pjjj 23.09.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 pomocy ... musze przeniesc licznik na nowa sciane licznik jest nowy elektoniczny i cienki wiem ze musze dac waska szafke ale co dalej jakie bezpieczniki?' teraz sa stare porcelanki mozecie narysowac jakis prosty schemat?u góry mam 3 bezpieczniki na 3 fazy.. główny jest na dworzeponizej so po trzy swiatło, gniazdka, i góra tez 3 bezpiecznikijakie dac teraz esy? wiem ze na swiatło 10a na gniazdka 16 ale te u góry z fazy jakie dac i czy mozna dac cos o symbolu sg1 i co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.09.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 W takiej sytuacji jak opisujesz wydaje się że powinieneś zaprosić do siebie elektryka. Jak ktoś nie zna się kompletnie na elektryce to niech nie pcha tam swoich łapek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjjj 23.09.2011 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 no kompletnie to raczej nie.... ja tylko chce przełozyc skrzynke i dac nowe esy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 24.09.2011 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Zdecydowanie TAK! Nie pchaj łap! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 26.09.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 i tak musisz oświadczenie elektryka dać do ZE żeby ci rozplombowali to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjjj 27.09.2011 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 instalacja juz wykuta plombe sciagneli jutro skrzynka i do przodu, bede pchał łapki bo mam głowe i umiem myslec , tylko zastanawiam sie czy zamienic bezpieczniki na silniejsze bo na kazdej fazie sa 16 stki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 27.09.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 instalacja juz wykuta plombe sciagneli jutro skrzynka i do przodu, bede pchał łapki bo mam głowe i umiem myslec , tylko zastanawiam sie czy zamienic bezpieczniki na silniejsze bo na kazdej fazie sa 16 stki... Jasne, daj takie na 50A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 27.09.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 albo 100 A odrazu wogóle trzeba wiedzieć jaki obwód się zabezpiecza i jaki przekrój kabla pozatym istnieje jeszcze coś takiego jak rcd i charakterystki bezpieczników B C D , a o doborze zabezpieczeń w celu zachowania selektywności to chyba :bash:nie słyszał ... chciałbym zobaczyć jak jak przyjdą to plombować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 27.09.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 tylko zastanawiam sie czy zamienic bezpieczniki na silniejsze bo na kazdej fazie sa 16 stki... Ja tam w bezpieczniki niewierze. Gwoźdź włożyłem i prąd mam zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.09.2011 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 no racje masz bo wkręt gorzej przewodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 19.10.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Kto jeszcze bezpieczniki stosuje??? Edytowane 19 Października 2011 przez Anixxxek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 20.10.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Ja tam w bezpieczniki niewierze. Gwoźdź włożyłem i prąd mam zawsze. Witam, prąd możesz mieć zawsze, ale bezpieczniki są po to aby ograniczyć wartość tego prądu oraz jego natężenie, który przepływając przez Ciebie nie spowodował uszczerbku na Twoim zdrowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 20.10.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam, prąd możesz mieć zawsze, ale bezpieczniki są po to aby ograniczyć wartość tego prądu oraz jego natężenie, który przepływając przez Ciebie nie spowodował uszczerbku na Twoim zdrowiu. eee.. wyolbrzymiasz.... a tak serio - nie wyczułeś sarkazmu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.10.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam, prąd możesz mieć zawsze, ale bezpieczniki są po to aby ograniczyć wartość tego prądu oraz jego natężenie, który przepływając przez Ciebie nie spowodował uszczerbku na Twoim zdrowiu. Wartość prądu i natężenie jest tożsame. Taki prąd nawet nieprzekraczający wartości zadziałania jest śmiertelny gdy płynie przez ciało człowieka (prąd śmiertelny już może być 70mA). Bezpieczniki czy teraz popularnie zwane eski zabezpieczają urządzenia i instalacje przed zniszczeniem, pożarem, przegrzanie itp. W celu ochrony życia stosuje się wyłączniki różnicowo-prądowe i odpowiednio wykonanej instalacji. Dodam, że ta ochrona też nie jest wystarczająca bo jak dotkniemy się fazy i zera to zabezpieczenie może nie zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 20.10.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 W sumie to s-ki stosuje się żeby zabezpieczyć kable przed przegrzaniem oraz przed porażeniem. Różnicówka to tylko dodatkowe zabezpieczenie. Przecież dlatego sprawdzamy przy pomiarach ZS L-PE oraz dla każdego rodzaju zabezpieczenia mamy inne wymagania. No właśnie rcd nie zawsze może nas zabepieczyć , ale są jednak sporym zabezpieczeniem naszego żywota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts