Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostaliśmy koncepcję :)

Zamknęliśmy się w 170 m2, w tym komunikacji wyszło 9 m2, co bardzo mnie cieszy :)

Bryła właściwie mnie nie zaskoczyła, jest dokładnie taka, jaką sobie wymyśliłam ;)

Salon z antresolą będzie przeszklony od dołu do góry. W ogóle projekt przewiduje duuużo okien... Chyba zagram w lotto ;)

Pozostało dopracowanie szczegółów w postaci elewacji, ogrodzeń, kolorów, itp.

Ale to już pewnie po Nowym Roku.

Pozdrawiam Wszystkich i życzę Wesołych Świąt!

Hej,

Exela, ostatecznej decyzji dotyczącej rodzaju ogrzewania jeszcze nie podjęliśmy, ale na 99% nie będzie pompy ciepła.

Ania, też uważam, że 170 m2 powierzchni użytkowej jest optymalne. 150 byłoby za mało, 190 za dużo jak na nasze potrzeby. Komunikacja 9m2 dotyczy części sypialnej, do której przejście z części dziennej, jak już wspominałam, znajduje się między kuchnią a jadalnią. Te ostatnie łącznie będą mieć powierzchnię około 35 m2.

Krzysztof, faktycznie Twoje życzenie spełniło się ;) Wczoraj ubrałam choinkę i zaraz potem dostaliśmy koncepcję.

Opisywanie własnymi słowami jest chyba bez sensu, jeśli nie ma wizualizacji. Nie chciałabym brzmieć mało wiarygodnie, "lejąc wodę" na temat czegoś, czego nie widać.

Oczywiście jeśli macie jakieś konkretne pytania, postaram się na nie odpowiedzieć, o ile pozwoli mi tylko na to moja obecna wiedza ;)

Edytowane przez lullaby

• 2 weeks później...
Witam noworocznie! Własnie przeczytałam te kilka stron Twojego dziennika i przyznam, że brzmi zachęcająco. Inspiracje świetne, założenia oryginalne - będę kolejną osobą, która trzyma kciuki za to, by udało Ci sie wybudować taki nowoczesny i niebanalny dom. I oczywiście takze niecierpliwie czekam na koncepcje architekta:bye:

Witam Wszystkich w Nowym Roku!

Nasza koncepcja cały czas się tworzy. Szukamy ciekawych rozwiązań, wprowadzamy ostatnie poprawki i udoskonalenia :)

Mamy nadzieję, że do końca stycznia zamkniemy etap koncepcyjny i od lutego ruszymy z projektem budowlanym :yes:

Musimy jednak podjąć pewne decyzje i dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc ;)

Po pierwsze, poszukujemy odpowiedniej bramy garażowej. Jednego jesteśmy pewni: musi być zlicowana z elewacją, najlepiej białą. Do drewna i blachy nie jesteśmy przekonani, kamień jest za ciężki, nic innego nie przychodzi nam do głowy.

Czy macie jakieś pomysły? Wszystkie inspiracje mile widziane :)

I druga sprawa. Potrzebuję inspiracji antresoli, a właściwie antresoli w formie balkonu, o ażurowej, lekkiej konstrukcji. Może stalowej?

Będę wdzięczna za podpowiedzi i sugestie :)

cześć podogladam twój dziennik ale teraz sie ujawniam bo widze ze interesuje cie temat który dosc dobrze znam tj. brama garazowa:) co do bramy zlicowanej ze sciana to moze nie byc takie proste jak sie wydaje;) w takim wypadku wchodzi tylko i wyłacznie w gre brama uchylna (w jednym kawałku) i takie na pewno robi Normstahl-jednak cena z tego co sie orientuje nie jest zachecająca:) nie wiem jaki macie budzet na nia przeznaczony ale mysle ze za ta kase to kupisz naprawde dobra brame segmentowa i jeszcze Ci zostanie kasy na inne rzeczy. Jesli jednak bylabys zdeterminowana zeby taka miec to musisz sie zastananowic co oznacza to "białe"?bo jesli dom miałby byc biały (tynk) to biala brama i tak bedzie wykonana zupelnie z czegos innego (stal) wiec i tak sie bedzie odrozniac od elewacji wiec zlicowanie jej ze sciana mija sie z celem. Od razu ci powiem ze nie jest mozliwe oblozenie jej takim samym tynkiem jak dom (no chyba ze jestes gotowa na eksperymenty i ewentualne osypywanie sie tynku przy otwieraniu i zamykaniu- zdecydowanie odradzam) Anula05 ma brame garazowa zlicowana i oblozona drewnem. zobacz sobie jej dziennik-wyglada to naprawde bardzo dobrze tylko tak jak mowilam nie jest to tanie rozwiazanie i musisz jeszcze znalezc kogos kto ci to ladnie wykona bo inaczej brama bedzie sie odrozniac od reszty a tego chyba bys nie chciala osiagnac:) proponuje Ci sie udac do kilku punktów sprzedazy bram i poogladac sobie panele do bram segmentowych- jest naprawde spory wybor bardzo ladnych paneli moze mimo wszystko znalazłabys dla siebie jakiąs ładna biała brame) pozdrawiam Edytowane przez koktajl

Co do antresoli . Rozważałaś szkło w oprawie drewnianej, albo stalowej ?

Jakiś czas temu widziałem na targach budowlanych w Łodzi wystawione szkło kolorowe przeznaczone miedzy innymi do tego typu celu. Naprawdę było ładne.

Coś mi się obiło o uszy, że pod koniec miesiąca w Poznaniu odbędą się targi budowlane !

Wyjaśnij co rozumiesz pod tym pojęciem "zlicowana z elewacją, najlepiej białą", z naciskiem na "białą" ?

Pozdrawiam.

Witaj koktajl, dzięki za rady i info o targach :)

Krzysztof, mam na myśli bramę, której rama będzie ukryta w elewacji, dzięki czemu utworzy ona z bryłą budynku jedną płaszczyznę. Konstrukcje takie ma w swojej ofercie np. Hormann:

http://www.hormann.pl/fileadmin/hormann.pl/Prospekte/85187-Berry-Tore-PL.pdf

str.19

Problem polega na tym, że w większości przypadków ramy te wypełnia się drewnem, a my go nie przewidujemy. Założenie jest takie, żeby na elewacji był biały tynk i kamień. Kamień jest za ciężki na bramę, więc bryła garażu musi być biała. Tak, jak koktajl słusznie zauważyła, jeśli na elewacji będzie tynk, a brama będzie ze stali, kolor będzie się i tak odróżniał. A może nie? Eksperymentów z tynkiem na bramie nie przewiduję ;)

Architekt zastanawia się nad najlepszym rozwiązaniem, ale i my dostaliśmy zadanie domowe, które staram się właśnie odrobić z Waszą pomocą :)

Bardzo chciałabym zobaczyć to szkło na antresolę. Pamiętasz producenta z targów? A może znajdziesz jakieś zdjęcia? :rolleyes:

moich przemyślen co do bramy ciąg dalszy:)nie radzę kombinować na siłe tzn rozumiem że chcielibyscie cos innego niz wszyscy wkoło, cos niestandardowego i nie to zebym was od tego odwodzila bo "kto to widzial takie rzeczy robic?" (sama bede miec kilka niestandardowych rozwiazan w domu) ale czasem wymyslanie czegos na sile naprawde nie ma sensu. z własnego doswiadczenia wiem ze to co sobie architekt wymysli nie zawsze da sie zrobic- wiec najlepiej zanim wam wymysli jakas ekstra super hiper brame to niech poda rowniez namiar na kogos kto bedzie w stanie to wykonac - projektowanie sobie czegos co w rzeczywistosci nie bedzie moglo byc wykonane moze byc naprawde rozczarowujące. Brama segmentowa nie moze byc nadmiernie obciazona bo ani naped ani sprezyny tego nie wytrzymaja( metr kwadratowy panela wypelnionego pianka pouliretanowa o grubosci 40mm wazy okolo 11 kg-kamien bedzie wazyl chyba z 2 lub 3 razy tyle). Moze uda sie zrobic brame tylko jak długo bedzie ona działała? Czy nie beda zrywały sie co chwile linki, sprezyny jak automat długo popracuje?Tego grawarncja na pewno nie bedzie obejmowac. My mielismy zaprojektowane okno długie na 5 metrów (wys 2,4m). w wersji poczatkowej chcialam harmonijke ale po przetestowaniu jej kilka razy odechciało mi sie wiec wybor padl na system HS. ale tylko dzielonego podwójnie (nie wiecej czesci bo wtedy bardzo duzo ram jest i okno traci caly urok) I co mi powiedziano gdy poszlam po wyceny okien?Zeby okno w systemie HS (z PCV) mialo gwarancje to moze miec maksymalnie 4,4m!! no i zonk. co teraz?ryzykujemy czy zmniejszamy okno? stanelo ze zmniejszylismy bo co z tego ze zrobia nam takie okno jak po minieciu gwarancji musielibysmy placic fortune w przypadku usterki?(okna drewniane i aluminiowe odzucilismy na wstepie) Tak jak wczesniej pisalam pracuje w tej branzy i nieraz mielismy zapytania wlasnie o takie nietypowe bramy. i co wtedy robimy?najczesciej sie czegos takiego nie podejmujemy bo z czegos takiego sa tylko same problemy-dla nas i dla klienta (czasem zdarzaja sie wyjatki ale zazwyczaj robimy je komus kogo znamy i w razie problemów wiemy ze da sie to jakos zalatwic:) moja rada to taka aby zanim cos zaprojektujecie to zeby architekt dal wam namiar na wykonawce ( jesli jednak zdecydowalibyscie sie na brame segmentowa to nadproze nad otworem niech jest przynajmniej 36 cm, wegarki po bokach 15 cm a w głąb otworu zeby nie bylo zadnych belek na suficie tak aby brama mogla swobodnie wjechac:)

Ja mam nietypową bramę i nie żałuję, choć też wątpliwości było dużo. Trzeba mieć też trochę jaj i odwagi, żeby zrobić sobie coś nietypowego - ładnego, choć niekoniecznie bardzo praktycznego i taniego. Kibicuję - na pewno znajdziesz jakieś rozwiązanie. Jeśli chcesz podeślę CI namiar na sprzedawcę bram spod Piaseczna - robi nietypowe rzeczy również, może Ci coś doradzi.

Pozdro, A>

Cześć,

Dzięki koktajl :)

Nie wspominałaś, że pracujesz w tej branży ;)

Oczywiście, zgadzam się z tym, co napisałaś. To będzie mój pierwszy i jedyny dom, więc nie mogę ryzykować. Ale też ufam, że architekt nie zaprojektuje nic, czego nie da się wykonać :)

Piszesz o bramach segmentowych... Czy to znaczy, że uchylnej nie polecasz? Dla mnie, szczerze mówiąc, nie ma to większego znaczenia, tak samo, jak np. fakt, czy brama wjazdowa będzie po otwarciu wjeżdżać mi na furtkę ;)

Co do antresoli, znalazłam tylko coś takiego:

http://images45.fotosik.pl/1299/db21cab86426a230.jpg

http://images39.fotosik.pl/1244/dfe4fe1a81a721fe.jpg

Czy masz na myśli takie rozwiązanie, Krzysztof?