kolektor1 17.03.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Rano dziś wygląda to tak.Miałem ustawić pompę na rotametrze -przepływ na max.........nie da się.Pompa pracuje na pierwszym biegu.Kręcąc pokrętłem sprężynka naciąga się na max 4.Parametr u1 ustawiłem na 90.Obserwuję. Witam. Pompę ustaw na 3. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.03.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Dziś 7.00 jak akurat wszedłem do kotłowni po pomiary.Pompa włączyła się i tak: -temp.glikolu 28stC -temp wody zasilającej 16stC -ciśn. 1,6 bar -przepływ na 4 -temp na wyświetlaczy sterownika 18 stC PG nie pracuje już drugi dzień. Idę przestawić pracę pompy na 3 bieg.Jak rozumiem nie przepływ na 3 tylko obroty pompy na 3 bieg. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.03.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Jest bardzo ładnie na dworze a przy nastawach ,ktore mi podałeś zmieniło się to ,że wzrosła temp.na dole ZCWU na 28 stC ale za to temp glikolu przy pracującej pompie w 3 biegu dochodzi tylko d0 50 stC.Możesz mi coś powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 21.03.2012 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) Tak to jeszcze jest zbyt duża różnica temperatur ( nie dochodzi tylko do 50 stopni ale aż do 50 stopni )Jeżeli w zbiorniku masz 28 st. to w kolektorze powinieneś mieć ok. 35 stopni. Jeżeli w zasobniku masz 40 stopni to w kolektorze powinno być ok. 46 stopni. Jeżeli w zasobniku będzie 55 stopni to w kolektorze powinno być ok. 62 stopnie. Więc aby instalacja utrzymywała takie różnice temp. to przepływ powinien być na odpowiednio dużym poziomie. Skoro utrzymuje się u Ciebie ta różnica na poziomie 22 stopnie (zasobnik-kolektor) to wyraźnie widać, że jest jeszcze za mały przepływ.Pompę zostaw na 3 biegu, rotametr ustaw na największy przepływ i podaj jego wartość przepływu. Edytowane 21 Marca 2012 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.03.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Jeżeli pompa pracuje na 3 biegu, rotametr otwarty i taka różnica temperatur to na moje oko ma instalację zapowietrzoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.03.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Kurna nima słonka nie mam jak się doświadczać.Pompa ustawiona w 3 biegu spowodowała ,że rotametr pracuje w podziałce 5.Kręcenie śrubunkiem nie powoduje zwiększenia przepływu o czym wspominał kolektor1.yaiba83 może powiedz mi jak to sprawdzić w 100% ,że sieć jest zapowietrzona???Przed tymi zmianami które zaproponował kolektor1 i niejako przygotowując się do sezonu(jeśli można tak powiedzieć w przypadku solarów) jeszcze na zimnym glikolu siec odpowietrzali mi panowie ,którzy solary montowali.Pod dachem w bliskości kolektorów jest zawór spustowy-kulowy.Jeden upuszczał glikol na dachu a drugi ,jak spadało ciśnienie dobijał do wartości 1,6 bar.Robili to tak długo aż stwierdzili ,że instalacja jest odpowietrzona.Ktoś mnie już kiedyś pytał o moje wahania ciś.glikolu.teraz np. na manometrze pokazuje 1.2 jest zimno temp.zew.6 stC.Gdy wyjdzie słonko ciśnienie będzie wahać się w przedziale 1.6-1.8 bar.Tyle z mojej strony i z moich obserwacji.Jak ty byś to odpowietrza bo na twoje oko układ mam zapowietrzony???Słucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 22.03.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 niktspecjalnyNie masz przy kolektorach [na wyjściu] odpowietrznika podłączonego poprzez zawór odcinający? W przypadku dużych wahań ciśnienia sprawdż ciśnienie wstępne naczynia przeponowego. Powinno być niższe od ciśnienia w instalacji o 0,2-0,3atm.Ja mam np. ciśnienie wstępne 1,5atm.W instalacji zimnej ciśnienie glikolu 1,8atm.W gorącej 2,1-2,2atm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Mam pytanie do Witolda.Czy efekt energetyczny w wys.58 kWh/3dni z kolektora słonecznego to dobry wynik,czy słaby.Kolektor pracował 10,11,12.04.2012.Lekkie zachmurzenie,słońce lekko zamglone.To nie jest pytanie podchwytliwe.Nie mam skali porównawczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.04.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Witam.Nie wiem z jakiej ilości kolektorów ta ilość energii, ale tą ilością można zagrzać 300l wody o 55 stopni (od 10 stopni do 65 stopni, lub 400l o 42 stopnie ( czyli od 10 stopnie do 52 stopn). Czyli dobrze.pozdrawiam.Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.04.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Dziękuję za odpowiedź.Ostatnie pytanie .Czy można orientacyjnie określić ile m2 kolektora np.płaskiego musiało by pracować aby wygenerować taką ilość energii ,w warunkach meteo jak opisałem ,wystawa południowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.04.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź.Ostatnie pytanie .Czy można orientacyjnie określić ile m2 kolektora np.płaskiego musiało by pracować aby wygenerować taką ilość energii ,w warunkach meteo jak opisałem ,wystawa południowa. Witam. Tu już trzeba coś założyć bardziej konkretnie. W warunkach, które opisałeś to wartość promieniowania należy (choć też nie do końca wiadomo) przyjąć jako 700W/m2. Sprawność instalacji będzie na poziomie ok. 60-70%. Nic nie wiadomo o kącie pochylenia koektorów, zakladam, że w południe na południe pod kątem 45 stopni. Myślę, że będzie to ok. 6-8m2 kolektorów, może inaczej: będą to 3-4 kolektory. Za mało danych aby powiedzieć jednoznacznie, czy 3, czy 4 kolektory. Zdałem egzamin? pozdrawiam. Witold Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.04.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Dziękuję za odpowiedź.To nie był egzamin.Nie mogłem po prostu znaleźć nigdzie informacji o wydajności kolektorów w warunkach rzeczywistej pracy.Pisze się raczej że wszystko zależy od nasłonecznienia ,kąta itp.Chciałem porównać jedynie to co mam z tym co mógłbym mieć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.04.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 A tak z ciekawości to jakie kolektory posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.04.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Samoróbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.04.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Samoróbka. A ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.04.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 A ile? z tego co dobrze kojarzę to są rurki zalane w dachu betonowym pokrytym papą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.04.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 180 mb.rurki pex w radiatorze betonowym 50x50mm zatopione w styropianie i przykryte papą.Radiator zajmuje 9m2,ale cały kolektor ok.40m2.Docelowo część kolektora chcę przykryć szkłem.Nie wiem jeszcze ile i jak to do końca rozwiązać.Boję się przekroczenia temp.80oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.04.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam. Myślę, że będzie to ok. 6-8m2 Radiator zajmuje 9m2, Witam. Chyba czegoś nie rozumiem. Z powierzchni 9m2 wyciągnąłeś 19kW dziennie przy nie pełnym słońcu? Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.04.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Sam nie mogłem w to uwierzyć ,dlatego pytałem.Od uruchomienia instalacji dom ogrzewam tylko słoneczkiem:). Dzisiaj było gorzej bo pochmurno i deszczowo,ale z bufora starczyło na 20oC we wnętrzu.Ta dobra wydajność wynika z tego ,że co słońce podgrzeje idzie do płaszcza w buforze apotem pod domek do GMC.Tam jest wychładzane (GMC uruchomiłem razem z kolektorem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.04.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam. Chyba czegoś nie rozumiem. Z powierzchni 9m2 wyciągnąłeś 19kW dziennie przy nie pełnym słońcu? Witold a ja rozumiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts