Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sterownik od hawelexa gh26, dodatkowo mam od kotla kostrzewy czujniki. No tak podlogowka nieźle buforuje z tym że teraz nie trzeba tyle ciepla lepiej go mieć na zimniejszy okres. Ale wiadomo czym cieplejszy dom tym mniej pompa ci zje prądu.
  • 2 months później...
  • Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Mam zamontowany zestaw Hewalexa HX 250 komfort plus ze sterownikiem GH-26. Nie mam ogrzewania podłogowego. W domu jest stara instalacja CO. Kotłownia jest po modernizacji z nowym kotłem pelletowym. Chciałbym wykorzystywać nadmiar ciepła z solarów do dogrzewania domu. Czy warto Waszym zdaniem to przerabiać? Instalatorzy są sceptyczni na takie rozwiązanie. Na pewno nie wykorzystam obecnie tego ciepła z solarów w ramach CWU.Chodzi mi o miesiące wiosenne i jesienne gdzie jeszcze jest dużo słońca ale temperatury nie są zbyt wysokie.

W Hewalexie podpowiedziano mi, że by to ocenić to warto byłoby zamontować przepływomierz elektroniczny do pomiaru wyprodukowanej energii.

Co o tym myślicie?

Dodatkowo mam pytanie do Kolego @WR300. Podrzuciłbyś schemat podłączenia solarów do ogrzewania CO? Podobno można to obsłużyć schematem nr 6 lub 17.

Edytowane przez Vivaldik
  • 2 weeks później...

mi zaproponowano rozwiązanie knx i idywidulany sterownik. U mnie pomysł wyglądał tak, że kocioł na drewno + bufor z buforze grzałki i wężownica z solarow/.

I system miałby działać najbardziej w okresach przejściowych z duża ilością słońca, grzałki odpalają się gdy jest określona produkcja pradu na PV i wyłaczają poniżej pewnego poziomu a ciepło z solarów przekierowane do bufora jest wtedy gdy CWU osiągnie zadaną temperaturę

Ale u mnie sterownik też odpowiadałby za ogrzewanie domem, wentylacją czy roletami

Witam,

Mam zamontowany zestaw Hewalexa HX 250 komfort plus ze sterownikiem GH-26. Nie mam ogrzewania podłogowego. W domu jest stara instalacja CO. Kotłownia jest po modernizacji z nowym kotłem pelletowym. Chciałbym wykorzystywać nadmiar ciepła z solarów do dogrzewania domu. Czy warto Waszym zdaniem to przerabiać? Instalatorzy są sceptyczni na takie rozwiązanie. Na pewno nie wykorzystam obecnie tego ciepła z solarów w ramach CWU.Chodzi mi o miesiące wiosenne i jesienne gdzie jeszcze jest dużo słońca ale temperatury nie są zbyt wysokie.

W Hewalexie podpowiedziano mi, że by to ocenić to warto byłoby zamontować przepływomierz elektroniczny do pomiaru wyprodukowanej energii.

Co o tym myślicie?

Dodatkowo mam pytanie do Kolego @WR300. Podrzuciłbyś schemat podłączenia solarów do ogrzewania CO? Podobno można to obsłużyć schematem nr 6 lub 17.

A ile tak naprawdę masz nadmiaru tego ciepła? Coś mi się wydaje że wogóle tego nie policzyłeś ani się nie znasz aby móc to okiełznać.

Instalatorzy mają rację nawet w okresach przejściowych nie ma szans aby wykorzystać nadmiar ciepła z solarów do ogrzewania CO. Tej energii jest po prostu zbyt mało. Oczywiście rozpatruję instalację którą ktoś stworzył wyłącznie do ogrzewania CWU i przeliczonego zbiornika. Gdy tych paneli jest np 4szt lub więcej, a zbiornik ma 200l to można pokusić się o wspomaganie.

6 sch.jpg17 sch.jpg

• 3 weeks później...

Instalatorzy mają rację nawet w okresach przejściowych nie ma szans aby wykorzystać nadmiar ciepła z solarów do ogrzewania CO.

Myślę ze to zbyt kategoryczne stwierdzenie szczególnie że mówimy o WSPOMAGANIU ogrzewania ( zgodnie z tytułem wątku) , u mnie dzisiaj już o 9:45 poszło na podłogówkę 28 stopni z solarów.(temp zewnetrzna -1)

Ze względu na ustawienie solarów na dachu u mnie wspomaganie ogrzewania domu jest "przy okazji" a nie celowy zabieg. Aż żal nie wykorzystać tej darmowej energii

Edytowane przez gogush

Ale taki układ trzeba znacznie przewymiarować. Wtedy taka instalacja latem staje się nieekonomiczna i zbędna. Po co tyle ciepła skoro go nie potrzeba?

U mnie w tej chwili instalacja solarna wstępnie podgrzewa wodę ale do celów CWU. Oszczędza gaz lub energię e .Na CO tej energii jest zbyt mało. Nawet zbiornik 300l na niewiele wystarczy. Może bufor 1000l coś by dał ale na ten czas solary 2 lub 3 panele niewiele pomogą.

Ale taki układ trzeba znacznie przewymiarować. Wtedy taka instalacja latem staje się nieekonomiczna i zbędna. Po co tyle ciepła skoro go nie potrzeba?

U mnie w tej chwili instalacja solarna wstępnie podgrzewa wodę ale do celów CWU. Oszczędza gaz lub energię e .Na CO tej energii jest zbyt mało. Nawet zbiornik 300l na niewiele wystarczy. Może bufor 1000l coś by dał ale na ten czas solary 2 lub 3 panele niewiele pomogą.

Myśle ze kolega robi błędne założenia że ktoś chce zastąpić ogrzewanie solarami - zgadzam się kompletnie nie opłacalne. Ale jeśli już się ma to dlaczego nie wykorzystać tego do wspomagania CO ? Ja w tej chwili (12:08 ) mam 40 stopni na solarach i 30 stopnie idzie na podłogę przez bufor ( a raczej sprzegło) przy temp zewnętrznej :

temp_zew.jpg

a tutaj temp podłogówki :

wspom.jpg

Edyta :

zrobiłem zdjęcie jak pracują solary :

solar.jpg

Edytowane przez gogush
  • 10 months później...

A co powiecie 110 rur prorznowych na dachu.zbiornik 300l z 2 wężownicami + 1000l zbiornik 1 wężownica.

300l podgrzew wody użytkowej , reszta do bufora (podnoszenie temperatury na powrocie do CO.

Na sezon przejściowy na podłogówkę powinno wystarczyć.

.

• 9 months później...

Stary wątek ale w kwestii tzw . "opłacalnosci" wspomagania ogrzewania ( szczególnie przy obecnych cenach prądu i ograniczeniach na grzanie węglem i drewnem ) , to przełączyłem ogrzewanie basenu z solarów na ogrzewanie domu , tak wygląda na wykresie temp. bufora do CO. Po nagrzaniu bufora do 33 stopni włączają się pompy obiegowe i temperatura bufora spada

Nie włączyłem jeszcze ogrzewania oprócz tych solarów , temperatura zewnętrzna dzisiaj to obecnie 2,6 stopnia ( o 5:13 było 1,8 stopnia) , temperatura pomieszczeń to ok. 22 stopnie

solar1.png

Edytowane przez gogush