Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lulla Dom w białym ubranku i z tym wieeelkim przeszkleniem robi wrażenie :o Ja tynku jeszcze nie mam ale to "przyjemne uczucie chłodu w budynku w środku lata " o którym piszesz własnie doświadczam :yes: i tylko mam nadzieję, że zimą będzie odwrotnie.

Koci, dzięki :)

W styczniu zdasz relację :) Super, że już mieszkasz!

pewnie że podpowiem :) rozwiązań jest kilka:

- jedyny plastik nadający się na takie obrzegowania to obrzeża typu Ekobord lub podobne - to jest opcja której nie polecam bo to jednak plastik....

- aluminiowe obrzegowania widziałem jedynie w belgi, wyglądają ładnie ale jak są nowe, po jakimś czasie na wolnym powietrzu wypłowieją i nie będą już takie ładne...

- obrzegowanie z koskti granitowej - wiem, wiem jest widoczne ale jest chyba najbardziej praktyczne ze wszystkich mozliwych bo nie traci uroku z biegiem lat, nie niszczy się, no i jeśli opaska graniczy z trawnikiem to masz dużą łatwość w koszeniu trawy i unikasz częstego podkaszania brzegów trawnika wykaszarką żyłkową.

Można próbować zamówić płaskowniki z nierdzewki (aby na dłużej zachować "ładność" obrzeża metalowego :) ) ale nie wiem ile by taka opcja mogła kosztować...

Jeśli chodzi o opaskę to zależy czy przewidujesz w przyszłości zastąpienie żwiru kostką. Jeśli tak to już teraz zrób wszystkie warstwy podbudowy, a zamiast kostki jako ostatniej warstwy połóż geowłókninę i wysyp żwir - frakcja nie ma znaczenia choć drobny (do 16mm ) nie wygląda atrakcyjnie, najfajniejsze są kamyczki 16-32 lub 32-70 mm.

Jeśli jednak nie będziesz robić koskti i wiesz to już teraz, to zrób tylko obrzeże , rozłóż geowłókninę i wysyp żwir/kamyczki. Dla bezpieczeństwa możesz zebrać wierzchnią warstwę ok. 5 cm ziemi żeby pozbyć się większości nasion chwastów, które mogłyby kiełkować przy krawędzi obrzeża lub krawędzi budynku.

Mam nadzieję że pomogłem :) jeśli będą jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj :)

Boze Narodzenie? ahh jak ja bym tez tak juz chciala:rolleyes: w sumie gdybym mocniej spiela posladki to moze i by tez sie udalo... ale nie warto w moim przypadku...(posladki wystarczajaco sa jedrne:lol2:)

starsza zaczyna tutaj szkole od sierpnia wiec niech ten rok pochodzi..a co pozniej to zobaczymy ;)

Wow, Lulla, naprawdę robi wrażenie!!!

Czyli chyba podobnie wyglądałoby moje okno gdybyśmy nie zrobili podziału...

Ale mycia okien nie zazdroszczę :D (jestem ostatnio po umyciu naszych prawie wszystkich i chwilowo mam dość :D)

pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki żeby się udało na Boże Narodzenie przeprowadzić !!!