Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak architekt długo siedzi nad koncepcją to chyba dobrze. Jestem niezmiernie ciekawa jak u ciebie rozwiążą sprawe metrażu i ułożenia funkcji.

My też mamy projekt domu z małym patio w literze U - 38m2, na którym marze, że zrobie mały japoński ogród do picia herbaty i odpoczynku :)

Edytowane przez akswał

Dziś dostaliśmy wstępne koncepcje :wave:

W sumie 5-6 uproszczonych rzutów i szkice bryły. Z wiadomych powodów nie mogę Wam niczego na tym etapie pokazać.

Na chwilę obecną podoba nam się najbardziej koncepcja, w której kuchnia łączy część dzienną z sypialnianą, a jednocześnie otwiera się na dwa zewnętrzne patia: jedno od strony płd-zach, drugie od płn-wschodu :yes:

Architekt starał się maksymalnie wykorzystać powierzchnię, ograniczając jednocześnie komunikację. Mimo tego, zakładany przez nas pierwotnie metraż nieco się zwiększył i w poszczególnych koncepcjach waha się między 170 m2 a 200 m2 pow. użytkowej. Ostatecznie na pewno będzie mniejszy.

Rozwiązania, które zostaną docelowo to:

- wjazd do garażu od północy

- wysoki salon otwarty na południowy-zachód

- sypialnia małżeńska z łazienką i garderobą

Edytowane przez lullaby

Od koncepcji do projektu daleka droga, streszczaj się:))) Co do metrażu, jestem skłonna się założyć, że poniżej 180 nie zejdziecie:)

właśnie właśnie - streszczaj się. Bo to wykonalne - ja w zeszłym roku mniej więcej o tej porze dostałam koncepcje od architekta a w czerwcu następnego roku zaczęłam budowę... :D

Dziewczyny, będziemy robić, co w naszej mocy ;) Na szczęście na samo PnB czeka się w naszej gminie maksymalnie 4 tygodnie od złożenia wszystkich dokumentów.

Mój mąż twierdzi, że jak już zobaczę wizualizację bryły w kolorze, dostanę takiego ciśnienia na budowę, że będę chciała zacząć już na wczesną wiosnę :D

Ja taką optymistką nie jestem ;)

Ania, myślę, że to będzie jednak mniej niż 180 m2 :yes:

Już wiem, że nie potrzebuję aż 36 m2 na pokój dla dziecka i gościnny.

Zastanowię się też nad oddzielną dla powyższych łazienką i nad spiżarnią ;)

myślę, że to będzie jednak mniej niż 180 m2 :yes:

Już wiem, że nie potrzebuję aż 36 m2 na pokój dla dziecka i gościnny.

Zastanowię się też nad oddzielną dla powyższych łazienką i nad spiżarnią ;)

Bardzo jestem ciekawa koncepcji. Zwłaszcza, że ja też od początku wątpiłam, czy da się zmieścić na takiej powierzchni, jaką zakładasz... Koncepcja brzmi intrygująco. Świetne wydają się te dwa patia, natomiast nie wiem co myśleć o kuchni łączącej obie części domu, bo to chyba znaczy, że będzie w jakimś stopniu przechodnia. Ale wiadomo, że jeśli Wam to odpowiada, to super :)

Będę podglądać :D

anna-maria, jeśli zdecydujemy się pójść w kierunku tej właśnie koncepcji, to faktycznie kuchnia z jadalnią będą przechodnie. Z jednej strony otwarte na salon, z drugiej połączone z korytarzem części sypialnianej. Ale tak jak już kiedyś pisałam, chciałabym mieć kuchnię w komunikacji. Nie znaczy to, że będę przeciskać się między blatem a wyspą, czy wyspą a lodówką, tylko między częścią kuchenną a jadalnianą w ogóle ;)

Ta koncepcja w ogóle zakłada kuchnię jako serce domu i myślę, że ta ostatnia, ciekawie zaaranżowana może stanowić ozdobę.

W każdym razie musimy sobie to wszystko przemyśleć :)

Przy okazji, póki w każdej właściwie koncepcji jesteśmy w stanie coś zmienić, mam do Was pytanie.

Sypialnia małżeńska od południowego-zachodu czy od południowego-wschodu?

A pokój dziecięcy i dla gości?

Liczę na Wasze podpowiedzi poparte argumentami :)

Edytowane przez lullaby

De gustibus... W mojej ocenie sypialnia od wschodu, jeżeli wstajecie rano. Od zachodu, jeżeli lubicie pospać. Pokój dziecinny od zachodu może mieć sens, bo będzie dłużej oświetlony popołudniami. Więc jak dziecię podrośnie i będzie dużo czasu spędzać w swoim pokoju, to będzie w sam raz.

Sypialnia małżeńska od południowego-zachodu czy od południowego-wschodu?

Sami sobie odpowiedzcie: od południowego zachodu będzie wieczorem nagrzewana niskim popołudniowym słońcem, co znaczy, że pomieszczenie może być nieźle nagrzane przed pójściem spać. Lepiej śpi się w nieco chłodniejszym pokoju.

Z kolei od południowego wschodu może się okazać, że rano będzie do sypialni wpadać ostre światło słoneczne. Niektórzy to uwielbiają, inni nienawidzą. Oczywiście wszystkim tym skutkom idzie przeróżnymi sposobami zaradzić: wentylacja mechaniczna, zewnętrzne przesłony przeciwsłoneczne, odpowiednie urządzenie pomieszczenia itd...

A pokój dziecinny i dla gości?

Pokój dziecinny rządzi się nieco innymi prawami, bo najlepiej aby był nasłoneczniony jak najdłużej w czasie gdy dzieci w nim przebywają - najlepsza jest wystawa południowa, południowo-zachodnia.

Pokojem gości się wcale pod tym względem bym się nie przejmował.

Jeśli wybierasz między południowym-wschodem a południowym-zachodem, to dla sypialni wybrałabym południowy-wschód, żeby nie nagrzewała się przed wieczorem.

Co do pokoju dziecięcego... Moje stanowisko nie jest popularne, a nawet bywa krytykowane, ale ja umiejscowiłam teraz oba pokoje dzieci od strony północnej? Dlaczego? Bo teraz mam jeden od południa, a drugi od północy i mam porównanie. W tym od południa słońce daje po oczach, ciągle trzeba opuszczać rolety, żeby dało się tam wysiedzieć. Pokój nagrzewa się niemiłosiernie, dziecko wieczorem nie może w nim zasnąć itd... Drugi pokój jest od północy i jest super. Rano dziecka nie budzi ostre słońce, wieczorem i po południu pokój się nie nagrzewa. I wcale nie jest jakoś dużo ciemniej. Po prostu nie jest to pokój nasłoneczniony bezpośrednim słońcem. Od północy mam też obecną sypialnię. Dla mnie super. Oczywiście jeśli w gre wchodzi nie tylko północ lub południe, to masz jeszcze większe pole manewru...