Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekroczona prędkość światła?

Baba_Budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Pepeg z Gumy

Fakt , dowaliła Baba tym wykładem. Po Żarneckim nie odważę się poprawić, chociaż on zajął się analizą problemów SU-SY i przewidywaniem tego co może być konsekwencją odkrycia boskiej cząstki i zastosowania poprawek Higgsa oraz nowych metod detekcji i akceleracji.

Wszystko to mogą być konkretne metody badawcze a nawet nowe technologie i urządzenia.

Jak widać możliwości i nowe odkrycia kryją się wielkie. a tak po naszemu, po góralsku , to jesteśmy być może o krok od właściwej odpowiedzi na temat istoty materii, skąd się bierze masa i materia skoro jest ona taka dziurawa ( wokół teoretycznych jeszcze bozonów Higgsa gromadzą się chętnie inne cząstki obdarzone masą w układzie symetrycznym jest odwrotnie), co było na miliardowy ułamek przed WW, czy teoria Howkinga o bezprzyczynowości wszechświata ma sens, czy czas jako wymiar istniał przed Big Bang, gdzie się podziała materia po nim, czy jest sens i jaki czarnej materii i wiele innych.

Być może szykują się inne rozpady i znalezienie cząstek nowych o nieznanych jeszcze właściwościach i zastosowaniu, odpowiedź, czy np faktycznie po 10 do potęgi 33 lat trzeba na rozpad protonu na proton do niego "symetryczny" usw.usw. jak mawiają Germanie.

Podobnie jak wyobraźnię pobudziły szybsze (?) od światła neutrina, tak i bozony H dają pole do fantastycznych ale i praktycznych w zastosowaniu spekulacji a nawet wykorzystania.Choćby nawet taka bajeczna teleportacja

PS mnie osobiście bardziej odpowiadają wykłady prof Kiełczewskiej. Są znacznie

strawniejsze.:rolleyes:.

No i zanim skończyłem bazgrać swoje mundrości, to Baba już odpisała w formie jak zwykle eleganckiej i przystępnej.

Edytowane przez Pepeg z Gumy

Można...

To umowne znaki:

Cyfry, relacje , kwantyfikatory...

Droga do zrozumienia ich zestawu prowadzi przez algebry i grupy algebr...

Zaczyna się prosto...

element...ciało...relacja...działanie....

Potem jest ciekawiej.

Przestrzeń...nad ciałem...

Algebra...

Tak to idzie...

Zeszyty puchną tak jak i łeb od tych obrazków. :lol:

Dawno od tego odpadłem a tu dość mocno odkurzono i wytrzepano mi umysł :lol:

Nawet nie udaję, że zrozumiałem po pierwszym czytaniu więcej jak piąte przez dziesiąte...

W moim wieku świata już zmieniał nie będę...

Dobrze, że ten Niemiec co dziadziowi wszystko chował i Anglik, co herbatę mu wylewał trzymają się ode mnie z daleka! :lol:

Dobrze jest jednak utwierdzić się w przekonaniach, że osądy osób i spraw jakie sobie dotąd wyrobiłem nie były tak do końca błędne. :lol:

Puki co będę trzymał się tego, na czym się jakby nieco lepiej znam.

A może w międzyczasie znajdą błąd w pomiarze czy założeniach i wyjaśnią jak chłop krowie na roli - to i ja co lepiej zrozumiem i teleporter se "tymi recami" niskobudżetowo zrobię w swojej ruderce...

:lol: :lol: :lol:

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

• 2 months później...