Polina 05.11.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Ja głosuję za sypialnią małżeńską od strony południowego-wschodu a pokojem dziecka od południowego-zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 05.11.2011 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 (edytowane) dr_au, Robert, anna-maria, dzięki za cenne uwagi Właściwie pomogliście mi zrozumieć zamysł autora koncepcji Obecnie mamy sypialnię od zachodu i wydawało mi się, że tak chcę mieć zawsze, bez żadnych konkretnych argumentów przemawiających za takim rozwiązaniem Lubimy dłużej pospać, ale i nie przeszkadza nam słońce wpadające rano przez okno. Robert, gościnnym też bym się nie przejmowała, gdyby miał być faktycznie dla gości W każdej jednak koncepcji został umieszczony obok dziecięcego, z podobnym do niego w przyszłości przeznaczeniem Ania, u mnie północ zupełnie odpada. To strona dla elewacji frontowej i garażu, ze względu na fakt, że działka w kwestii położenia ma zdecydowanie potencjał. Tym bardziej właśnie chcę tak rozplanować pomieszczenia, żeby potem niczego nie żałować. Jeśli masz dobre doświadczenia z pokojami od północy, dlaczego nie To Tobie ma się dobrze mieszkać Edytowane 23 Marca 2012 przez lullaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 05.11.2011 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Polina, Twój głos jest również dla mnie ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocimieta 05.11.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 I jeszcze moje trzy grosze kobiety doświadczonej posiadaniem trójki dzieci - płeć mieszana Maluchowi jest kompletnie obojętne na którą stronę świata wychodzą okna jego pokoju, bo ono chce być blisko rodziców, najlepiej w ich sypialni i ich łóżku. W dzień tez nie przebywa u siebie tylko w strefie ogólnej; mama w kuchni - ono w kuchni itd. Później, stopniowo okazuje się,że chce mieć pokój jak najdalej od sypialni rodziców, taki nastolatek schowałby się najchetnięj na inne piętro, zrobił sobie dziuplę na strychu , bo on chce p r y w a t n o ś c i i raczej tez nie jest zainteresowany stronami świata. Ale ja osobiście dałam dzieciom najjaśniejsze, nasłonecznione pokoje. Wszak wszystko dla ich dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 05.11.2011 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Dzięki koci Twoje doświadczenie zawsze mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 06.11.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Ja głosuję za sypialnią małżeńską od strony południowego-wschodu a pokojem dziecka od południowego-zachodu Ja tez jestem za takim rozwiazaniem Kuchnia przechodnia ..... no no ... zapowiada sie bomba nie moge sie rzutow doczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 06.11.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Polina, Twój głos jest również dla mnie ważny :* hihihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 07.11.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Exela - Generalnie zasada jest prosta - powinni ci się podobać wcześniejsze projekty architekta. Jeżeli ktoś projektował dworki, to będzie miał w tym kierunku ciągoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charisma 07.11.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Może ja też dorzucę swoje trzy grosze w sprawie rozmieszczenia sypialni. Z problemem słońca o poranku lub za bardzo nagrzanego pomieszczenia wieczorem można sobie poradzić, więc po prostu zrobiłabym sypialnie tam gdzie bedzie ładniejszy widok Czekam z niecierpliwością na rzuty i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 08.11.2011 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Dzięki charisma Najśmieszniejsze jest to, że Twój nick od początku kojarzy mi się z czymś zapewne zupełnie innym niż oznacza Widok ważna rzecz Trzymam kciuki, żebyście szybko otrzymali swoje PnB! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charisma 09.11.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Jestem ciekawa z czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 12.11.2011 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Witam wszystkich Czytelników mojego predziennika Dziś chciałabym zapytać Was o rozwiązanie, jakim jest pompa ciepła. Niestety zdaję sobie sprawę, że decyzja o jej zastosowaniu musi zostać podjęta na długi czas przed rozpoczęciem budowy. Jakie według Was są zalety jej posiadania? Jakie są wady? Czy możecie polecić inne rozwiązania, które spełnią podobną funkcję w domu z dużą ilością przeszkleń? Może ktoś z Was korzysta z tzw. płaszcza wodnego? Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 12.11.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Pierwotnie przez dłuższy czas mieliśmy w planach właśnie ogrzewanie za pomocą pompy ciepła, ze względu na bezobsługowość i niskie koszty za ogrzewanie. Jednak po przeczytaniu dziennika budowy Marcina Cetery i artykułu o jego domu na łamach Muratora zmieniliśmy definitywnie zdanie i będziemy ogrzewać nasz dom prądem. Więcej informacji i zalet tego rozwiązania znajdziesz w Dzienniku budowy Marcina lub w archiwum Muratora: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147909-Dziennik-BudowyPo wszelkich wyliczeniach pompa przegrała ze względu na ogromne koszty jakie trzeba ponieść żeby ją mieć. Wychodzi na to, że ogrzewanie na prąd najbardziej nam się sprawdzi i będzie najtańsze w wykonaniu i eksploatacji a do tego bezobsługowe i ekologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 12.11.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Domyślam się, że gazu to u Ciebie niet ?Ale, popytaj w gazowni. Gdzieś czytałem o planach gazyfikacji aglomeracji. Może, może...Gaz jest najtańszy.Wejdź w wątek pompy ciepła. Czytania na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 12.11.2011 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Witaj Krzysztof, Mamy w pełni uzbrojoną działkę, od miesiąca jest też gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 12.11.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Przy Twoich założeniach, dosyć dużo światła, dużo przeszkleń, to tylko gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 13.11.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 lullaby, my też początkowo myśleliśmy o pompie ciepła, ale jak otrzymaliśmy ofertę i zobaczylismy koszty to okazało się, że w przeciągu najbliższych 35 lat nie zwrócą się one na pewno więc zrezygnowaliśmy. W tej chwili w projekcie jest ogrzewanie gazowe, do tego planujemy kominek z plaszczem, chociaż nie wiem, co z tego wyniknie, bo podobno w połączeniu z rekuperacją coś w płaszczem nie halo... Ale tematu jeszcze nie zgłębiałam więc więcej nie napiszę... A co do samych grzejników... W projekcie planowane były kanałowe, ale po przeczytaniu wielu opinii w tej chwili mamy zakusy na podłogówkę w całym domu, do tego ewewntualnie drabinka w łazience... Choć decyzja na 100% też jeszcze podjęta nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 13.11.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Cześć Jak macie gaz, to proponuję ogrzewanie gazowe. Ja gdybym miała gaz to właśnie na to bym się zdecydowała... ale nie mam Więc będzie pompa ciepła. Która pewnie nigdy się nie zwróci. Ale tego typu rozważania są bez sensu... Bo kiedy Ci się lampa zwróci? Kiedy piekarnik? Kiedy auto? ... Co do płaszcza wodnego - ja kominek chce używać TYLKO jako kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 13.11.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Ale tego typu rozważania są bez sensu... Bo kiedy Ci się lampa zwróci? Kiedy piekarnik? Kiedy auto? ... Lampa jest kwestią estetyczną. Pompa ciepła montowana jest również po to, żeby obniżyć koszty ogrzewania więc decydując się na takie rozwiązanie zakłada się, że początkowy koszt będzie wysoki, ale płacąc niższe rachunki za ogrzewanie opłaca się go ponieść, bo w dłuższej perspektywie będzie to po prostu opłacalne. Tyle. Auto też może się zwrócić Zwłaszcza, jak robisz miesięcznie 5 tysięcy kilomentrów i stare paliło 8 litrów, a nowe pali 5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolwik21 13.11.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 No to się ujawniam I oficjalnie witam przy okazji Moje zdanie znasz: płaszcz wodny plus gaz. Na razie nie wiem które jako główny sposób ogrzewania. Po porostu wydaje mi się ekonomiczne wykorzystanie ciepła powstającego w kominku. Wolę je użyć niż marnotrawić A że sam płaszcz pewnie nie wystarczy na ogrzanie 200m domu to będzie i gaz. Pompy nie robimy ze względu na koszta. Wolę zainwestować w coś innego. Np. w naszą wymarzoną saunę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts