SARUL 24.09.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Mam ogromną prośbę o pomoc w wyborze zestawu solarnego. Planuje zakup zestawu dla 4 osobowej rodziny.Dom 220m2 ok 110m2 podłogówka ( cały dół plus kaloryfery na gorze nieco przewymiarowane).Ogrzewanie Gaz (kondensacyjny kociol Viessmanna + zasobnik cwu 100L) i kominek z PW ze zbiornikiem 80L cwu z ktorego pobiera wode zasobnik z kotła gazowego. Sprawdza sie niezle . Sam kominek spokojnie podgrzewa cwu i ogrzewa dom nawet przy najwiekszych mrozach ale....tzreba palic cały czas. Planuję montaż solarów i mam problem. Rozwazam zestaw Ulrich 4x 24 (SG) + Wymiennik solarny 400L. z 2-ma wezownicami BIWALENTNY Mega Solar+BUFOR na CO 400L. .z wezownica solarna lub zamiast tego 3x24 rury i bufor 500/150. cena zestawu z montazem i dotacja to ok 11.000 - 14.000 zalezy od wersji ( moge sie tez wtedy pozbyc 2 zasobnikow ktore mam teraz). Niestety czytałem na Forum nie najlepsze opinie o zestawach Ulrich. Czy taki zestaw ma sens ekonomiczny?? i na ile mozna liczyc na wspomaganie ogrzewania podłogowego?? ( cwu latem to na pewno sobie poradzi ale to nie o to przeciez tylko chodzi). Nie chcialbym tracic mozliwosci podgrzewania cwu kominkiem ale ten układ ktory mam nie jest najlepszy( bo komonek grzeje tylko 80L ktore jak sie nie korzysta z wody i tak nie zasila zasobnika pieca gazowego i on i tak grzeej ).Czy moze dac sobie spokoj ze wspomaganiem CO i zalozyc np 3x Hewalex plaski + 300L na cwu za ok 6500PLN ( mam tez taka oferte)?? Pomozcie Jeśli kolega RAPczyn wspomógłby mnie rada to będę BARDZO wdzięczny. Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SARUL 24.09.2011 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 zastanówmy się ten pierwszy zestaw za 14 tyś dał by ci jakieś 500-600zł/roczne oszczędności, czyli zwróci się w 25 lat, teoretyczne więc da radę zanim rozleci się ze starości ten drugi zestaw za 6,5tyś dał by jakieś 300zł/rok oszczędności czyli 22 lata zwrotu z inwestycji PS. naprawdę już tak ceny spadły że 3*24 rury + bufor 500L można wyrwać z montażem za 14 tyś ??[/QUO Zestaw 4*24 rury + 2 zasobniki po 400L ( 1 jednowężownicowy a drugi biwalentny) mozna wyrwac za ok 11-12 tys uwzgledniajac dotacje i wszystkie jej koszty ale to chyba nadal sie nie opłaca. Cyba ze ktos tak ma i ma doswiadczenie ze jednak warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 25.09.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Na samych zestawach solarnych nie znam się ale sama byłam zainteresowana czy nie powiększyć swojego zestawu i nie próbować podgrzewać c.o. zimą. Poszperałam i popytałam trochę i okazało się że w naszej strefie klimatycznej nie ma to większego sensu - zimą jest po prostu za mało słońca i trzeba by pół dachu pokryć solarami. Tylko kiedy by to się zwróciło?? I czy wogóle, bo takie instalacje są stety lub nie, bardzo skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.09.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 w zimie nie ma na co liczyć,ale w okresach przejściowych to daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz1968 25.09.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Moim zdaniem patrzenie tylko kiedy inwestycja się zwróci to trochę płytkie ujęcie tematu. U mnie solary pracują już dwa lata, praktycznie od maja do pazdziernika nie interesuje mnie ciepła woda. Zawsze jest i nie muszę wnikać. Mam układ 4 płaskie kolektory Hewalexa i zbiornik 400l na 4 osoby. Np dzisiaj mam cały zbiornik wody o temp. 70 st. Wspomaganie CO solarami - nie mam pojęcia jak pracuje taki układ w naszym klimacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 04.11.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Moim zdaniem patrzenie tylko kiedy inwestycja się zwróci to trochę płytkie ujęcie tematu. U mnie solary pracują już dwa lata, praktycznie od maja do pazdziernika nie interesuje mnie ciepła woda. Zawsze jest i nie muszę wnikać. Mam układ 4 płaskie kolektory Hewalexa i zbiornik 400l na 4 osoby. Np dzisiaj mam cały zbiornik wody o temp. 70 st. Wspomaganie CO solarami - nie mam pojęcia jak pracuje taki układ w naszym klimacie. No rzeczywiście Mam bojler elektryczny 80L, pracuje od 5 lat.Też dla 4 osób. Ciepła woda jest zawsze kiedy potrzebuję i też nie wnikam...A pracuje od stycznia do stycznia... Jaka jest różnica między Twoimi kolektorami a moim bojlerem? Jeżeli nie patrzeć na koszty zwrotu inwestycji to dlaczego nie masz bojlera? poproszę o głębokie ujęcie tematu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 04.11.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Jeśli kolego SARUL masz już gaz, masz już piec gazowy i masz już zasobnik to daruj sobie solary. "Oszczędzając gaz, piec i zasobnik" latem i tak za kilka lat będą do wymiany a gazownia nie odpuści w okresie letnim abonamentu. Jeśli policzysz cenę gazu, samego gazu bo abo i tak płacisz przy solarach to za cenę samego gazu solary nie zwrócą się NIGDY!!! No chyba, że dla bajeru, to kupuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts