marcinek84 23.09.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Witammam takie pytanie, czy jeśli mam uruchomioną pompkę cyrkulacyjną (mam na myśli tą co jest przy bojlerze i odpowiada ona za szybkie pompowanie ciepłej wody, aby z kranu leciała od razu ciepła, a nie spuszczało się chłodnej w kanał) czy ma to wpływ na wychładzanie wody w bojlerze? W zeszłej zimie zauważyłem, że po nocy temp. w bojlerze szybciej się obniżała z pompką,dlatego na noc ją wyłączałem. Taki nawyk mi pozostał i latem praktycznie była odłączona, jak były upały to chłodna woda nie przeszkadzała, ale teraz robi się chłodniej i szkoda tej wody, która poleci przed ciepłą wodą. Prosze o rozwianie moim wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.09.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 tu strata wody, a z pompką energii - najlepiej pompkę sterować prostym wyłącznikiem czasowym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinek84 23.09.2011 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 to oczywiste, że pompka zużywa prąd, bo jakoś musi być zasilana, ale bardziej chodzi mi o to czy woda, która poprzez te pompke jest wtłaczana do rur, szybciej się schładza i przy nieużywaniu ciepłej wody, wpływa na wychładzanie wody w bojlerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.09.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Tak pompka cyrkulacyjna powoduje znaczne wychładzanie CWU jeżeli ciągle chodzi ( ja mam długie odcinki rur CWU to jeszcze bardziej wychładza) Można użyć jakiegoś wyłącznika czasowego jako kolega wyżej napisał lub programatora i ustawić optymalne godziny używania CWU a nich czas pracy dla pompki np. 2 minuty pompowania a 15 minut postoju i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinek84 23.09.2011 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 to dobre były moje obserwacje, że wychładza, wniosek chyba taki że lepiej chwile czekac na ciepłą wode,jak popłynie z kranu, niż używać pompki, która potrzebuje prądu a w dodatku ochładza wodę w bojlerze, która również potrzebuje energii, żeby się zagrzać. jakbym wiedział takie fakty,to pewnie bym jej nie chciał instalować, hydraulicy polecili właśnie argumentując tym, że nie spuszcza się wody w kanał czekając aż ciepła poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.09.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 to oczywiste, że pompka zużywa prąd, bo jakoś musi być zasilana, mówiąc o energii miałem na myśli nie tylko dostarczony prąd, ale przede wszystkim straty energii cieplnej w systemie cwu - te są sporo wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinek84 23.09.2011 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 dzięki , w każdym bądź razie moje wątpliwości zostały rozwiane. myśle że kompromisem w tej sytuacji będzie czasowy wyłącznik i ustawienie go,żeby się uruchamiał np w dzień lub w porach kiedy ktoś zwykle jest w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.09.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 w którymś temacie proponowałem przy najodleglejszym punkcie poboru cwu zainstalować termiczny wyłącznik pompy obiegowej, który przerywałby dopływ prądu z chwilą osiągnięcia zadanej temperatury, wtedy w połączeniu z czasowym programatorem dawałby największe oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts