Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga, faktycznie już śmiesznie z tym stropem :)

To nie konkurs na trudność konstrukcji ani szybkość ekipy, to tylko strop :D Nic nie kombinuję, założyłam 2 miesiące, nauczona doświadczeniem, że nie należy się napalać, iść zgodnie z harmonogramem i może mieć wolniej, a dobrze :)

Ja Cię chciałam pocieszyć, że będzie szybciej :p Aczkolwiek obaj Panowie twierdzą, że Rubik robi konkursowe stropy :lol2: jak to pan Mirek mówi - AMBITNE :D

• 3 weeks później...

Ekipa kończy układać zbrojenie na stropie. W poniedziałek wchodzi firma od wentylacji mechanicznej - kanały Uniflex będą rozprowadzane w stropie przed jego zalaniem. Zdecydowaliśmy się na taki rodzaj rekuperacji ze względu na fakt, że nie chcemy obniżać sufitów.

Firma z polecenia, mam nadzieję, że i ja będę ją mogła zarekomendować po wykonanej pracy.

Wykonawca dachu też chyba wybrany. W celu omówienia szczegółów zorganizowałam spotkanie z architektem w przyszłym tygodniu. Pokrycie dachu planujemy na koniec października, tym samym zostawiając SSO na zimę.

To chyba tyle, celem aktualizacji dziennika ;)

Aha, zapomniałabym. Pragnę pozdrowić serdecznie z tego miejsca właścicieli złotego Jeepa, którzy wyjątkowo upodobali sobie naszą budowę.

Przed następną podróżą prosiłabym jednak o zaanonsowanie wizyty.

• 2 weeks później...

Pierwszy etap montażu wentylacji mechanicznej praktycznie za nami. Zdjęć z dachu nie mam, bo jeszcze tam nie byłam :D

Na razie wszystko przebiega zgodnie z harmonogramem prac. Jeśli deszcz nie pokrzyżuje nam planów, jutro ekipa skończy zbrojenie skośnego stropu, a firma od reku swoją pracę.

Zalanie stropów prawdopodobnie odbędzie się na koniec września. Do tego czasu musimy podjąć decyzję dotyczącą oświetlenia - wspólnie z architektem wnętrz pracujemy nad schematem oświetlenia ukrytego w stropie....

Między innymi ze względu na niemożność współdziałania WM z otwartym paleniskiem, zrezygnowaliśmy też z Gyrofocusa. Będzie "zwykły" kominek, w innym miejscu, z zamkniętą komorą. Myślę, że to dobra decyzja.

Bliżej mi chyba realnie na budowę niż do internetu ;)

No właśnie dlatego mi smutno, bo mnie się ten kominek strasznie podoba. Ale sama w nowym domku niestety mieszkać nie będę i ten ktoś tez ma cos do powiedzenia ;)

Juz się cieszylam, że chociaż u Ciebie będę się nim zachwycac a tu dupa... Musze poszukac innej koleżanki z takim kominkiem ;) (żart)

Dziś ekipa od WM skończyła układać przewody na stropie. Użyte zostały kanały z tworzywa, UniflexPlus:

http://images49.fotosik.pl/1606/fbffbf2e8ecf346cmed.jpg

Montaż, zgodnie z umową, trwał 4 dni. Poszłoby pewnie sprawniej, gdyby pogoda nie opóźniła zbrojenia skośnego stropu.

Panowie powrócą jeszcze po zalaniu stropu i pokryciu dachu na montaż sztywnych rur spiro, a potem samego rekuperatora, anemostatów, itp.

Na razie bez zastrzeżeń, ale ostateczną opinię wystawię firmie po zakończeniu całej pracy :)

Juz się cieszylam, że chociaż u Ciebie będę się nim zachwycac a tu dupa...

Blada w dodatku! Buuuuuu, tak się cieszyłam, jakby to miał być mój kominek. No ale pewne rozwiązania generują kolejne, a inne wykluczają.

Jestem pewna, że Lullaby wymyśli coś ekstra. :)

O jakim rodzaju oświetlenia myślicie? Mnie jakoś halogeny w suficie, nawet te kadratowe, już się opatrzyły.

Kiedyś natknęłam się na coś takiego, może się przyda:

http://www.galeriadizajnu.pl/index.php?did=&id=itm&pid=1000054&kat=11

Edytowane przez martahp

Dziewczyny, na wentylację mechaniczną zdecydowałam się z kilku powodów, między innymi z tak błahego i estetycznego, jak brak większości kominów. Przy kominku z otwartym paleniskiem kominy grawitacyjne musiałyby istnieć, samo wyłączenie sterownika reku nie wystarcza. O podpisywaniu specjalnego oświadczenia, że zdajemy sobie sprawę z istniejących zagrożeń już nie wspomnę. Nie było nam to potrzebne.

Zobaczycie, też będzie pięknie ;) :D

Co do oświetlenia... Marta, mi się podobają oprawy okrągłe. Wciąż, niezmiennie ;) W części dziennej nie planujemy obniżać sufitów, w związku z tym musimy zalać puszki w betonie. Niewiele firm oświetleniowych takie produkuje, materiały trzeba sprowadzić z Włoch, a i trudno o solidnego wykonawcę. Dlatego też pokażę o co mi chodzi, kiedy dowiem się, że na 100% można to u mnie wykonać...

Spotkaliśmy się dziś z przedstawicielem firmy dachowej i architektem. Dekarz nie przekonał projektanta do papy na płaskim stropie :rolleyes: Na dachu mamy spadki 1-1,4%, archi twierdzi, że za małe do papy, która układana grubszymi warstwami na zakład będzie gromadzić wodę. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji o spadku wymaganym do papy, takim, który obejmie gwarancja jej producenta. Poza tym przy zastosowaniu papy, należałoby wg dachowca podnieść attyki, a tego nie chcemy.

Musimy zweryfikować uzyskane dzisiaj informacje. Szukamy i konsultujemy dalej...

Znalazłam przypadkowo fajną pracownię, znacie?

http://rubicongroup.pl/wnetrza/axis-house/

Zaciekawił mnie ich dom osiowy - wreszcie kuchnia bez połyskującej bieli (choć też taką mam :)) Zachwyciły mnie podłogi tworzące całość z deskami tarasowymi. Fajne rozwiązanie, w szczególności z połączeniem dużych, ale lekkich w odbiorze okien (zakładka architektura). Mniam :)

Edytowane przez martahp