Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory a wspomaganie CO , czy warto??

SARUL

Recommended Posts

Witam

Mam ogromną prośbę o pomoc w wyborze zestawu solarnego. Planuje zakup zestawu dla 4 osobowej rodziny.Dom 220m2 ok 110m2 podłogówka ( cały dół plus kaloryfery na gorze nieco przewymiarowane).Ogrzewanie Gaz (kondensacyjny kociol Viessmanna + zasobnik cwu 100L) i kominek z PW ze zbiornikiem 80L cwu z ktorego pobiera wode zasobnik z kotła gazowego. Sprawdza sie niezle . Sam kominek spokojnie podgrzewa cwu i ogrzewa dom nawet przy najwiekszych mrozach ale....tzreba palic cały czas. Planuję montaż solarów i mam problem. Rozwazam zestaw Ulrich 4x 24 (SG) + Wymiennik solarny 400L. z 2-ma wezownicami BIWALENTNY Mega Solar+BUFOR na CO 400L. .z wezownica solarna lub zamiast tego 3x24 rury i bufor 500/150. cena zestawu z montazem i dotacja to ok 11.000 - 14.000 zalezy od wersji ( moge sie tez wtedy pozbyc 2 zasobnikow ktore mam teraz).

Niestety czytałem na Forum nie najlepsze opinie o zestawach Ulrich. Czy taki zestaw ma sens ekonomiczny?? i na ile mozna liczyc na wspomaganie ogrzewania podłogowego?? ( cwu latem to na pewno sobie poradzi ale to nie o to przeciez tylko chodzi). Nie chcialbym tracic mozliwosci podgrzewania cwu kominkiem ale ten układ ktory mam nie jest najlepszy( bo komonek grzeje tylko 80L ktore jak sie nie korzysta z wody i tak nie zasila zasobnika pieca gazowego i on i tak grzeej ).Czy moze dac sobie spokoj ze wspomaganiem CO i zalozyc np 3x Hewalex plaski + 300L na cwu za ok 6500PLN ( mam tez taka oferte)??

Pomozcie

Jeśli kolega RAPczyn wspomógłby mnie rada to będę BARDZO wdzięczny.

Karol

mam solary, ale ich nie polecam, ponieważ przy obecnych relacjach cenowych nie mają uzasadnienia ekonomicznego. Taki koszt dla 2000kWh/rok mija się z celem, kiedy koszt ciepła przy kominku i gazie oscyluje w granicach 13-15gr/kWh. Osobiście w takim przypadku zainteresowałbym się małą pc-pw do cwu, która również w okresach przejściowych wspomagałaby ogrzewanie.

obecnie koszt podgrzania wody to dla mnie ok 60-70 PLN na miesiąc (latem kiedy nie dziala kominek) zimą nie wiem ile bo piec grzeje tez CO wiec nie wiem ile gazu zurzywa na CWU. ale myślę ze roczny koszt to ok 500 -600PLN .Czyli zestaw za ok 6500PLN tylko do podgrzewania CWU zwroci sie za ok 11 lat, ale jesli gaz zdrozeje w ciagu 5 lat o 100% to ten okres sie skroci. Dlatego zastanawiam sie czy warto inwestowac w zestaw wspomagajacy CO bo wtedy wiecej mozna zaoszczedzic na ogrzewaniu Gazem ( to tak na prawde jest spory koszt, bo sama CWU nie koniecznie). Tylko pytanie ile da sie zaoszczedzic na tym "wspomaganiu" CO przez solary ??

Tylko pytanie ile da sie zaoszczedzic na tym "wspomaganiu" CO przez solary ??

Najpierw policz aktualne roczne zapotrzebowanie na energię, skorzystaj z kalkulatora w mojej stopce. Na cwu przec rocznie idzie 1000kWh/osobę. Jeśli gaz masz w taryfie W-2 - to podaruj sobie solary, raczej nie licz na duże oszczędności na ogrzewaniu, jak w/w rocznie możesz mieć 2000*13-15gr tj 260 do 300zł/rok - wydana kwota przy dyskoncie 5% rocznie nie zwróci się.

Gaz mam w taryfie W-3. ale od nowego roku bedzie W-2 ( tak mysle bo w tym roku zmieszczę się w 1200m3 gazu ( duzo paliłem kominkiem).

Czyli jesli solary to tylko ew. do CWU?? to moze wybrac jak najtanszy zestaw ( taki do 5000PLN) ?? i wtedy to moze ma szanse sie zwrocic??

A czy ktos moze ogrzewa CWU lub CO przy pomocy paneli fotowoltaicznych lub systemu hybrydowego z małym wiatrakiem ( takim do ok 600-700W )??