Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TK30, miło, że zajrzałaś :) Ten gotowy projekt dostałam jednak już dawno od tutli putli.

W ogóle jestem Wam wdzięczna za zaangażowanie i inspiracje.

Prosiłabym jednak o przeczytanie lub choćby przejrzenie mojego wątku od początku przed zamieszczeniem jakiejkolwiek informacji. To naprawdę tylko niecałe trzy strony ;).

Pozwoli to między innymi:

1. uniknąć dublowania gotowych projektów

2. zrozumieć, dlaczego zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny

3. poznać założoną wielkość i kształt mojego przyszłego domu, tym samym ograniczyć wrzucanie projektów domów o powierzchni ponad 300 m2 ;)

I tak, jak pisałam wcześniej, nasz projekt już się robi. Inspiracje zostały "obgadane" z architektem.

Nie sądzę, żeby jakikolwiek projekt katalogowy był w stanie na tym etapie zmienić moje myślenie i poczucie estetyki ;)

Ale pisałam też, że jestem otwarta na dyskusje, z czego w tworzeniu własnych projektów i w budowie Waszych domów jesteście bardzo zadowoleni, a jakich rozwiązań nie zastosowalibyście ponownie i dlaczego.

Mam nadzieję w bliższej i dalszej przyszłości korzystać z Waszego budowlanego doświadczenia i liczę na to, że odpowiecie na moje wszystkie, często nawet te oczywiste pytania ;)

Witaj

Może coś takiego cię zainspiruje:

http://img204.imageshack.us/img204/369/woodenhousewithinnercou.jpg

http://img52.imageshack.us/img52/369/woodenhousewithinnercou.jpg

Więcej zdjęć na http://coolboom.net/architecture/wooden-house-with-inner-courtyard/

Uważam, że prostota tego rozwiązania jest niezwykła a efekt wspaniały. Bacznie śledzę postępy i trzymam kciuki :)

Witaj charisma :)

Bardzo fajna bryła. Lubię takie inspiracje :yes:

U mnie też jedna z części domu ma być wyższa, a w niej salon, być może z antresolą.

Zauważyłam, że dopiero zaczynasz budowę. Podzielisz się projektem swojego domu?

Edytowane przez lullaby

Ja na poczatku tak jak i ty stawiałam na projekt indywidualny. Z mężem mielismy dość sprecyzowane wyobrażenie o tym jak ma nasz dom wyglądać, tak więc trudno nam było wyszukać odpowiedni projekt. Największy problem mieliśmy z antresolą - nie chcieliśmy żeby w domu powstał efekt studni, a niestety tak to wyglądało w większości projektów (nie mówiąc już o tym, że projektów z antresolą/pustką nad salonem jest bardzo mało). Jeśli nawet już antresola była fajnie rozwiązana to sama bryła domu nam nie odpowiadała - lubimy nowoczesnośc i prostotę, a więc kolumienki, wykusze, gible, etc nie wchodziły w grę, co jeszcze bardziej utrudniało poszukiwania. Byliśmy już zdecydowani na projekt indywidualny, kiedy mąż przypadkiem trafił własnie na projekt Onyksa. Co prawda nie jest on oczywiście idealny i wprowadzamy w nim kilka zmian, ale spełnia nasze podstawowe założenia: ma dużą antresole, duże przeszklenia i nowoczesną bryłę.

http://img204.imageshack.us/img204/2736/onyksw1.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/5885/onyksw2.jpg

Zapraszam do mojego dziennika budowy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188072-Onyks-wymarzony!!!&highlight=onyks

A tutaj link do projektu z wizualizacją i wirtualnym spacerem

http://www.mtmstyl.pl/projekt-onyks/rzuty/

Pozdrawiam

Anka

Cześć lullaby - prawie sąsiadko:) Często bywam w Konstancinie:)

Pokażesz zdjęcia działki?

Ja też chciałam max. 200 m2.... I duże pomieszczenia gospodarcze... Nie wyszło. Jest 240+garaż. Zależy ile masz/planujesz dzieci. Przy co najmniej dwójce w 150 metrach byłoby mi za ciasno - zważając na to, że jest to dom, a nie mieszkanie.

Projekt o jakim myslisz - rozłożysta parterówka z patio, to dom jaki bardzo chciałam mieć, ale przy naszym rozmiarze działki, po prostu się nie dało. Taki będzie mój następny dom:)

Zapraszam do mnie w wolnej chwili, w tym tygodniu mamy się spotkać z monsabią i kilkoma innymi dziewczynami z forum.

Trzymam kciuki i pozdrawiam!

Dzisiaj dokładnie przeglądnęłam sobie twój dziennik i jedno ze zdjęć, które umieściłaś zapisałam sobie w moich inspiracjach ;)

http://img585.imageshack.us/img585/2088/zdjcie1u.jpg

Super rozwiązanie, które jeszcze bardziej zwraca uwagę na krokwie (orginalnie planowałam całośc w drewnie) - czekam na więcej :)

Cześć Anula :)

Fajnie, że zajrzałaś w moje skromne, na razie głównie "inspiracyjne" progi ;)

Zaprowadziły mnie do Ciebie między innymi piękne szklane balustrady i nawet odważyłam się o tym w Twoim wątku raz wspomnieć :) Niestety, na tym moja odwaga się skończyła, ponieważ jesteś na etapie, którego osiągnięcie jest dla mnie póki co tak odległe i w sferze takich marzeń, że jeśli uda mi się do niego dojść, będę najszczęśliwsza na świecie :)

Przeczytałam Twój Dziennik już prawie dwa razy, drugi raz ze zdecydowanie większym zrozumieniem :D Jestem pod wrażeniem i na pewno niejednokrotnie, jeśli pozwolisz, zwrócę się do Ciebie o pomoc :) I bardzo dziękuję za zaproszenie :)

Zdjęcia działki będą wkrótce, obiecuję :)

Co do metrażu, oprócz sypialni małżeńskiej, planujemy pokój dla jednego dziecka i pokój gościnny. Antresola nad salonem ma być czymś w rodzaju gabinetu=biblioteki=pokoju do pracy :)

Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Charisma, to zdjęcie stanowi ulubioną inspirację mojego męża :D Jak widać, skośny dach może mieć jakieś zalety ;)

lullaby, kiedy otrzymasz wstępny projekt? Pochwal się koniecznie (może być na priv ;) )

Cześć lullaby - prawie sąsiadko:) Często bywam w Konstancinie:)

Pokażesz zdjęcia działki?

Ja też chciałam max. 200 m2.... I duże pomieszczenia gospodarcze... Nie wyszło. Jest 240+garaż. Zależy ile masz/planujesz dzieci. Przy co najmniej dwójce w 150 metrach byłoby mi za ciasno - zważając na to, że jest to dom, a nie mieszkanie.

Projekt o jakim myslisz - rozłożysta parterówka z patio, to dom jaki bardzo chciałam mieć, ale przy naszym rozmiarze działki, po prostu się nie dało. Taki będzie mój następny dom:)

Zapraszam do mnie w wolnej chwili, w tym tygodniu mamy się spotkać z monsabią i kilkoma innymi dziewczynami z forum.

Trzymam kciuki i pozdrawiam!

oooo a co to za spotkanie się szykuje? Szkoda, że ja nie będę mogła dotrzeć wcześniej niż na 18 :(

Hej. Śledzę i jestem więcej niż ciekaw. Mam nadzieję, że koncepcję i rzuty pokażesz. Inspiracji podsyłać nie będę, bo jak sama stwierdziłaś, teraz pora a ruch architekta. Ponieważ przerabiałem (jako koncepcję nr 2, ostatecznie - z pewnych względów - niezrealizowaną) dom parterowy z patio, pozwolisz, że podzielę się swoimi spostrzeżeniami.

- uważaj na skalę. Zachwycające domy z patio są z reguły dosyć duże. Po prostu żeby zrobić literkę C czy U potrzebujesz czymś wypełnić skrzydła. W innym wypadku patio będzie małe. Nada się do doświetlenia domu od środka, ale nie na główne miejsce, na które będą wychodzić okna tych ważnych pomieszczeń. Przy stosunkowo małym domu z patio łatwo wpaść w "estetykę spacerniaka", jak to nazwała pewna forumowiczka ;). Widać to w jednym podawanym wyżej czeskim projekcie (tym akceptowalnym ;)).

- Dom z patio ma bardzo dużą powierzchnię zabudowy. 1500 m2 działki to i dużo i mało. Zależy od ukształtowania terenu. Łatwo może dojść do sytuacji, w której okna "na zewnątrz" wychodzą wprost na płot. Oczywiście nie chodzi o hektary trawnika, ale o to, że duża co do zasady działka może być ciasnawa dla takiego domu, zwłaszcza że trzeba też kawałek poświęcić na podjazd itp.

- jeżeli "okoliczności przyrody" dookoła są ładne, odwracanie się z domem do wewnątrz nie ma specjalnego sensu, bo nie wykorzystuje się walorów lokalizacji (chyba żeby odwrócić wszystko, jak w "domu aatrialnym" Koniecznego). Ponadto przy tego rodzaju architekturze trzeba uważać na światło i orientację wobec stron świata. Zależy od projektu, ale ustawienie domu na działce może być trudne.

- dom parterowy przy takich wymogach co do dachu prawdopodobnie oznaczać będzie dosyć wąskie skrzydła. To samo w sobie jest fajne, ale wydłuża ciągi komunikacyjne i w efekcie wpływa na powierzchnię domu przy ograniczonej funkcjonalności. Ma też określone konsekwencje dla kosztów budowy. Długość fundamentów i ścian zewnętrznych będziesz mieć taką, jaka jest w znacznie większym domu. Negatywnie na budżet może też wpływać ewentualna pochyłość na działce (duże roboty ziemne, część fundamentów mocno podniesiona), ale tu akurat masz dobrze - pod Warszawą większość terenów jest płaska jak stół. Nie mówię, że koszty są czynnikiem decydującym, niemniej warto o tym pomyśleć już na etapie koncepcji i szacowania budżetu.

Jeżeli coś mam radzić, to tylko tyle, żebyś bardzo dobrze przemyślała koncepcję otrzymaną od architekta. Warto udać się na działkę i stanąć w miejscu gdzie będą wychodzić okna, odmierzyć sobie krokami rozmiar patio, spróbować sobie wyobrazić, jak będzie wyglądać doświetlenie pomieszczeń itp. W moim przypadku tej ścieżki poniechałem, choć sama idea patio bardzo mi się podoba. Ale musi poczekać do czasu budowania drugiego domu, tyle że już o powierzchni 300-350 m2 na działce co najmniej 2000-2500 m2, najlepiej z południową wystawą.

Exela, ProStaś, witajcie :)

Exela, znam ten dom i Mobiusa :yes: Mój mąż zakochał się w ich projektach, dlatego byli pierwszą pracownią, do której zadzwoniliśmy :) Niestety, już podczas pierwszej rozmowy zrobili na mnie fatalne wrażenie... :bash:

Rozumiem, że też będziesz budować według projektu indywidualnego?

Wpadaj częściej, zapraszam :)

ProStasiu :) Dziękuję, kciuki się przydadzą :) Koncepcje śnią mi się już po nocach.

Jednak projekt gotowy, w dodatku po przeróbkach zwanych też adaptacją lub "nałożeniem nowej szaty" ;) to nie dla mnie :no:

Polina, dziękuję :)

Wybieg dla kota ogrodzony póki co z dwóch stron ;) Od sąsiadów :)

Edytowane przez lullaby