Józia S. 14.03.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Ile płaciliście za robociznę przy instalacjach wod.-kan. i co? Co to znaczy "punkt"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaS 14.03.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Ja za 9 punktów płaciłam 1600 zł - tylko dziwnie ten punkt liczony bo np 1.umywalka(odpływ) + ciepła i zimna woda to jeden punkt. 2. podłączenia wody na zenątrz też jeden punkt - ale mąż raczej dogadał sięza całość Jak bylismy i się dowiadywaliśmy to właśnie odpływ + ciepła i zimna woda - jeden punkt średnio 150 -200 złpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.03.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Roboty hydrauliczne są w większości są wyceniane na podstawie tzw. Punktu u jednych punkt to rura doprowadzająca wodę lub odpływ a u innych punkt to odbiornik ciepła (grzejnik) lub punkt czerpalny (wanna, umywalka, kibel) a cena zależy od praw rządzących na danym terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 15.03.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Dlatego lepiej prosić o szczegółową wycenę całości, oddzielnie robota, oddzielnie materiały. U mnie przy instalacji woda + cwu wyszło 40% różnicy u dwóch wykonawców - o tyle tańszy był wykonawca liczący szczegółowo (który generalnie jest dośc drogi - jak wykazała wycena instalacji CO) od gościa liczącego "od punktu" - a rozwiązania techniczne były bardzo podobne. Nawiasem mówiąc, wybrałem trzeciego - też liczącego "każdą rurkę i zawór", był jeszcze sporo tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syldodge 01.04.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Niezły! Te kotłownie te nie powód do dumy.Vaillant ma rurę spalinową ''spiro''aluminium- (niedopuszczalna, firma Vaillant nie udziela gwarancji na kocioł z takim podłączeniem,niezgodność z przepisami Prawo Energetyczne dz. ust.75/02.Czopuch ma za krótkie wyjście pionowe (przypominam minimum 25 cm).Kocioł stojący(zdjęcie poniżej również rura spiro. A co do estetyki tych kotłowni-krótko ''późny Gierek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 01.04.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 syldodge, przyślij parę zdjęć swoich kotłownialbo parę linków czegoś estetycznego chiałbym wiedzieć, jak to powinno wyglądać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 02.04.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Czekamy na twoje Zdjęcia !!! A może tylko potrafisz krytykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 02.04.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Mieczotronix, ty naprawdę nie masz szczęścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syldodge 02.04.2004 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Sory,zdjęć nie wyślę bo to niezgodne regulaminem.Forum jest dla wymiany doświadczeń.Jestem zawodowcem i nie potrzebuję reklamy(szczególnie tak mało etycznej) To nie jest krytyka tylko stwierdzenie suchych faktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 02.04.2004 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Nie potrzebujesz reklamy, więc po co zaglądasz na Forum, jeżeli masz dużo pracy to juz nie masz czasu ani ochoty na net ( znam to z autopsji).Budujesz domek, jezeli jesteś takim fachowcem to po co odwiedzasz wątki zwiazane z hydrauliką, w której jesteś mistrzem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syldodge 02.04.2004 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Nie buduje domku - tylko domy. Mam dużo pracy, ale nie pracuję 24h na dobę, toteż trochę czasu mam. W moim poście nie ma również nigdzie mowy o moim mistrzostwie, tylko o zawodowstwie. Czytam wszystkie pisma fachowe jak również posty związane z budownictwem, bo to nauka! Uprawiam ten zawód od ponad 25 lat i ciągle się uczę. Na forum znajduję cenne uwagi fachowców, oraz odpowiedź na pytania; czego oczekują moi klijenci, czego się obawiają. Wszyscy na czacie mówią o tym szczerze i otwarcie.Ten konkretny przypadek, to nie bezzasadna krytyka - jak raczyłeś - stwierdzić, tylko wspomnia już wymiana doświadczeń. Uważam to za swój obowiązek, skoro już tu jestem to powinienem reagować, by zasygnalizować mniej doświadczonym, by zwrócili na takie rzeczy uwagę-bo to ważne. Sarkazm zatem Anam, chyba lekko przesadzony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 02.04.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Sory,zdjęć nie wyślę bo to niezgodne regulaminem.Forum jest dla wymiany doświadczeń.Jestem zawodowcem i nie potrzebuję reklamy(szczególnie tak mało etycznej) To nie jest krytyka tylko stwierdzenie suchych faktów. to nie wysyłąj zdjęć, tylko linka do swojej strony, tego regulamin nie zabrania poza tym skoro sam zacząłeś ten wątek, to bardzo proszę wytłumacz mi jak powinna wyglądać kotłownia, bo chcę wiedzieć! Samo stwierdzenie, że te ze zdjęć ci się niepodobają nie wnosi nic do sprawy w bloku nie mam kotłowni i nie wiem czemu te ze zdjęć niezłego są zupełnie nie do przyjęcia. Nie chodzi mi o rurę spiro, bo to wytłumaczyłeś, tylko o ten "gierkowski styl". Jak teraz się robi kotłownie? Nie chciałbym być niemodny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 03.04.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Sarkazm zatem Anam, chyba lekko przesadzony Nie przesadzony,poniważ jesteś nowy nie wiesz że jestem żoną Niezłego. A ja wierzę w swego męża i wiem że jeżeli zrobił cos niezgodnego z prawem to dlatego, że tak chciał kient ( a to on płaci i wymaga) lub tak zakładał projekt jak w drugim przypadku ( kotłownia odebrana zresztą przez inspektora nadzoru budowlanego). Nie powiesz mi że Tobie nie zdażają się takie przypadki, bo nie wiem czy się znajdzie osoba która robi wszystko zgodnie z przepisami chyba że pracuje w ZUS lub US. A jezeli Ty nie zechcesz zrobić tak jak chce klient to zrobi to chętnie dziesieciu innych. Co do estetyki, ogladałam kotłownie innych cenionych na Forum hydraulików,nie widziałam różnicy. Koniecznie musisz nas doedukować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.04.2004 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Moje instalacje a co za tym idzie i kotłownie to powód do dumy Zdjęcia te nie oddają w całości tego co robię ale do niektórych mam szczególny sentyment np. pierwsze krytykowane to na Vaillancie to był mój pierwszy Vaillant jaki zamontowałem Każdy ma jakieś marzenia ja przed kilkoma laty jako hydraulik stawiający pierwsze kroki we własnej firmie marzyłem by kiedyś montować urządzenia z górnej półki i to był mój pierwszy piec teraz to codzienność a tą konkretną robotę uważam za sukces również z innego powodu to nie był dom tylko niewielkie mieszkanie w bloku na drugim piętrze instalacja c.o. zrobiona przez konkurencję a jako źródło grzania niewielki piec na węgiel firmy Olsztyn w kuchni a właścicielem mieszkania i zarazem użytkownikiem jest samotna kobieta ciągle zapracowana tak więc za sukces uważam wymianę pieca węglowego na gazowy w miejscu podgrzewacza przepływowego do cwuDrugie zdjęcie też uważam za sukces ponieważ był to mój pierwszy przetarg wygrany na wymianę inst. c.o. w firmie......... kotłownię zrobiłem dokładnie wg projektu (miałem pewne zastrzeżenia ale nikogo to w firmie nie obchodziło) i odbiorem UDTUważam się za hydraulika o jakimś określonym poziomie estetyki własnych prac klienci tez zresztą są zadowoleni a reszta to tylko kwestia kasy której u wykonawców zawsze mało przynajmniej wśród klientów których ja obsługuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts