Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Lullaby :) jeszczcze dzis tez popatrzylam raz sobie na to , bomba :yes: a tylko wyobraz sobie jak to w gore bedzie szlo !

A propo grzejnikow ... u nas np w 3 sypialniach beda deski i kanalowki o takiej mocy ( to bylo wyliczone )zeby starczylo i bylo cieplo . I to fajnie wyglada i ja jestem jak najbardziej za . Widzialm na zywo w domu yhouse Tamizo i bardzo mi sie to podobalo :) U nas w sypialni tylko w garderobie bedzie puszczony dodatkowy pas podlogowki . W lazienkach podlogowka plus grzejnik , natomiast salon .... ja wlasnie pomyslalam o samej podlogowece . zeby te kanalowki ominac , bo i tak planujemy ( jak narazie gres ) ... no ale jednoglosnie Tamizo , Kierbud od razu powiedzieli ze przy takiech przeszklaeniach absolutnie podlowgowka w miejscu gdzie sa okna nie da rady . Bedzie tam poprostu zimno . Nawet jesli gesciej rozlozysz kable ( bo tak tez myslalam ) . Kazdy jest za konwektorowymi w salonie i dodatkowo ogrzewanie kominkowe i w zupelnosci starczy . bez ogrzewanie podlogowego . U nas tylko we wnece ( tam gdzie sie wchodzi beda puszczone kable i przedpokoju .

Trudno mi doradzic tez jak sama jeszcze nie mieszkam "z takimi oknami " . Wiem natomiast ze jak bylam w tym yhouse . Oni tam mieli kanalowki w sypialniach ale w salonie tez jest gres i zrezygnowali puszczajac podlogowke na calosci . I teraz ta babka mowila ze zrobilaby jednak kanalowke przy tych oknach .... a ich wysokosc w ogole nie rowna sie z nasza . Jest to sciana szklana, fakt ..ale wys chyba 250 ... czyli duzo nizsze .

Edytowane przez Oliwka 29

Super patio ! Widzę, że kuchnię będziesz mieć przeszkloną z dwóch stron:) A w świetlikach docelowo będzie szkło? czy zostanie tak jak jest ?Widziałam we Włoszech , ze dodatkowo w takich swietlikach stosują rolety zwijane w miarę potrzeby ( słonce, deszcz) rozwijają je, jak znajdę zdjęcie to Ci podeślę.

Pokaż jeszcze inne ujęcia :) Piękny dom będziesz miała :)

poniżej link z podobnym rozwiązaniem

http://interiormagz.com/exterior/patio-designs/retractable-awning-for-modern-patio-living-room-design-by-corradi/

Edytowane przez Moni_ta

Cześć,

Nasz projekt architektoniczno-budowlany jest już właściwie gotowy. Niebawem idzie do konstruktora.

Ustaliliśmy wstępnie materiały i niektóre rozwiązania technologiczne. W czwartek widzimy się z poleconym inspektorem nadzoru.

Mam nadzieję, że najpóźniej na początku maja będziemy mogli złożyć wniosek o PnB.

Trzymajcie kciuki :)

Hej, Lullaby! Widzę, że wszystko idzie zgodnie z planem i trzymam kciuki za dalsze trzymanie tempa ;)

Ciekawa jestem, jak Twoje decyzje okienne? Zdecydowałaś się już na coś?

Patio cudne, ja na pewno będę do Ciebie wpadać na kawkę rowerkiem;)

U mnie ogrzewać będzie tylko i wyłącznie podłogówka w całym domu i jestem dobrej myśli - tzn. wszyscy pytani o opinię architekci i okniarze twierdzą, że w zupełności wystarczy :rolleyes:

Dobra, spadam nadrobić swój zapomniany dziennik... ;)

Moni, nie tak prędko ;)

Aggula, temat okien na razie poszedł w odstawkę. Pozmienialiśmy nieco podziały, nie mam jeszcze gotowej specyfikacji, więc nie zawracam głowy poszczególnym firmom ;) Poznałam orientacyjny koszt wykonania moich przeszkleń i to mi chwilowo musi wystarczyć :)

A rowerkiem masz do mnie jakieś 20 minut, będzie fajnie :)

Wracając do grzejników kanałowych. Czy ktoś Wam wyliczał zapotrzebowanie na dodatkowe ogrzewanie wg powierzchni przeszkleń, metrażu domu, itp.? Czy te opinie robić/nie robić są po prostu pomysłami wykonawców/architektów?

Widziałam się dziś z potencjalnym inspektorem/kierownikiem budowy. W związku z tym, chciałam Was zapytać, w jaki sposób rozliczacie się z taką osobą. Czy w formie miesięcznego ryczałtu, czy ustalając kwotę każdorazowego przyjazdu na budowę, czy jeszcze jakoś inaczej?

Od razu powiem, że nam zależy żeby taki kierownik budowy reprezentował nasze interesy w postaci pełnego nadzoru budowy, żeby nie miał nic wspólnego z ekipą wykonawców i żeby jego działanie nie ograniczało się do dokonania wpisu w Dzienniku Budowy raz na 2 miesiące.

To formalnie nie kierownik budowy a inspektor nadzoru jest ci potrzebny ;)

No właśnie nie jestem pewna, czy mi inspektor potrzebny ;) Niezbędny będzie mi kierownik budowy. Facet, z którym się dziś widziałam ma również uprawnienia inspektora, dlatego nazwałam go jednym i drugim :) Możliwe też, że namieszałam, ale dopiero się uczę ;)

Potrzebuję kogoś, kto będzie nadzorował pracę ekip budowlanych, będąc prawie codziennie na budowie, dokonywał wpisów w dzienniku, pozostawał w kontakcie z architektem i konstruktorem i jednocześnie ktoś, komu będziemy ufać. No właśnie, to chyba jednak kierownik budowy. Tyle tylko, że wybrany z naszej strony, a nie z polecenia wykonawców. To praktykowane, prawda?

Jeśli kierownik budowy jest równocześnie inspektorem nadzoru to myślę, że to sytuacja idealna. Nie chodzi mi o to, że napiszesz w zgłoszeniu budowy, że masz kierownika i inspektora a to będzie ta sama osoba (bo tak to chyba nie można, chociaż w sumie to nie wiem). Chodzi mi o to, że kierownik budowy jest obowiązkowy z mocy prawa, a inspektor tylko, jeśli Ty chcesz. Inspektora zwykle bardziej się ekipy obawiają. Więc jak będziesz miała kierownika z "charakterem" inspektora to ekipa będzie (mam nadzieję) dobrze pracowała.

Mam nadzieję, że ta moja cała wiedza to nie pobożne życzenia ;).

Adk, wiem, że według prawa budowlanego mam obowiązek zatrudnić kierownika budowy, a inspektora opcjonalnie :) Zdałam test Muratora z jednym błędem :D

Sytuacja, o której piszesz jest idealna przy założeniu, że ów kierownik/inspektor będzie faktycznie działał w naszym interesie. A ponieważ nie do końca jednak wierzę w ludzką uczciwość, nie zamierzam rekrutować kierownika z ekip wykonawczych, więc powinno być ok ;)

Ja tam nikogo nie egzaminuję :p. Tylko dokładnie tłumaczę o co chodzi.Bo jak raz zastosowałam skrót myślowy to jedna z forumowiczek się zdenerwowała, że twierdzę, że myje podłogi brudną wodą ;).

Ja znam takie historie kiedy kierownik budowy "związany z ekipą budującą" sprawdził się świetnie. I znam takie historie gdzie kierownik budowy co miał być świetny, nie związany był z ekipą mimo, że bywał często na budowie się niestety nie sprawdził. A o figurantach nie piszę bo te historie to na pewno znasz.

No niestety uczciwość to wychodzi czasami dopiero w praniu. Najlepiej zapytaj o referencje - czy możesz spotkać się np. z jego poprzednimi klientami.

Dokładnie takie same dylematy przeżywałam :)