Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia w ukladzie zamknietym.

zbyszek1982

Recommended Posts

Mam problem, otóz hydraulik dał mi do wyboru dwie opcje w kwesti podlączenia kotłowni pierwsza w układzie otwartym z nayczniem zbiorczym umieszczonym na strychu a druga w ukladzie zamknietym z zastosowaniem wymiennika. Nie wiem co wybrac gdyz jestem laikiem ,w starym domu mialem naycznie zbiorcze i bylo chyba ok. Podpowiedzcie co jest lepszym rozwiazaniem.Piec mam na paliwo stale (drewno) z nadmuchem, sterownikami.parter domu bedę mial w podlogowce natomiast góre za wyjatkiem łazienki (podlogowka) grzejniki w ilosci 7 sztuk.

Ja tez mam w układzie otwartym i jest ok, a hydraulik proponuje układ zamkniety z uzyciem wymiennika i nie wiem czy to dobre rozwiazanie bo sie na tym nie znam.

Układ z wymiennikiem to dobre rozwiązanie - kocioł pracuje w otwartym, grzejniki w zamkniętym. Mając układ tylko otwarty woda płynąca przez grzejniki ma kontakt z powietrzem/tlenem , natlenia się co z kolei sprzyja powstawaniu korozji w układzie.

czyli jest to widze dobre rozwiązanie.

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/10189-przerobka-ukladu-co/page__pid__86687#entry86687

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/10138-wymienik-plytowy-za-maly/page__p__86057__fromsearch__1#entry86057

zanim się zdecydujesz poznaj zasadę działania, dobre i złe strony takiego rozważania. Taki wymiennik powinien być precyzyjnie dobrany do instalacji, a grzejniki do nowych parametrów pracy zasilanie / powrót.

dzieki za stronke.Powoli zcazynam łapać i widze ze najwazniejszym jest dobór odpowiedniego wymiennika do instlacji.

Do śmieciucha na drewno to osobiście widzę to poprzez jakąś formę bufora, takie coś daje wyższy poziom bezpieczeństwa oraz komfortu.

W podajnikach palą się malutkie dawki i ryzyko zagotowania kotła jest znikome. W kotłach na drewno sprawa wygląda inaczej i uważam za logiczne zastosowanie bufora a za nim dystrybucję ciepła w/g potrzeb. Dobry instalator, aby obliczył właściwą pojemność bufora i komfort użytkowania nieoceniony.

Tak, jest to również nieco droższe rozwiązanie bo koszt samego wymiennika sięga blisko 500pln i potrzeba o jedną pompe więcej. Nie znam kosztu wężownicy schładzającej, ale też Ci jej nikt za darmo nie da. Generalnie na całej inwestycji różnice są nieznaczne.

Wężownica schładzająca ok.600zł brutto z zaworem odpowietrzającym oraz tym termostatycznym puszczającym w wężownicę zimną wodę z kranu.....

Wężownica schładzająca ok.600zł brutto z zaworem odpowietrzającym oraz tym termostatycznym puszczającym w wężownicę zimną wodę z kranu.....

Dodatkowo aby zastosować wężownicę schładzającą dom musi być podłączony do wodociągu który zapewnia ciśnienie podczas braku prądu, czyli własne studnie z pompami głębinowymi, hydroforami się do tego nie nadają - bo co będzie chłodziło wtedy kocioł jak zabraknie prądu?

Dodatkowo aby zastosować wężownicę schładzającą dom musi być podłączony do wodociągu który zapewnia ciśnienie podczas braku prądu, czyli własne studnie z pompami głębinowymi, hydroforami się do tego nie nadają - bo co będzie chłodziło wtedy kocioł jak zabraknie prądu?

Niby logiczne, ale warto o tym przypominać.

Do każdego domu, instalacji należy zwyczajnie wybrać fachowca, który dobierze optymalny sposób wykonania instalacji.

Jak zabraknie pradu to niestety robi sie problem z woda, takich sytuacji nie ma za wiele razy-2-3 w roku ale wtedy po prostu przestaje palic a tym samym taka woda chyab jest nie potrzebna.Bo jesli nie mam pradu niestety nie moge palic bo piec jest z nadmuchem i automatycznie on nie dziala, nie pali sie w palenisku

Jak zabraknie pradu to niestety robi sie problem z woda, takich sytuacji nie ma za wiele razy-2-3 w roku ale wtedy po prostu przestaje palic a tym samym taka woda chyab jest nie potrzebna.Bo jesli nie mam pradu niestety nie moge palic bo piec jest z nadmuchem i automatycznie on nie dziala, nie pali sie w palenisku

To chyba zbyt daleko idące założenie.

Sam najczęściej montuję instalacje bez wymiennika, tak że kocioł również pracuje w układzie zamkniętym. Zawór upustowy z zaworem dopuszczającym kosztuje na pewno mniej niż wymiennik i dodatkowa pompka. Odnośnie sterowania - jeśli damy osobne pompy na CWU, grzejniki i podłogówkę, to również można sobie dowolnie sterować kolejnością grzania - choć trochę to dziwny problem, bo dobrany odpowiednio kocioł przez 95% sezonu grzewczego powinien jednocześnie obsłużyć wszystko na raz . W układach gdzie woda jest z hydroforu, najlepiej instalację zamkniętą zabezpiecza bufor, choć jeśli właściciel kupuje kocioł w którym niezbyt da się palić coś innego niż węgiel, to na logikę jak nie ma prądu to ogień też zgaśnie :-)