lullaby 21.02.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Anula, zaglądaj, zaglądaj Robert, według wstępnego projektu mam 110 m2 przeszkleń. I właśnie te założenia poszły do orientacyjnej wyceny. erniej, kojarzysz jedną z nowszych reklam Dacii? (chyba) Myślałam, że widziałam już wszystkie fajne domy na tym forum. Jednak nie. Jakoś specjalnie mi się z oknami nie spieszy, ale oczywiście będę wdzięczna za każdy namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charisma 21.02.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 erniej ja bardzo chętnie podchwycę ofertę pomocy Ja też stanę przed dylematem wyboru okien i będę wdzięczna za wszelkie wskazówki - może być na priv z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni_ta 21.02.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Erniej - ja również jestem zainteresowana Twoim doświadczeniem w temacie okien:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 22.02.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Cześć, jak tam po ostatkach Miało byc o jasnej, drewnianej podłodze. Klon europejski jest ponoć drewnem miękkim, natomiast wart polecenia jest klon kanadyjski. Można go kupić w różnych firmach najczęściej w postaci deski trójwarstwowej. Oczywiście cena zależy także od szerokości deseczek, na zdjęciu, które pokazałam są najprawdopodobniej jednolamelowe. Ja znalazłam bardzo podobne w ofercie Kahrsa. Naprawdę zachwyciły mnie te podłogi, ale ich cena zdecydowanie mniej. Metr podłogi kosztuje od ok.290 zł aż do ok 430 zł (klon Alberta, klon Edmonton, klon Toronto). Orientowałam się jakiś czas temu, jeśli się ceny zmieniły, to pewnie nie na niższe. Cena uzaleniona jest oczywiście od rodzaju selekcji, ilosci lameli itp.) Tańszy jest klon europejski (od ok.190 zł/m) Z jasnych podłóg fajny jest tez jesion (jest bardziej usłojony, ma ciemniejsze elementy), ale amatorzy jasnych podłóg moga szukać jesionu bielonego lub "białego". Wybór jest naprawdę spory, bo musimy wziąć pod uwagę jeszcze sposób wykończenia lakier (mat, półmat, połysk) lub olej itd. Znalazłam tez bardzo jasny dąb w litej desce, pieknie olejowany (byłam u producenta, sprowadził dla mnie nawet specjalny olej, który powoduje, że drewno jest jaśniutkie i ponoć tak bardzo nie zółknie). Byłam zachwycona, cena też nie była zaporowa (ok. 150 zł) i juz nawet dokonałam wstępnego zamówienia, ale ... okazało się, że u znajomego te lite deski się zdeformowały, powstały duże szpary itp. Więc zrezygnowałam. A patrząc na problemy, z jakimi borykają się niektórzy forumowicze po zimowym sezonie jestem wręcz przerażona, co z tym drewnem moze się stać. Tym bardziej, że nigdy za bardzo nie dbałam o wilgotnośc w mieszkaniu - lubię, gdy jest baaaardzo ciepło. Lullaby, mam nadzieję, ze elaborat nie wyszedł za długi:rolleyes: i mnie nie przepedzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 22.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 ja już właśnie jestem na etapie szukania podłóg- oglądałam deski trójwartstwowe (finish parkiet) i lite deski. jesion z "finish" w ogóle do mnie nie przemawia,jakis mdły, dąb już lepiej wypadł. Myślę ze najlepsze bylyby lite dechy ( im bardziej surowy wygląd tym lepiej) tylko znowu kwestia podłogówki sie kłania. Ten kolon moze by sie i nadawał, musze go zobaczyc na zywo;) a tak w ogole to marta myśle ze nie ma sie co nakrecac co do tej drewnianej podlogi tym bardziej ze jeszcze ani ty ani ja ich nie mamy:)-wiem ze sa uzytkownicy z fm ktorzy maja z nimi problem ale ilu ludzi jest ktorzy maja parkiety i nic sie z nimi nie dzieje? i w ogole jeszcze nigdy nie slyszalam od nikogo zeby tak fiksowal na punkcie wilgotności - mysle ze trzeba miec to na uwadze ale moze sie okazac ze predzej bedziesz miec zniszczony parkiet z piasku wniesionego z podwórka czy z obcasów/przedmiotów o ostrych kanatch/ dzieci:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.02.2012 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Miało byc o jasnej, drewnianej podłodze (...) Lullaby, mam nadzieję, ze elaborat nie wyszedł za długi:rolleyes: i mnie nie przepedzisz. Skądże, dokształcam się Na razie odróżniam jasną deskę od ciemnej z domieszką czerwieni, taka ze mnie ignorantka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 22.02.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Skądże, dokształcam się Na razie odróżniam jasną deskę od ciemnej z domieszką czerwieni, taka ze mnie ignorantka hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 22.02.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) Koktajl, moze masz rację, że nie ma co przesadzać z dbałoscią o te podłogi drewniane, tylko, ze gdybym wydała kilka tysięcy, to chyba też bym o nie drżała. Ja muszę już wkrótce dokonać wyboru (remont) i raczej nie kupie litej deski ani baaaardzo drogiego Kahrsa, bo w mieszkaniu mam gorąco (ok.23stopni). I nie chcę zakręcac kaloryferów i ciągle mysleć o tym, że mi się podłoga rozleci. Wybiorę najprawdopodobniej Baltic Wood, tez cos jasnego. Napisz, proszę, (jesli mozna Lullaby?) na co się zdecydowałaś, jak juz oczywiście dokonasz wyboru. Lullaby, zobaczysz, jeszcze będziesz nas dokształcać w temacie podłóg:popcorn:, gdy juz nadejdzie czas na wybór. Na razie pewnie myslisz o cegłach, zaprawach, oknach itp., o czym ja nie mam zielonego pojecia. I jakoś mnie to wcale nie interesuje. ...jesion podoba mi sie tylko "bielony", włąśnie taki mdły. widziałyscie podłogi w salonie Efilo? Tylko, ze ja wolałabym szerokie deski... Edytowane 22 Lutego 2012 przez martahp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 22.02.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) A na tej podłodze rozłożę takie kamienie:wiggle: http://images49.fotosik.pl/1339/31860f74766bf511med.jpg fivetimesone Lullaby, udało się, udało! Huuura!!! Dzięki, dzięki, dzięki! Edytowane 22 Lutego 2012 przez martahp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.02.2012 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Martuś, i co z tego, że wiem, czym się różni Silka od Porothermu, kiedy jak myślę o wnętrzach, to tak jakoś cieplej mi się robi na sercu Na razie zaliczam pierwsze zonki. Skąd miałam wiedzieć, że mapka sytuacyjno-wysokościowa traci ważność po 3 miesiącach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 22.02.2012 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 oooo, czyli będziesz musiała ją zrobić jeszcze raz i zapłącić jeszcze raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.02.2012 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 oooo, czyli będziesz musiała ją zrobić jeszcze raz i zapłącić jeszcze raz? Nie wiem? Może wystarczy aktualizacja? Echhh... Hurra! Instruktaż był klarowny, znaczy Gdzieś już widziałam te kamienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erniej 22.02.2012 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 ok, to może od końca Ostatecznie będziemy się decydować przy przeszkleniu 840cm na 235 cm bo to jest największy problem: albo na podział na 3 w profilu schuco ASS 70 HI co mi się nie bardzo podoba, bo ociera się o granicę specyfikacji tego profilu i skrzydło HS o wadze prawie 300 kilo albo podział na 4 i śliczny profil Austriacki http://www.boehlerfenster.at/seiten/produkte_rahmenloseverglasung.html oferowany przez Internorm którego minusy to, że nie dość, że droższy, to podział na 4 podroży mi jeszcze żaluzje. I chyba by mnie wkurzało że mamy grube żelbetowe słupy skoro z niego można zrobić takie zgrabne narożniki. No, ale śliczny jest. Podobno za kilka miesięcy warto się będzie zainteresować jakimś nowym profilem Ponzio który ma być wypuszczony. Na dzień dzisiejszy produkowane profile podnośno-przesuwne nie są wystarczająco szczelne według jednego z producentów. Drewno z nakładką aluminiową- ładny profil robi Aluron. Grube ramy, umożliwiają wielkie połacie. Jak dla mnie byłby ewentualnie do przyjęcia jakiś jasny kolor drewna albo "biały lazur", ale jednak nie pasuje. Resztę okien zrobimy w sześciokomorowym plastiku Schuco. Przy przeszkleniu 270 x 236 da się zrobić podział 1/3- rozwierne i 2/3 - fix w ramie więc jest okay. W przyszłym tygodniu chcę mieć to z głowy więc dopiszę coś więcej jak się przejaśni. A tak w ogóle, jeśli ma się duże przeszklenie do wyceny to najlepiej się nie przyznawać, że to budynek mieszkalny, bo wycenią grubiej - tak "pod projekt", tylko na szklarnię dla buraków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 22.02.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) Klarowny, klarowny, w sam raz dla blondynki:rolleyes: Erniej, niezłą będziesz miał tę "szklarnię dla buraków". Jestem pod wrazeniem:yes: Edytowane 22 Lutego 2012 przez martahp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 23.02.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witaj, Lullaby! Dawno mnie tu nie było, a u Ciebie jak zwykle tyle ciekawostek Erniej, ja tez robię doktorat z okien - jeśli masz do polecenia jakies konkretne firmy, to bardzo proszę też o PW. Ja do tej pory wyceniałam aluminium, od niedawna wyceniam plastiki, różnica kosmiczna. Na dzisiaj jestem na etapie, że jednak dół zostaje w alu, bo wysokosć 250cm w pvc nie do końca mnie zadowala. Możesz napisać, jakie profilie pvc bierzesz? Śliczny Twój domek Moni, ja też dostałam wstępne wyceny SSO i reszty od potencjalnego wykonawcy i też mnie powaliło Lullaby, trzymam kciuki za mapkę i terminy ważności! Nie przejmuj się, jaja to się zaczną potem I spadam znowu na dłuższą przerwę, tym razem miłą, bo narciarską Piszcie dużo, to sobie odbiję po powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 23.02.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) Resztę okien zrobimy w sześciokomorowym plastiku Schuco. A tak w ogóle, jeśli ma się duże przeszklenie do wyceny to najlepiej się nie przyznawać, że to budynek mieszkalny, bo wycenią grubiej - tak "pod projekt", tylko na szklarnię dla buraków nie wiem czy obok tego duzego okna bedą stały te plastikowe ale czy porównałes sobie grubośc profili miedzy nimi? chodzi mi o to ze zazwyczaj co najmniej dziwnie wygladaja okna ktore sa niedaleko siebie a znaczaco (podkreslam znaczaco bo jesli niewiele to nie ma problemu) roznia sie miedzy soba w tym wzgledzie. ja bede miala HS (4400x 2350) tez Schuco i tez zmniejszalismy z 5 metrów bo producent na wiecej niz te 4400 nie daje gwarancji ( belka w HSie z schuco ma 16 cm szerokosci....tyle plastiku...) z łączeniem okien trzeba tak samo uwazac (pod wzgledem estetycznym oczywiscie:)) jak z łączeniem armatury- poszczegolni produceni maja rozne kolory ceramiki i czasem wychodzi ze po polaczeniu kibelka z umywalka mamy sinobiale i kremowe kolory co do szklarni dla buraków to nieźle sie uśmiałam lullaby cos mi sie wydaje że zanim dojdziesz do wnetrz to twój dziennik bedzie mial 500 stron Edytowane 23 Lutego 2012 przez koktajl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erniej 23.02.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Aggula tak jak pisałem- napiszę Wam wszystkie konkrety w przyszłym tygodniu. Cieszę się, że nasz kloc się podoba Przepraszam- przejęzyczyłem się, plastiki widzę w profilu VEKA http://veka.pl/content/pdf/alphaline_2011_lekki.pdf W standardzie jest okleina z obu stron kolor antracyt, więc pasuje. Koktajl: Masz rację, ale nie boję się zastosować różnych profili w tym samym pomieszczeniu skoro i tak przecież jest zawsze różnica pomiędzy HSem a zwykłymi profilami jak sama widzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 23.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 A gospodyni milczy... Lullaby co tam u CIebie? Czyżby zły nastrój po wizycie w urzędach Cię zniechęcił?? Nie wierzę. Więc wracaj do nas i donoś co się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 23.02.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Gdzie się ta nasza Kołysanka podziewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 23.02.2012 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) Jestem, jestem Kochane Jakby inaczej Na początek mapka Geodeta stwierdził, że to nagminne i oczywiście można aktualizować na kolejne 3 miesiące. Uff. Swoją drogą, dość dziwne urzędowe praktyki. Bo co, jeśli w ciągu tygodnia/miesiąca od sporządzenia mapy na działki sąsiednie zostaną naniesione zmiany? Przecież wtedy taka mapa też powinna tracić ważność. W każdym razie w poniedziałek odbieram nową, we wtorek architekt nanosi na nią dom, a w czwartek umówiłam się z geologiem Chyba, że duże roztopy uniemożliwią badania gruntu Tak więc, w przyszłym tygodniu mam zamiar pchnąć kilka spraw do przodu Może dostanę też ostateczne wizualizacje od architekta... Erniej, dzięki za info. Zaintrygował mnie ten nowy profil Ponzio. Zresztą, to na chwilę obecną jedna z nielicznych firm, która wyceniła moje 3-metrowe okna bez naświetli, w dodatku w przyzwoitej dość cenie i której realizację widziałam na żywo. Gdzie mogę znaleźć więcej informacji nt.? Aggula, odpoczywaj i baw się dobrze! Koktajl, oby tylko tych pięciuset stron nie było, zanim w ogóle wjedzie koparka Edytowane 23 Lutego 2012 przez lullaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts