lullaby 09.03.2012 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Muszę podpytać jakiegoś fachowca. Zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy różnych rozwiązań. Może po prostu zamiast grzejników kanałowych zagęścić podłogówkę przy oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 09.03.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 O rany, suuuuuper! Nawet nie wiesz, jak mi się to patio północne podoba! Ale czad. Kocham taką kolorystykę, kocham jasne drewno, kocham takie przeszklenia. Jestem zachwycona!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 10.03.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Hej Lullaby jeszczcze dzis tez popatrzylam raz sobie na to , bomba a tylko wyobraz sobie jak to w gore bedzie szlo ! A propo grzejnikow ... u nas np w 3 sypialniach beda deski i kanalowki o takiej mocy ( to bylo wyliczone )zeby starczylo i bylo cieplo . I to fajnie wyglada i ja jestem jak najbardziej za . Widzialm na zywo w domu yhouse Tamizo i bardzo mi sie to podobalo U nas w sypialni tylko w garderobie bedzie puszczony dodatkowy pas podlogowki . W lazienkach podlogowka plus grzejnik , natomiast salon .... ja wlasnie pomyslalam o samej podlogowece . zeby te kanalowki ominac , bo i tak planujemy ( jak narazie gres ) ... no ale jednoglosnie Tamizo , Kierbud od razu powiedzieli ze przy takiech przeszklaeniach absolutnie podlowgowka w miejscu gdzie sa okna nie da rady . Bedzie tam poprostu zimno . Nawet jesli gesciej rozlozysz kable ( bo tak tez myslalam ) . Kazdy jest za konwektorowymi w salonie i dodatkowo ogrzewanie kominkowe i w zupelnosci starczy . bez ogrzewanie podlogowego . U nas tylko we wnece ( tam gdzie sie wchodzi beda puszczone kable i przedpokoju . Trudno mi doradzic tez jak sama jeszcze nie mieszkam "z takimi oknami " . Wiem natomiast ze jak bylam w tym yhouse . Oni tam mieli kanalowki w sypialniach ale w salonie tez jest gres i zrezygnowali puszczajac podlogowke na calosci . I teraz ta babka mowila ze zrobilaby jednak kanalowke przy tych oknach .... a ich wysokosc w ogole nie rowna sie z nasza . Jest to sciana szklana, fakt ..ale wys chyba 250 ... czyli duzo nizsze . Edytowane 11 Marca 2012 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni_ta 10.03.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Super patio ! Widzę, że kuchnię będziesz mieć przeszkloną z dwóch stron:) A w świetlikach docelowo będzie szkło? czy zostanie tak jak jest ?Widziałam we Włoszech , ze dodatkowo w takich swietlikach stosują rolety zwijane w miarę potrzeby ( słonce, deszcz) rozwijają je, jak znajdę zdjęcie to Ci podeślę. Pokaż jeszcze inne ujęcia Piękny dom będziesz miała poniżej link z podobnym rozwiązaniem http://interiormagz.com/exterior/patio-designs/retractable-awning-for-modern-patio-living-room-design-by-corradi/ Edytowane 10 Marca 2012 przez Moni_ta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 10.03.2012 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Cześć! Cieszę się bardzo, że Wam się podoba i dziękuję za miłe słowa Moni, nie będzie zadaszeń. Początkowo myśleliśmy o czymś takim, ale ostatecznie zrezygnowaliśmy z jakichkolwiek osłon: http://images37.fotosik.pl/1384/44a44ff93b0b1ed4med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 11.03.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Lullaby! Co za piękne patio... Super pomysł z tym "zadaszeniem" Bardzo bardzo mi się podoba!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 11.03.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Patia są super, tylko nasz klimat pozwala się nimi cieszyć zdecydowanie za krótko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 18.03.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Lullaby, co u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolwik21 20.03.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Halo, halo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 20.03.2012 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Cześć, Nasz projekt architektoniczno-budowlany jest już właściwie gotowy. Niebawem idzie do konstruktora. Ustaliliśmy wstępnie materiały i niektóre rozwiązania technologiczne. W czwartek widzimy się z poleconym inspektorem nadzoru. Mam nadzieję, że najpóźniej na początku maja będziemy mogli złożyć wniosek o PnB. Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 21.03.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Hej, Lullaby! Widzę, że wszystko idzie zgodnie z planem i trzymam kciuki za dalsze trzymanie tempa Ciekawa jestem, jak Twoje decyzje okienne? Zdecydowałaś się już na coś? Patio cudne, ja na pewno będę do Ciebie wpadać na kawkę rowerkiem;) U mnie ogrzewać będzie tylko i wyłącznie podłogówka w całym domu i jestem dobrej myśli - tzn. wszyscy pytani o opinię architekci i okniarze twierdzą, że w zupełności wystarczy Dobra, spadam nadrobić swój zapomniany dziennik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni_ta 22.03.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Karola gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.03.2012 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Moni, nie tak prędko Aggula, temat okien na razie poszedł w odstawkę. Pozmienialiśmy nieco podziały, nie mam jeszcze gotowej specyfikacji, więc nie zawracam głowy poszczególnym firmom Poznałam orientacyjny koszt wykonania moich przeszkleń i to mi chwilowo musi wystarczyć A rowerkiem masz do mnie jakieś 20 minut, będzie fajnie Wracając do grzejników kanałowych. Czy ktoś Wam wyliczał zapotrzebowanie na dodatkowe ogrzewanie wg powierzchni przeszkleń, metrażu domu, itp.? Czy te opinie robić/nie robić są po prostu pomysłami wykonawców/architektów? Widziałam się dziś z potencjalnym inspektorem/kierownikiem budowy. W związku z tym, chciałam Was zapytać, w jaki sposób rozliczacie się z taką osobą. Czy w formie miesięcznego ryczałtu, czy ustalając kwotę każdorazowego przyjazdu na budowę, czy jeszcze jakoś inaczej? Od razu powiem, że nam zależy żeby taki kierownik budowy reprezentował nasze interesy w postaci pełnego nadzoru budowy, żeby nie miał nic wspólnego z ekipą wykonawców i żeby jego działanie nie ograniczało się do dokonania wpisu w Dzienniku Budowy raz na 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 22.03.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 To formalnie nie kierownik budowy a inspektor nadzoru jest ci potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.03.2012 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 To formalnie nie kierownik budowy a inspektor nadzoru jest ci potrzebny No właśnie nie jestem pewna, czy mi inspektor potrzebny Niezbędny będzie mi kierownik budowy. Facet, z którym się dziś widziałam ma również uprawnienia inspektora, dlatego nazwałam go jednym i drugim Możliwe też, że namieszałam, ale dopiero się uczę Potrzebuję kogoś, kto będzie nadzorował pracę ekip budowlanych, będąc prawie codziennie na budowie, dokonywał wpisów w dzienniku, pozostawał w kontakcie z architektem i konstruktorem i jednocześnie ktoś, komu będziemy ufać. No właśnie, to chyba jednak kierownik budowy. Tyle tylko, że wybrany z naszej strony, a nie z polecenia wykonawców. To praktykowane, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.03.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Tak, to dobre rozwiązanie. W tym wypadku kierownik budowy będzie Waszym inspektorem nadzoru. Jak zwał, tak zwał. Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.03.2012 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Dzięki, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 22.03.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Jeśli kierownik budowy jest równocześnie inspektorem nadzoru to myślę, że to sytuacja idealna. Nie chodzi mi o to, że napiszesz w zgłoszeniu budowy, że masz kierownika i inspektora a to będzie ta sama osoba (bo tak to chyba nie można, chociaż w sumie to nie wiem). Chodzi mi o to, że kierownik budowy jest obowiązkowy z mocy prawa, a inspektor tylko, jeśli Ty chcesz. Inspektora zwykle bardziej się ekipy obawiają. Więc jak będziesz miała kierownika z "charakterem" inspektora to ekipa będzie (mam nadzieję) dobrze pracowała. Mam nadzieję, że ta moja cała wiedza to nie pobożne życzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.03.2012 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Adk, wiem, że według prawa budowlanego mam obowiązek zatrudnić kierownika budowy, a inspektora opcjonalnie Zdałam test Muratora z jednym błędem Sytuacja, o której piszesz jest idealna przy założeniu, że ów kierownik/inspektor będzie faktycznie działał w naszym interesie. A ponieważ nie do końca jednak wierzę w ludzką uczciwość, nie zamierzam rekrutować kierownika z ekip wykonawczych, więc powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 22.03.2012 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Ja tam nikogo nie egzaminuję . Tylko dokładnie tłumaczę o co chodzi.Bo jak raz zastosowałam skrót myślowy to jedna z forumowiczek się zdenerwowała, że twierdzę, że myje podłogi brudną wodą . Ja znam takie historie kiedy kierownik budowy "związany z ekipą budującą" sprawdził się świetnie. I znam takie historie gdzie kierownik budowy co miał być świetny, nie związany był z ekipą mimo, że bywał często na budowie się niestety nie sprawdził. A o figurantach nie piszę bo te historie to na pewno znasz. No niestety uczciwość to wychodzi czasami dopiero w praniu. Najlepiej zapytaj o referencje - czy możesz spotkać się np. z jego poprzednimi klientami. Dokładnie takie same dylematy przeżywałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts