Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słup na środku garażu :(

Recommended Posts

7/8 to na 2 samochody , dwie bramy wjazdowe i słup pomiedzy nimi, a na słupie podciag, obnizony w dodatku.i Dziw się raczej sobie, bo przecież to Ty wybrałeś projekt.

Jeżeli nad garażem nie ma pomieszczenia uzytkowego to istnieje mozliwość zrobienia stropu bez podpory posredniej, poprzez podciąg wyniesiony do góry, jeżeli opuszczany do dołu to bedzie miał około 50 cm poniżej sufitu.

To ten dziwny dom..aha..nad garażem nie masz nic, więc da się zrobic coś w rodziaju stropu gestozebrowego, z żebrami do góry i pomiedzy żebrami płyta żelbetowa. Przy pojedynczej bramie podciąg w strone wjazdy byłby nie mozliwy,

Edytowane przez antech

W projekcie mam słup na środku garażu. Co zrobić aby się go pozbyć?

Powierzchnia garażu to 7x8m2

Autorus

Witam,

u mnie garaż 7 x 7 i jak miałem fundamenty to chciałem przeprojektować - ale kombinacji było dużo....

Ostatecznie zostało z tym słupem i tragedii nie ma po wjeździe 2 samochodami do środka.

2 bramy garażowe o szerokości 3m.

Martwiłbym się jakbym miał 2 VW Touaregi :))

Pozdrawiam

Gość elka51
Rozmawiałem z budowlańcem i o stwierdził ze rozstaw jest spory. I nie będzie tak prosto to ominąć.

:lol2: Dobra rada: zmień "budowlańca", jeżeli dla niego 7 metrów to "problem nie do rozwiązania".

Byłeś kiedyś w czymś większym niż domek jednorodzinny? Np market, sala sportowa, zadaszony stadion na 100 tys widzów? Rozpiętość nie jest problemem - problemem jest brak wiedzy u osoby którą zatrudniłeś.

Witam,

u mnie garaż 7 x 7 i jak miałem fundamenty to chciałem przeprojektować - ale kombinacji było dużo....

Ostatecznie zostało z tym słupem i tragedii nie ma po wjeździe 2 samochodami do środka.

2 bramy garażowe o szerokości 3m.

Martwiłbym się jakbym miał 2 VW Touaregi :))

Pozdrawiam

A jednak :( Ja bym chciał zrobić płytę fundamentową. No i pozbyć sie tego słupa. Oczywiście za rozsądne pieniądze :)

Autorus ale bez przesady!! są większe pomieszczenia w domach jednorodzinnych i na środku salonu nie stoi żaden słup.

Elka51 ma rację. Dla dobrego konstruktora to nie powinien być żaden problem!!!! Spójrz sobie na jakiś projet dużego domu, np Prestiżowy MG Projekt salon ma większy rozstaw niż ty w garażu, albo Willa z basenem garaż ma 801 na 699 i też nie ma słupów ;)

Gość elka51
No ale to nie market :)

No tak... masz rację... poradzić sobie z rozpiętością 15-30 metrów np w markecie jest o wiele "łatwiej" niż z wielkim problemem 7miu metrów w garażu.

Jaki "fachowiec" takie "problemy"

Gość elka51
Takie "coś" mógł zaprojektować architekt (a nie konstruktor), który niestety może projektować konstrukcje o tzw "znanych schematach statycznych". Efektem takiego "projektowania" może być np. słup w środku garażu :)