tutli_putli 13.11.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Witaj Krzysztof, Mamy w pełni uzbrojoną działkę, od miesiąca jest też gaz. Gdyby u nas był gaz to nie zastanawialibyśmy się w ogóle. Niestety możemy sobie w najbliższej 20latce tylko pomarzyć o gazie w naszej dzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 13.11.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Przypuszczam, że chcesz mieć bezobsługowe źródło ciepła . Przy tej wielkości domu i braku obsesji na punkcie jego energooszczędności zostaje gaz albo pompa ciepła. Co do wyboru jednego bądź drugiego rozwiązania - zamieściłem swego czasu w dzienniku mocno uproszczone wyliczenia. Wynika z nich, że jeżeli masz gaz pod ręką, to gaz, a jeżeli nie masz gazu, to pompa ciepła. Kominek z płaszczem wodnym jest fajnym wynalazkiem. Ale przy założeniu bezobsługowości (czyli palicie w nim tylko wieczorami, bo jest przyjemnie, a nie jest to główne źródło ciepła w domu) w mojej ocenie sensowne jest jego zrobienie tylko w przypadku, w którym masz dostęp do fachowca, który ma doświadczenie w tego rodzaju instalacjach, a różnica w cenie pomiędzy instalacją "z płaszczem", a "bez płaszcza", nie będzie powalająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 13.11.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Gdyby u nas był gaz to nie zastanawialibyśmy się w ogóle. Niestety możemy sobie w najbliższej 20latce tylko pomarzyć o gazie w naszej dzielnicy. Jeśli myślicie o pompie przy dużej ilości przeszkleń to warto byłoby popytac ludzi co już takową użytkują przynajmniej 2 - 3 sezony, w przybliżonych parametrach do Waszych. Po jakimś czasie może się bowiem okazać, że jednak pompa nie dogrzewa przy dużych mrozach tak jak powinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charisma 13.11.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 No to dorzucam moje trzy grosze: też rozważałam pompe ciepła, ale wysokie koszty instalacji mnie skutecznie zniechęciły. Zwrot jest możliwy dopiero po kilkdziesięciu latach uzytkowania. Dodatkowo ze względu na dużą kubaturę (pustka z antresolą) i duże przeszklenia miałam obawy że pompa może nie wystarczyć do nagrzania pomieszczenia. Obecnie jestem na etapie pieca kondensacyjnego z ogrzewaniem podłogowym w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 13.11.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Witajcie !Kominek z płaszczem wodnym jako jedno ze źródeł ogrzewania domu ? Fajne, ekologiczne.... i obsługowe. Drugi problem to drewno. Też trzeba kupić składować, zbudować odpowiedni składzik, suszyć, donosić, znowu suszyć, a może i porąbać. Już nie wspomnę, "o kole od rowera" / z Kargula i Pawlaka/Kominek tak, ale taki zwykły, w sobotę popołudniu, w niedzielę. Żywy ogień. Fajna zabawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 13.11.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 krzysztof, ale to chyba od trybu życia i pracy zależy... Ja pracuję w domu więc sporo czasu w nim jestem. Kominek grzeje cały czas. Nie jest dla mnie problemem, żeby co 2-3 godziny dorzucić drewienko Składzik mamy, drewno sezonujemy - również nie jest to problemem... I żałuję, że płaszcza teraz nie mam, bo grzeje się tylko otwarta część domu. Resztę dogrzewamy gazem. Kocioł ustawiony jest tak, że załącza się nad ranem, żeby było ciepło jak wstaniemy, a potem już kominek do wieczora... Ale jeśli kogoś cały dzień nie ma, to rzeczywiście płaszcz nie ma sensu... Kominek tylko rekreacyjnie w weekendy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 13.11.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Cyt. "ale to chyba od trybu życia i pracy zależy... Ja pracuję w domu więc sporo czasu w nim jestem. Kominek grzeje cały czas. Nie jest dla mnie problemem, żeby co 2-3 godziny dorzucić drewienko. "I w większości przypadków to jest ten problem.Ale i tak Ci zazdroszczę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 13.11.2011 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Cześć Dziękuję Wam bardzo za rady i spostrzeżenia. Faktycznie ogrzewanie gazowe będzie chyba najlepszym rozwiązaniem. Kiedy kupowaliśmy działkę, gazu jeszcze nie było, a wszechobecny (przynajmniej wśród naszych budujących znajomych) temat pompy ciepła spowodował, że zaczęliśmy się zastanawiać nad jej zakupem. Nie ukrywam, że koszt jej instalacji nas przeraża, tym bardziej, że lista "must have" w nowym domu codziennie się wydłuża Chcemy mieć też kominek i ogrzewanie podłogowe. Jak to wszystko połączyć - ten temat będę pewnie zgłębiać w najbliższym czasie Przypomnę tylko, że oboje z mężem nie mamy zielonego pojęcia o budowaniu Tym bardziej liczę na Wasze podpowiedzi I przy okazji oficjalnie witam żółwika, moją przyszłą sąsiadkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 13.11.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Akurat sam się nad problemem kominka z płaszczem zastanawiam, stąd wybaczycie przydługą wypowiedź . Generalnie instalacja kominka z płaszczem wodnym nie jest taka prosta, jakby się mogło wydawać. Potrzebne jest sensowne spięcie z resztą instalacji, dodatkowe pompy, UPS zapewniający zasilanie pomp w razie awarii prądu (bardzo ważne, ze względu na ryzyko zagotowania się wody w kominku), większy bufor ciepła i kilka innych dodatków. W zależności od dobranych komponentów i wykonawcy dodatkowy koszt takiej instalacji może wynieść od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Warto pamiętać, że na koszt wpływają (mocno!) upodobania estetyczne. Tanie kominki z płaszczem to produkty polskie, różnie wykonane (nooo... bez dramatu, ale nie jest to red dot award). Ich koszt jest jedynie nieznacznie wyższy (często 1000-1500 zł), niż kominków bez płaszcza, co jest naszym lokalnym fenomenem wynikającym z ostrej konkurencji. Ale jeżeli chcesz np. Spartherm z płaszczem, zapłacisz znacznie więcej, niż za model bez płaszcza. Np. Spartherm Varia 2Lh (narożny) w wersji bez płaszcza to około 11 tyś., w wersji z płaszczem to już 21 tyś (ceny orientacyjne i bez targowania się, ale pokazują tendencję). Co do potencjalnych oszczędności. Moi rodzice bardzo intensywnie używają kominka z płaszczem (w praktyce zużywają mikroskopijne ilości gazu, bo w lecie CWU zapewniają solary). Przy słabo ocieplonym (jak na dzisiejsze standardy) domu o pow. całkowitej około 250 m2 na ogrzewaniu kominkiem oszczędzają mniej więcej 2-2,5 tyś. zł rocznie. Sądzę, że przy lepszym ociepleniu oszczędność byłaby mniejsza (na oko, porównując do kosztów ogrzania gazem domu podobnej wielkości 1200-1600 zł). Jeżeli w kominku będziesz palić rzadziej (np. raz dziennie wieczorem, zostawiając do wygaśnięcia przez noc) to oszczędności będą odpowiednio mniejsze. Dlatego: - jeżeli ma dla Ciebie znaczenie estetyka kominka i nie będziesz w nim bardzo często palić - lepszym rozwiązaniem jest kominek bez płaszcza, bo "wypasiona" instalacja z płaszczem ma średnie szanse się zwrócić. - w pozostałych wypadkach kominek z płaszczem to fajny wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolwik21 13.11.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Dzięki za miłe przywitanie Podpisuję się pod wszystkim. Gaz na pewno. A płaszcz wodny to faktycznie zależy od upodobań. My jesteśmy maniakami kominków. Kiedy jeszcze byliśmy na etapie szukania mieszkania musiało być na ostatnim piętrze z możliwością instalacji kominka Drewno i tak trzeba gdzieś składować. Zresztą takie mini składziki są fajną ozdobą wnętrza np Ale jeśli będziecie się jedynie dogrzewać przy filmie czy kolacji przy winku to musicie rozważyć czy to ma sens Jakby co dam Ci namiary na dobrych fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 13.11.2011 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Dzięki Dr_au wywód był przydatny. Nawet jeśli zdecydujemy się na płaszcz wodny i wiadomo, tylko fachowe wykonanie, koszt będzie zdecydowanie niższy niż pompy ciepła. A to dla nas przy budowie ważne. Przy okazji, jeszcze jeden przyjemny składzik http://images50.fotosik.pl/1216/3dce5d80c4e0147amed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolwik21 13.11.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Czyż nie piękne te składziki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 14.11.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Skladziki piekne! Tez bede miala podobny skladzik tylko martwie sie czy nie bedzie sie brudzilo od tego drewna np zywica... Moze ktos z odwiedzajacych ma doswiadczenie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 14.11.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Polina, żywica jest tylko na drzewach iglastych, a w kominkach pali się liściastym (głównie brzoza, dąb). Jednak czysto nie jest. Z drzew sypie się trochę kora, trochę kurz, trochę mniejsze kawałki drewna. Ale nie jest to na tyle uciążliwe (dla mnie), żeby z kominka rezygnować. A zapach drzewa w domu - bezcenny - podobnie jak widok skaczących płomieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polina 14.11.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 No cos Ty! Nikt nie mowil o rezygnacji z kominka! ani ze skladziku bo mi sie podoba! Ale pocieszylas mnie ze sprzatanie po drewnie to nie tragedia. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 14.11.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 No to i Oliwka dolozy sie do opini Pompa ciepla - rozwiazanie najlepsze ... ale najdrozsze ... pomysl przedyskutowany i przeliczany ... zwroci sie po kilkudziesietu latach ... bez sensu .... jednakze gdybym nie miala gazu na dzialce padlo by chyba wlasnie na pompe. .. plaszcz wodny ..... bron Cie Boze !!! No chyba ze chcesz sobie robic "utility room " czyli kotlownioe w salonie ...zdecydowanie odradzam z wielu wzgledow choc tez mialalm kiedys taki pomysl .. kierownik budowy a przede wszystkim Tamizo powiedzieli zdecydowanie NIE .... Kominek ma byc przyjemnoscia ktora zapalasz w dni kiedy masz ochote .. a nie codzien biegasz po salonie z drewnem zeby grzac ... znudzi Ci sie i zbrzydnie juz po pierwszej zimie . Ty sie Kobito nie masz nad czym zastanawiac .... masz gaz .... grzejesz gazem... piec kondensacyjny z zamknieta komora spalania - miodzio malina . czysto , ekologicznie , przyjemnie .... bardziej bym sie zastanowila z jakich materialow planujesz budowac dom .... zeby wlasnie rachunki za gaz byly jak najmniejsze Piekne wnetrza to niestety nie wszytsko przy budowie domu ... rok przed rozpoczeciem wybieralismy kazdy material tak aby mieszkalo sie przyjemnie i TANIO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 14.11.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Lullaby i Zolwik... wy sasiadki ??? No nie wierze .... Czy wszyscy w Warszawie mieszkaja ?? .... :) szkoda ze na kawusie do Oliwki nie bedziecie wpadac mimo ze oczywiscie zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolwik21 14.11.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 A to Ci niespodzianka Będziemy miały do siebie jakieś 10-15 minut piechotką mimo iż budujemy w sąsiednich miejscowościach/wsiach Tamizo Ci odradzili płaszcz? U nas pokiwali głowami, powiedzieli, że ok. Ale może dlatego, że my i tak będziemy codziennie biegać z drewnem bo po prostu lubimy. Nie wiem o co Ci chodzi z tą kotłownią. Znam wiele osób, które mają płaszcz wodny i ich salony w niczym nie przypominają pomieszczeń gospodarczych Wręcz przeciwnie. A na kawusie zawsze można wpaść Droga całkiem znośna, pociągi też są. Więc się zastanów nad tym zaproszeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 14.11.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) Asiucha kawka dawaj dawaj zaproszenie zawsze otwarte baaa na kawke , na winko przyjedzcie goscinny pokoj sie buduje hehe a Plaszcz wodny .. juz na prive napisalam Edytowane 14 Listopada 2011 przez Oliwka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 14.11.2011 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) Cześć Wam Polinka Nie mogę się doczekać Twojej wizualizacji ze składzikiem drewna w roli głównej Anna-maria, pocieszające Tym bardziej, że mąż zadeklarował czynny udział w sprzątaniu w nowym domu Oliwka, byłam ciekawa jakie Wy macie rozwiązanie, bo wydawało mi się, że nie pisałaś o tym w swoim dzienniku. Dzięki Jesteś w sumie trzecią osobą, która na płaszcz wodny użyła właśnie określenia "kocioł w salonie" Muszę rozważyć wszystkie za i przeciw. Czy ja też mogę poprosić szersze rozwinięcie tematu na priva? W tym tygodniu mamy kolejne spotkanie z architektem. Muszę poznać jego zdanie Tak, z żółwikiem mamy do siebie przez las I uważam, że ze względu na fakt, że nas, "podstołecznych" jest tutaj więcej, Oliwka przyjeżdża na kawę do Warszawy Edytowane 23 Marca 2012 przez lullaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts