Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okresowe olejowanie podłogi trójwarstwowej

mati76

Recommended Posts

Witam

Zastanawiamy się nad zakupem olejowanej podłogi trójwarstwowej (Boen Dąb Alamo) i w związku z tym chciałbym się zapytać jak w praktyce wygląda okresowe olejowanie takiej podłogi? Z tego co usłyszałem od sprzedawcy olejowanie jest prostą i szybką czynnością, jednakże z tego co wyczytałem np na stronie firmy Bona (producenta oleju polecanego przez firmę Boen) przed każdorazowym olejowaniem należy taką podłogę dokładnie wyszlifować! a cały proces olejowania wraz ze szlifowaniem to, patrząc na ilość etapów, jakiś dzień roboty :)

Jeszcze jedna sprawa - taką podłogę olejowaną podobno łatwo zaplamić (niektórzy piszą, że nawet samą wodą!) - jak to wygląda z Waszego doświadczenia - ile czasu musi taka ciecz przebywać na podłodze by doszło do trwałego zaplamienia?

dzięki!

• 3 years później...

Napisze po 3 latach uzywania podlogi olejowanej Boen Dab Animoso - mam dol 80m tej podlogi i na gorze 80m Barlinka 3lam lakierowanego satyna.

Najgorzej wydane pieniadze na wykonczenie calego domu to wlasnie podloga olejowana.

Olejowanie 1-2x w roku maszynowe - za kazdym razem 1000-1200pln. Kapnie cos mocniejszego na podloge probujesz doczycic nawet za pomoca Freshen-up czy mydła Boena odbarwia sie na bialo. Olej srednio pomaga na takie obarwienie - pod kątem widać gdzie było nie tak. W kuchni plamy tluszczu ktore wciagaja w deske.

Syn nam sie zlal na dywan i nie powiedzal, zauwazylismy po 15min - podloga odbarwila sie pod dywanem na czarno.

Na podloge wylal sie szampan z truskawkami - tam gdzie sie wylal podloga ma odcien rozu (nie pomoglo natychmiastowe wyczysczenie mydlem).

Podloga ladnie wyglada ale jest tragiczna w utrzymaniu.

Koszty preparatow - mydlo Boen (dolewane do wody do mycia, starcza na mniej wiecej rok) okolo 90zl

Freshen-up - do oswiezania oleju - z tego co pamietam kolo 140zl

Olej do olejowania 0.75l - 75zl

Edytowane przez m4rcin

Witam , do olejowania podlogi nalezy uzywac dobrych materialow . Bona to badziew . Ja czesto szlifuje stare podlogi i uzywam olejow tylko jednej firmy . Mianowicie LEINOS . Wyprobowana na kilometrach kwadratowych podlog . Bylem olejowac podlogi ponownie po dwoch latach i nie trzeba bylo nic szlifowac ani tympodobne sceny . Wystarczylo porzadnie umyc podloge i naniesc swierza warstwe oleju z woskiem . Moim zdaniem najlepszy system to :

pierwsze bardz obfite olejowanie gruntem . Nazwa LEINOS HARTÖL Grundierung . Natepnie nakladamy olej koncowy z woskiem . Nazwa - LEINOS Naturharz Hartöl spezial . Przy normalnym uzytkowaniu podlogi wystarczy olejowac co 2 lata drugim olejem . W kuchni mozna sie pokusic o olejowanie raz w roku . Jest to praca smiesznie latwa i do wykonania przez kazdego , nawet dziecko . Placenie 1200 zl za robote to jakas porazka . Wystarczy szczotka z filsem do olejowania i Pad szlifierski Zielony i 1 dzien pracy (bo trzeba meble poprzesowac ) .

Olejowanie materialy + robocizn - 15zl m^2 - takie ceny we Wroclawiu.

Preparaty Boen (www.boen.com) - tej samej firmy co podłoga a nie Bona.

Jakbym mial gdzie trzymac klamota, to kupilbym cykliniarke-polerke i sam robil.

Teraz rozwazam zakup polerki recznej i uzycie jej do olejowania podlogi z miekkim padem.

Podloga olejowana moze tak, ale nie przy dzieciach. W pierwszym dniu mieszkania spadl mi notebook z fotela - dziura w podlodze.

PS. u mnie olejowanie osobno kuchni osobno reszty odpada - mam na dole otwarte 80m razem z kuchnia.

Edytowane przez m4rcin

Polerka na weekend to 108zl netto, reczna polerka z ktora ludzie na Kosmetyka Aut startuja przygode z polerka aut 250brutto (3 lata gwarancji). Musze przemyslec.

Pad zielony i bialy do polerki 'stacjonarnej' i samochodowej beda mialy podobne wlasciowosci?

Nakladanie to znaczy polozyc troche oleju na podloge poleciec zielonym padem, czy zielonego nasaczyc w oleju i poleciec na to polerka?

PS. kolejna irytujaca wada podlogi olejowanej - jak sie chodzi na boso to jest baardzo duzy przerob skarpetek :D baaardzo szybko robia sie dziury.

Zeby byla jasnosc , nie chodzi mi o polerke czolowa tylko o maszyne jednotarczowa ( pot. TASKA ) firmy Taski lub LÄGRE . Polerka czolowa nie nadaje sie do podlug (duza powierzchnia do obrubki , mala tarcza ) . Robimy tak : na wyczyczona podloge kladziemy filsem do oleju na szczotce olejarskiej (specjalne zaciski do filsu )olej , tak jak bysmy myli podloge detergentem . Jezeli jest to podloga surowa to kladziemy obficie grund olejowy az sie podloga solidnie napije , jezeli odnawiamy podloge to szczotka olejowa dosyc bogato nakladamy olej z woskiem i czekamy az podloga zrobi sie prawie wyschnieta ( w zaleznosci od chlonnosci podloza od 2 godz. do 5-6 godz. ) . Kiedy jest prawie sucho ? , kiedy bialy Pad polerski nie kleji sie do podloza i Taska bez zadnego oporu poleruje obrabiane powierzchnie . Jezeli podczas polerki czujemy opur i powstaja widoczne slady polerowania , nalezy dalej cierpliwie czekac na wyschniecie . ( opur czujemy poniewarz wosk jeszcze nie wysechl , i to on stawia opur Tasce )Nie nalezy poganiac wysychania oleju np. podlogowka bo olej zaschnie a nie wyschnie i sie utwardzi ( a wewnetrzna warstwa oleju bedze dalej mokra ) . Edytowane przez Super*

• 1 year później...

Po kolejnym roku jedna uwaga. Mała wylała ok 0.5l oleju rzepakowaego na podłogę, mimo natychmiastowego zebrania została plama o średnicy ponad 0.5m :-(

Preparaty firmy Boen to tak naprawdę Osmo.

Czyli Boen Freshen-up = Osmo Środek do Czyszczenia i Pielęgnacji Wosku - Bezbarwny 3029

Boen Flor Soap = Wisch-Fix Osmo - Koncentrat do Czyszczenia i Pielęgnacji 8016

Boen Natural-Oil = Osmo 3062 - Wosk Twardy Olejny Original - Bezbarwny Matowy.

Zamówiłem szczotkę do olejowania Osmo 220mm, puszkę 2.5l oleju, do wypoloerowania z alle "LARE Microfiber Pad PRO 140mm na rzep 125mm" na szlifierke oscylacyjna.

Edytowane przez m4rcin

• 2 weeks później...