Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje Drogie, nic się u mnie nie dzieje, więc nie mam o czym pisać.

Rzuciłam się w wir pracy, czekam na "podsumowujące" spotkanie z architektem (najbliższy tydzień?) i ogólnie nuda.

Chyba, że badania geotechniczne gruntu są ciekawe, to były w najbardziej pochmurny z pochmurnych czwartek :(

Cześć Wszystkim,

Dziś oficjalnie zamknęliśmy projekt koncepcyjny :wiggle:

Dom ostatecznie będzie miał powierzchnię 175 m2 netto.

Ku naszemu zaskoczeniu uzyskaliśmy od architekta informację, że projekt konstrukcyjny będzie gotowy najpóźniej w pierwszym tygodniu kwietnia :)

To bardzo dobra wiadomość, ponieważ umożliwi nam wcześniejsze złożenie dokumentów do PnB i miejmy nadzieję, jego rychłe otrzymanie...

Tym sposobem zaczniemy budowę być może już na początku wakacji, a nie jesienią, jak zakładaliśmy w najlepszym scenariuszu. Będziemy starali się postawić w tym roku przynajmniej stan surowy otwarty.

Teraz pozostają jedynie decyzje, z czego będziemy budować (prawdopodobnie Silka), jaki rodzaj ogrzewania podłogowego wybrać (kto z Was powie mi więcej o ogrzewaniu kanałowym?), co zastosować na tarasach (deski czy płyty kamienne), czy robić rekuperację, itp. Że już nie wspomnę o dylemacie nr 1, gdzie znaleźć solidnych i niedrogich wykonawców SSO, dachu (!) i dylemacie nr 2, kiedy robić projekt wnętrz ;)

właśnie gdzieś doczytałam że ogrzewanie kanałowe nadaje sie najlepiej do systemu wysokotemperaturowego a do tego gaz czy pompa ciepła się nie zaliczają. chyba jednak nie ominie Cie rozmowa z fachowcem od ogrzewania ( miejsce na grzejniki robi sie juz na etapie fundamentów wiec musisz byc juz teraz na nie zdecydowana)

eeee no to prosze prosze ... zakonczymy ten rok na takim samym etapie :) gratulacje !!!!!!! :lol2:

Ogrzewanie kanalowe czyli inaczej grzejniki konwektorowe ja bede miec :) Tak , juz na etapie fundamentow sa wazne bo trzeba je dobrze zaizolowac , ale przy ogrzewaniu gazowym jak i przy pompie ciepla moga byc. Sa roznej mocy . Nalezy je dobrac ze wzgledu na wielkosc pomieszczenia, obecnosci okien, innych "urzadzen " grzewczych itd... jest to droga sprawa niestety :/

Oliwka, ale będziesz mieć też podłogówkę czy tylko te grzejniki konwektorowe? Czy architekci zaproponowali Wam takie rozwiązanie ze względu na ilość przeszkleń, czy są jakieś inne przesłanki? Napiszesz mi PW na jaką firmę się zdecydowaliście i mniej więcej koszt takiego rozwiązania? :)

Witaj lullaby, zaglądam do Ciebie od czsu do czasu ;)

A myslałas o takim ogrzewaniu?

http://www.polskikomfort.pl/

http://www.widstudio.info/2009/02/27/inne-ogrzewanie-czii-ogrzewanie-nadmuchowe/

Ja będę miała takie ogrzewanie, ale inna firma będzie wykonawcą. To prawda,że na etapie projektu trzeba już o tym pomyśleć...ale nic straconego, to jest najlepszy moment, bo masz zamknięty projekt koncepcyjny i na tym etapie mozna wszystko zaczynać z ogrzewaniem. Moi już nad tym pracują :p

Możesz wysłać zapytanie do PK i dzwonić,dzwonić....do skutku, bo nie odpisują,wiem jak jest, nie biorą wszystkich na poważnie... :mad:

Niedawno czytałem o połączeniu w jeden system GWC, WM, rekuperatora, solarów, pieca na olej opałowy z ogrzewaniem ciepłym powietrzem. Ponoć taki system sprawdził się doskonale.

Autorem i inwestorem był doktorant z Łódzkiej uczelni.

System w roku, zima 2010/11 sprawdził się doskonale i z wyliczeń autora był bardzo tani w eksploatacji.