręcznej notatki:)

...

Z uwagi na małe zróżnicowanie w budowie geologicznej można rozważyć posadowienie na płycie fundamentowej..." Pełna notatka tutaj: http://imageshack.us/photo/my-images/198/opiniageologa1.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/585/opiniageologa2.jpg/

Teraz moje pytania:

1. Co w ogóle można powiedzieć o możliwościach posadowienia takiego budynku na takim gruncie?

2. Czy ktoś jest w stanie oszacować parametry takiej płyty fundamentowej (jej wymiary, konstrukcję itp)?

3. Jaki może być koszt materiałów (ich ilość) potrzebna do zbudowania takiej płyty pod tego typu domek/

4. Czy dobrze rozumiem - że w przypadku takiego gruntu jak na mojej działce trzeba wybrać całą warstwę tzw nasypów aż do torfu po czym na ten torf nasypać odpowiedni materiał - pytanie jest jaki i w jakich warstwach?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

Gość elka51

:)

Posadowienie czegokolwiek (tj. wykonanie fundamentów) na takim gruncie będzie droższe niż "wartość działki na rynku nieruchomości" (pod wględem budowlanym działka jest warta funta kłaków).

Muszę Pana zmartwić torf również jest do "wybrania" - czeka kompleksowa wymiana gruntu na głębokość około 3-4 m albo wykonać palowanie do gruntu nośnego na min 4-5 metrów (to się okaże dopiero po dokładnych badaniach gruntu).

Impreza na grube kikadziesiąt/set tysięcy złotych aby wyjść do stanu zero

Edytowane przez elka51

No a można prosić jakieś konkretne dane? Dzwoniłem jakiś czas temu do fachowca który zajmuje się budową płyt fundamentowych - podał mi jakąś kwotę która nie wydawała mi się jakaś kosmiczna ale powiedział, że nie jest konstruktorem - dlatego pytam się tutaj na forum fachowców z branży. Przecież ludzie budują płyty fundamentowe nie tylko z uwagi na grunt ale także na czynniki ekonomiczne.

Był staw ktoś zasypał to śmieciami na wierzch parę aut ziemi wyrosła trwawa i sprzedał jako atrakcyjną dziłkę budowlaną.

Z opisu wygląda ze bez wymiany gruntu nie tylko nasypu ale i torfu, sie nie obędzie. Może studnie może mikro pale. 150-200 tyś i będziesz mial stan zero.

No a można prosić jakieś konkretne dane? Dzwoniłem jakiś czas temu do fachowca który zajmuje się budową płyt fundamentowych - podał mi jakąś kwotę która nie wydawała mi się jakaś kosmiczna ale powiedział, że nie jest konstruktorem - dlatego pytam się tutaj na forum fachowców z branży. Przecież ludzie budują płyty fundamentowe nie tylko z uwagi na grunt ale także na czynniki ekonomiczne.

To ten fachowiec od czego był? Moze to był piekarz

Płyta nie płyta muisi miec na czym sie oprzeć , na torfie nie oprzesz nawet płyty.

Fachowiec to był ktoś kto takie płyty buduje - wykonawca a nie konstruktor. Pokazałem mu opinię geologa - napisał wyraźnie, że płyta fundamentowa na takim gruncie może zostać położona stąd moje przekonanie. Czy jest tutaj jakiś konstruktor który jest w stanie oszacować na podstawie tego współczynnika o którym mówił mi geolog parametry takiej płyty??

Fachowiec to był ktoś kto takie płyty buduje - wykonawca a nie konstruktor. Pokazałem mu opinię geologa - napisał wyraźnie, że płyta fundamentowa na takim gruncie może zostać położona stąd moje przekonanie. Czy jest tutaj jakiś konstruktor który jest w stanie oszacować na podstawie tego współczynnika o którym mówił mi geolog parametry takiej płyty??

Przeczytałem te notatki i najbardziej podoba mi sie ostanie zdanie " W trakcie badań gruntów nośnych nie uchwycono"

Nie wiem o jakim wspólczynniku mówisz. Z notatki wynika jasno że muisz wykonać dokladne badania geotechniczne a potem myslec o projektowaniu posadownia.

Płyte możesz wykonać jak wymienisz grunt.

Działkę dopiero kupuję - w poniedziałek. Natomiast znalazłem konstruktora który po konsultacji z geologiem policzył płytę - niestety konstrukcyjną poniżej poziomu zamarzania a nie ogrzewaną i jej wymiar (czy będzie wystawać poza obręb budynku czy nie) ustali po dokładnych badaniach laboratoryjnych tego torfu/namułów. Tak więc nie ma problemu jak ktoś się zna - większość konstruktorów w polsce nie ma pojęcia tak naprawdę o posadawianiu budynków w trudnych warunkach gruntowych. W bezpośrednim sąsiedztwie gdańska nie ma w tej chwili praktycznie żadnej innej alternatywy co do zakupu innej działki na idealnym gruncie.

Działkę dopiero kupuję - w poniedziałek. Natomiast znalazłem konstruktora który po konsultacji z geologiem policzył płytę - niestety konstrukcyjną poniżej poziomu zamarzania a nie ogrzewaną i jej wymiar (czy będzie wystawać poza obręb budynku czy nie) ustali po dokładnych badaniach laboratoryjnych tego torfu/namułów. Tak więc nie ma problemu jak ktoś się zna - większość konstruktorów w polsce nie ma pojęcia tak naprawdę o posadawianiu budynków w trudnych warunkach gruntowych. W bezpośrednim sąsiedztwie gdańska nie ma w tej chwili praktycznie żadnej innej alternatywy co do zakupu innej działki na idealnym gruncie.

Zrob badania geotechniczne gruntu i nie kupuj kota w worku, kosztuja ok 1000 zl, zalezy od glebokosci i ilosci punktow pomiaru. Po pierwsze bedziesz wiedzial czy i na jakiej glebokosci jest warstwa nosna i dosc szybko bedziesz mogl zweryfikowac ile ta impreza Cie moze wyniesc. My tu plyty budujemy na czesto bardzo dobrych gruntach i sie zamartwiamy czy styro wytrzyma, czy nie za nisko, nie za drogo a Ty chcesz w ciemno brac nie wiadomo jaka ziemie??

Pozdrawiam

Badanie było zrobione - geolog przesłał jeszcze konstruktorowi przekrój oraz podał współczynniki do obliczeń. Wszystko jest sprawdzone na tyle na ile ma być. Teraz zrobię badania laboratoryjne gruntu w miejscu posadowienia budynku.

Dziwne to badanie, bo ani nie ma polowy danych ktore mam w swoim, ani wielu innych rzeczy, ktore sa w moim badaniu, a ma ono kilkanascie stron. Bardziej wyglada mi to na jakis rodzaj opinii niz wiazace badanie geologiczne, chyba, ze to co masz wystarcza na uzyskanie pozwolenia na budowe (choc w tresci tej opinii niejako juz zaznaczono, ze poki co nie ma na czym budowac ).

Wydaje mi sie, ze badania powinny byc wykonane glebiej wlacznie z badaniem pierwszej warstwy nosnej (geologiem nie jestem, ale mi takowy tlumaczyl, ze jak znaja teren to oni wiedza jak gleboko sprawdzac ).

Tak czy inaczej z opinii ktora masz raczej wynika, zeby sie w to nie pchac, bo bedzie nietypowy (wymagajacy fundament), malo kto ma w tym wieksze doscwiadczenie wiec cena tez bedzie "nietypowa". A na ceny promocyjne uwazaj, bo majster Ci obieca, ze bedziesz zadowolony, w koncu on tam mieszkac nie bedzie.

Pozdrawiam

Majstrem jest mąż narzeczonej więc będzie tu mieszkać także czasami:) Akurat o to się nie boje - buduje obecnie od kilku lat m.in. takie płyty na zachodzie UE w trudnych terenach. Ta opinia jest szczątkowa - to fakt ale geolog podał dużo więcej szczegółów konstruktorowi w drugim emailu (włącznie z przekrojem). Tak jak pisałem - drugie badanie będzie zrobione włącznie z laboratorium...

• 1 month później...