Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W imieniu przyszłej łazienki dziękuję za komplementy :)

Pawle, demonie - właściwie zadowolona :) No i chyba będzie Reynaers :rolleyes: Od czegoś trzeba zacząć , dlatego powłokę wybrałam wcześniej - już w niedzielę ;)

Moniu, zrezygnowałam z Gyrofocusa. Będzie "normalny" kominek, Brunner, tylko jeszcze nie zdecydowałam, co nad nim...

Lullaby czy zamawiając okna teraz są większe rabaty związane z okresem zimowym? Z braku czasu odwlekam ten temat z tygodnia na tydzień a już mam coraz większe ciśnienie że mogę na tym duuużo stracić:(

A wiesz, BESZO, że o tym samym ostatnio myślałam? ;) Ostatnio, znaczy jeszcze w 2012 i o tym, czy po Nowym Roku nie będzie przypadkiem drożej.

Nie mam pojęcia i żeby było jasne, ja też jeszcze nie zamówiłam okien :D

Planowałam dwa skrzydła HSa, wtedy trzecie, najbardziej zewnętrzne byłoby stałe. W przypadku tak dużych przeszkleń olbrzymią rolę odgrywa statyka okien, dlatego też, ze względu na konstrukcję, ostateczną decyzję pozostawiam okniarzom i architektowi.

Nie zależy mi jakoś specjalnie na otwarciu całego dołu, ponieważ zaraz obok mam przeszkloną jadalnię, która na całej szerokości otwiera się na taras, a także dwa pokoje wychodzące na ogród, w których również będą okna przesuwne.

Równie dobrze mogłabym zrobić w salonie stałą fasadę, o szerokości profili 5 cm i w dodatku dużo na tym zaoszczędzić, jednak względy estetyczne przeważyły. Wpięty w fasadę salonu HS będzie powtarzalnym w elewacji ogrodowej elementem i spójnym z pozostałymi oknami.

Hej, tak, to taki matowy. Ja planuję czarny czarny :)

A co tam u Ciebie, koncepcja zamknięta? ;)

Koncepcja stoi sobie na etapie ok 90% kompletności, a my wahamy się jeszcze z rozmiarami okien (wysokie, ale dla mnie za wąskie w pokojach dzieci) i brakiem kawałka zadaszenia nad oknami tarasowymi (nie ma jak wyjść w czasie deszczu).

W czasie trawienia problemu robię więc sobie wstępne wyceny, a projektantki wnętrz wywracają nam układ wnętrz ;)

PS. Robiłem wycenę na Reynares w Ożarowie. Podzielisz się swoimi namiarami?

Koncepcja stoi sobie na etapie ok 90% kompletności, a my wahamy się jeszcze z rozmiarami okien (wysokie, ale dla mnie za wąskie w pokojach dzieci) i brakiem kawałka zadaszenia nad oknami tarasowymi (nie ma jak wyjść w czasie deszczu).

W czasie trawienia problemu robię więc sobie wstępne wyceny, a projektantki wnętrz wywracają nam układ wnętrz ;)

PS. Robiłem wycenę na Reynares w Ożarowie. Podzielisz się swoimi namiarami?

A jakie wymiary mają mieć te okna? Może coś podpowiem :)

O zadaszenie nad tarasem walcz, bo warto :yes:

Co do Reynaersa, wiem, o jakiej firmie mówisz. Ulubiony okniarz naszego architekta... "robi takie piękne rysunki konstrukcji" :D Robi też piękne wyceny, dla frajerów.

Ostatecznie wybrałam firmę wielokrotnie polecaną na forum.

Edytowane przez lullaby

A jakie wymiary mają mieć te okna? Może coś podpowiem :)

O zadaszenie nad tarasem walcz, bo warto :yes:

Co do Reynaersa, wiem, o jakiej firmie mówisz. Ulubiony okniarz naszego architekta... "robi takie piękne rysunki konstrukcji" :D Robi też piękne wyceny, dla frajerów.

Ostatecznie wybrałam polecaną wielokrotnie na forum firmę Alltop.

Na dole mamy wysokość okien 2,8, na górze 2,6. Mamy dwa HS-y o szerokości 3,75 m. M.in. z tego względu głównie patrzymy w stronę aluminium.

Moi rodzice mają drewniane okna i po 5-8 latach są w stanie nieakceptowalnym (głównie w miejscach gdzie nie ma zadaszenia/dużego okapu).

Tak więc drewna się boję, a plastiku nie lubię.

Alltop już przewijał się tu kilka razy, więc pewnie też zapytam ich o wycenę.

Piszą że mają systemy Reynaers i Aluprof. Porównywałaś je jakościowo i cenowo?

P.S. Zadaszenie mam, i fajne, ale niepołączone z domem - oddalone o 3-4m.

JestGit, ja o drewnie i PCV nie myślałam w ogóle. Reynaers i Aluprof z aerożelem (bo tylko taki mnie interesował) cenowo wychodzą podobnie, może aerożel nieco zwiększa koszt. Postanowiliśmy jednak dać szansę sprawdzonej Belgii ;)

Wielkość przeszkleń - to już kwestia indywidualnych upodobań. Z mojego doświadczenia, wciąż niewielkiego co prawda, wynika, że w większości przypadków, warto zaufać architektowi, który widzi i wyobraża sobie więcej. Gdybyś chciał coś zobaczyć lub ewentualnie rozwiać swoje wątpliwości, zapraszam na budowę.

Na pewno będziesz miał piękny dom :)