Polina 27.10.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Exela, według mnie przy tak wąskiej działce to wchodzi wgrę tylko projekt indywidualny - architekt na pewno ładnie uniknie efektu wagonu! (ja też mam wąską działkę, która "rozchodzi się" na końcu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 27.10.2011 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Exela, nie zaśmiecasz Fajnie, że jest nas więcej na tym samym etapie, z podobnymi rozterkami Sama biegnę do Poliny Tam nowa odsłona okien :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 28.10.2011 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 W oczekiwaniu na koncepcje wrzucam jeszcze kilka inspiracji. Może ktoś znajdzie coś dla siebie Elewacja, ogrodzenie: http://images49.fotosik.pl/1152/7a907864b9524cf3med.jpg http://images41.fotosik.pl/1145/80734c24d4c3dfbfmed.jpg Wyspa (Anula, podoba Ci się? ): http://images40.fotosik.pl/1170/ac19e940799c5ab4med.jpg Schody: http://images40.fotosik.pl/1170/1ef449dfe80b36d0med.jpg http://images46.fotosik.pl/1135/58e1cb0dc62d242e.jpg http://images50.fotosik.pl/1188/021f192af5854762.jpg http://images43.fotosik.pl/1178/ed212412bdc16577med.jpg I dla miłośników drewna i stali w kuchni: http://images37.fotosik.pl/1141/c06f22d5ad352839med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 28.10.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 No czekam Kochana z niecierpliwoscia na koncepcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 30.10.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Zapomnialam dodac .... dzialke masz miodzio - malina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 30.10.2011 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Dzięki Oliwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 30.10.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 (edytowane) Jak architekt długo siedzi nad koncepcją to chyba dobrze. Jestem niezmiernie ciekawa jak u ciebie rozwiążą sprawe metrażu i ułożenia funkcji. My też mamy projekt domu z małym patio w literze U - 38m2, na którym marze, że zrobie mały japoński ogród do picia herbaty i odpoczynku Edytowane 30 Października 2011 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 30.10.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Przychodzę z rewizytą, choć zaglądałam już wcześniej . Czekam na koncepcje, a że działka piękna to na pewno będzie coś ekstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 30.10.2011 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Akswał, u Ciebie też już chyba byłam Zaczęłaś już budowę? Dakula, dziękuję Zapraszam i liczę na Wasze sugestie i komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 03.11.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Piekna oproznij prive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 04.11.2011 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) Dziś dostaliśmy wstępne koncepcje W sumie 5-6 uproszczonych rzutów i szkice bryły. Z wiadomych powodów nie mogę Wam niczego na tym etapie pokazać. Na chwilę obecną podoba nam się najbardziej koncepcja, w której kuchnia łączy część dzienną z sypialnianą, a jednocześnie otwiera się na dwa zewnętrzne patia: jedno od strony płd-zach, drugie od płn-wschodu Architekt starał się maksymalnie wykorzystać powierzchnię, ograniczając jednocześnie komunikację. Mimo tego, zakładany przez nas pierwotnie metraż nieco się zwiększył i w poszczególnych koncepcjach waha się między 170 m2 a 200 m2 pow. użytkowej. Ostatecznie na pewno będzie mniejszy. Rozwiązania, które zostaną docelowo to: - wjazd do garażu od północy - wysoki salon otwarty na południowy-zachód - sypialnia małżeńska z łazienką i garderobą Edytowane 23 Marca 2012 przez lullaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 04.11.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 No to super... Masz zimę na sprawy papierkowo-pozwoleniowe i na wiosnę ruszasz z budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 04.11.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 No to super... Masz zimę na sprawy papierkowo-pozwoleniowe i na wiosnę ruszasz z budową Od koncepcji do projektu daleka droga, streszczaj się)) Co do metrażu, jestem skłonna się założyć, że poniżej 180 nie zejdziecie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 04.11.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Od koncepcji do projektu daleka droga, streszczaj się)) Co do metrażu, jestem skłonna się założyć, że poniżej 180 nie zejdziecie:) właśnie właśnie - streszczaj się. Bo to wykonalne - ja w zeszłym roku mniej więcej o tej porze dostałam koncepcje od architekta a w czerwcu następnego roku zaczęłam budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 04.11.2011 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Dziewczyny, będziemy robić, co w naszej mocy Na szczęście na samo PnB czeka się w naszej gminie maksymalnie 4 tygodnie od złożenia wszystkich dokumentów. Mój mąż twierdzi, że jak już zobaczę wizualizację bryły w kolorze, dostanę takiego ciśnienia na budowę, że będę chciała zacząć już na wczesną wiosnę Ja taką optymistką nie jestem Ania, myślę, że to będzie jednak mniej niż 180 m2 Już wiem, że nie potrzebuję aż 36 m2 na pokój dla dziecka i gościnny. Zastanowię się też nad oddzielną dla powyższych łazienką i nad spiżarnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 05.11.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 myślę, że to będzie jednak mniej niż 180 m2 Już wiem, że nie potrzebuję aż 36 m2 na pokój dla dziecka i gościnny. Zastanowię się też nad oddzielną dla powyższych łazienką i nad spiżarnią Bardzo jestem ciekawa koncepcji. Zwłaszcza, że ja też od początku wątpiłam, czy da się zmieścić na takiej powierzchni, jaką zakładasz... Koncepcja brzmi intrygująco. Świetne wydają się te dwa patia, natomiast nie wiem co myśleć o kuchni łączącej obie części domu, bo to chyba znaczy, że będzie w jakimś stopniu przechodnia. Ale wiadomo, że jeśli Wam to odpowiada, to super Będę podglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 05.11.2011 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 (edytowane) anna-maria, jeśli zdecydujemy się pójść w kierunku tej właśnie koncepcji, to faktycznie kuchnia z jadalnią będą przechodnie. Z jednej strony otwarte na salon, z drugiej połączone z korytarzem części sypialnianej. Ale tak jak już kiedyś pisałam, chciałabym mieć kuchnię w komunikacji. Nie znaczy to, że będę przeciskać się między blatem a wyspą, czy wyspą a lodówką, tylko między częścią kuchenną a jadalnianą w ogóle Ta koncepcja w ogóle zakłada kuchnię jako serce domu i myślę, że ta ostatnia, ciekawie zaaranżowana może stanowić ozdobę. W każdym razie musimy sobie to wszystko przemyśleć Przy okazji, póki w każdej właściwie koncepcji jesteśmy w stanie coś zmienić, mam do Was pytanie. Sypialnia małżeńska od południowego-zachodu czy od południowego-wschodu? A pokój dziecięcy i dla gości? Liczę na Wasze podpowiedzi poparte argumentami Edytowane 5 Listopada 2011 przez lullaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 05.11.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 De gustibus... W mojej ocenie sypialnia od wschodu, jeżeli wstajecie rano. Od zachodu, jeżeli lubicie pospać. Pokój dziecinny od zachodu może mieć sens, bo będzie dłużej oświetlony popołudniami. Więc jak dziecię podrośnie i będzie dużo czasu spędzać w swoim pokoju, to będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Sypialnia małżeńska od południowego-zachodu czy od południowego-wschodu? Sami sobie odpowiedzcie: od południowego zachodu będzie wieczorem nagrzewana niskim popołudniowym słońcem, co znaczy, że pomieszczenie może być nieźle nagrzane przed pójściem spać. Lepiej śpi się w nieco chłodniejszym pokoju. Z kolei od południowego wschodu może się okazać, że rano będzie do sypialni wpadać ostre światło słoneczne. Niektórzy to uwielbiają, inni nienawidzą. Oczywiście wszystkim tym skutkom idzie przeróżnymi sposobami zaradzić: wentylacja mechaniczna, zewnętrzne przesłony przeciwsłoneczne, odpowiednie urządzenie pomieszczenia itd... A pokój dziecinny i dla gości? Pokój dziecinny rządzi się nieco innymi prawami, bo najlepiej aby był nasłoneczniony jak najdłużej w czasie gdy dzieci w nim przebywają - najlepsza jest wystawa południowa, południowo-zachodnia. Pokojem gości się wcale pod tym względem bym się nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 05.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Jeśli wybierasz między południowym-wschodem a południowym-zachodem, to dla sypialni wybrałabym południowy-wschód, żeby nie nagrzewała się przed wieczorem. Co do pokoju dziecięcego... Moje stanowisko nie jest popularne, a nawet bywa krytykowane, ale ja umiejscowiłam teraz oba pokoje dzieci od strony północnej? Dlaczego? Bo teraz mam jeden od południa, a drugi od północy i mam porównanie. W tym od południa słońce daje po oczach, ciągle trzeba opuszczać rolety, żeby dało się tam wysiedzieć. Pokój nagrzewa się niemiłosiernie, dziecko wieczorem nie może w nim zasnąć itd... Drugi pokój jest od północy i jest super. Rano dziecka nie budzi ostre słońce, wieczorem i po południu pokój się nie nagrzewa. I wcale nie jest jakoś dużo ciemniej. Po prostu nie jest to pokój nasłoneczniony bezpośrednim słońcem. Od północy mam też obecną sypialnię. Dla mnie super. Oczywiście jeśli w gre wchodzi nie tylko północ lub południe, to masz jeszcze większe pole manewru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts