Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawia mnie czy prawidłowy i jak często spotykany jest montaż okna gdzie pianka jest zapryskiwana przy ścianie i przy oknie a pomiędzy wkładany jest styropian.

http://imageshack.us/photo/my-images/705/42255169.jpg/

9 b.JPG

Jeżeli okno jest prawidłowo zamontowane mechanicznie do ściany i odpowiednio podparte a pianowanie pomiędzy styropianem a ścianą oraz styropianem a oknem jest wykonane prawidłowo to wg mnie nie jest to jakaś straszna zbrodnia. Przeważnie jednak obie te rzeczy są w takim kombinowanym montażu spi....ne :(
Zastanawia mnie czy prawidłowy i jak często spotykany jest montaż okna gdzie pianka jest zapryskiwana przy ścianie i przy oknie a pomiędzy wkładany jest styropian.

Tak mniej więcej od roku lub półtora niektóre branżowe publikatory pokazują tego typu rozwiązanie jako kolejny sposób "ciepłego montażu" przeznaczony dla tych, którzy nie chcą wynosić okna w warstwę ocieplenia. Osobiście nie zetknąłem się z takim sposobem osadzenia okna (może i dobrze), bo moim zdaniem trudno uznać, to za całkowicie prawidłowe rozwiązanie jeśli idzie o część mechaniczną montażu, a już bez większego sensu w kontekście ewentualnego ograniczania cieplnych mostków materiałowych. Połączenie PUR i styropianu wydaje się bez sensu, albo rybki albo akwarium, oba materiały mają podobną przewodność cieplną, to po pierwsze. Po drugie dlaczego w takim wypadku nie zastosować wełny? Wtedy pianka PUR będzie całkowicie zbędna. W tej ocenie całkowicie pomijam aspekt jak to zostało wykonane na przedstawionej przez Ciebie ilustracji.