zbyszek1982 24.09.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Mam problem, otóz hydraulik dał mi do wyboru dwie opcje w kwesti podlączenia kotłowni pierwsza w układzie otwartym z nayczniem zbiorczym umieszczonym na strychu a druga w ukladzie zamknietym z zastosowaniem wymiennika. Nie wiem co wybrac gdyz jestem laikiem ,w starym domu mialem naycznie zbiorcze i bylo chyba ok. Podpowiedzcie co jest lepszym rozwiazaniem.Piec mam na paliwo stale (drewno) z nadmuchem, sterownikami.parter domu bedę mial w podlogowce natomiast góre za wyjatkiem łazienki (podlogowka) grzejniki w ilosci 7 sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.09.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Prawie każdy kocioł kocioł możesz zamontować w układzie zamkniętym nawet ten na którym widnieje napis " montować w układzie otwartym"Warunkiem jest montaż wężownicy schładzającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 24.09.2011 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 (edytowane) ale ktore rozwiązanie jest lepsze?a moze sa porownywalne?jakos mam wrażenie ze hydraulik montując w ukladzie zamknietym chce isc na łatwizne... Edytowane 24 Września 2011 przez zbyszek1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.09.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Chyba od 18-tu lat mam instalację w układzie otwartym i nie potrafię Ci odpowiedzieć co jest lepsze.Do tej pory nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 24.09.2011 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Ja tez mam w układzie otwartym i jest ok, a hydraulik proponuje układ zamkniety z uzyciem wymiennika i nie wiem czy to dobre rozwiazanie bo sie na tym nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.09.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Wymiennik fajna sprawa, bardzo stabilny układ.Bobek_Budowniczy ma tak zrobioną instalację i jest bardzo zadowolony,Może tutaj zajrzy to więcej Ci napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.09.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Heh, mówisz i masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 25.09.2011 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Bob a powiedz jaki masz piec?czy ten układ nadaje sie do zastosowania przy piecu smieciuchu-głownie drewno, oczywisice z pelna automatyka i nadmuchem?Hydraulik mowi ze taki uklad jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 25.09.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Ja tez mam w układzie otwartym i jest ok, a hydraulik proponuje układ zamkniety z uzyciem wymiennika i nie wiem czy to dobre rozwiazanie bo sie na tym nie znam. Układ z wymiennikiem to dobre rozwiązanie - kocioł pracuje w otwartym, grzejniki w zamkniętym. Mając układ tylko otwarty woda płynąca przez grzejniki ma kontakt z powietrzem/tlenem , natlenia się co z kolei sprzyja powstawaniu korozji w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 25.09.2011 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 czyli jest to widze dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 25.09.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Tak, jest to również nieco droższe rozwiązanie bo koszt samego wymiennika sięga blisko 500pln i potrzeba o jedną pompe więcej. Nie znam kosztu wężownicy schładzającej, ale też Ci jej nikt za darmo nie da. Generalnie na całej inwestycji różnice są nieznaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.09.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 czyli jest to widze dobre rozwiązanie. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/10189-przerobka-ukladu-co/page__pid__86687#entry86687 http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/10138-wymienik-plytowy-za-maly/page__p__86057__fromsearch__1#entry86057 zanim się zdecydujesz poznaj zasadę działania, dobre i złe strony takiego rozważania. Taki wymiennik powinien być precyzyjnie dobrany do instalacji, a grzejniki do nowych parametrów pracy zasilanie / powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 25.09.2011 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 dzieki za stronke.Powoli zcazynam łapać i widze ze najwazniejszym jest dobór odpowiedniego wymiennika do instlacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.09.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 dzieki za stronke.Powoli zcazynam łapać i widze ze najwazniejszym jest dobór odpowiedniego wymiennika do instlacji. Do śmieciucha na drewno to osobiście widzę to poprzez jakąś formę bufora, takie coś daje wyższy poziom bezpieczeństwa oraz komfortu. W podajnikach palą się malutkie dawki i ryzyko zagotowania kotła jest znikome. W kotłach na drewno sprawa wygląda inaczej i uważam za logiczne zastosowanie bufora a za nim dystrybucję ciepła w/g potrzeb. Dobry instalator, aby obliczył właściwą pojemność bufora i komfort użytkowania nieoceniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.09.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Tak, jest to również nieco droższe rozwiązanie bo koszt samego wymiennika sięga blisko 500pln i potrzeba o jedną pompe więcej. Nie znam kosztu wężownicy schładzającej, ale też Ci jej nikt za darmo nie da. Generalnie na całej inwestycji różnice są nieznaczne. Wężownica schładzająca ok.600zł brutto z zaworem odpowietrzającym oraz tym termostatycznym puszczającym w wężownicę zimną wodę z kranu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 25.09.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Wężownica schładzająca ok.600zł brutto z zaworem odpowietrzającym oraz tym termostatycznym puszczającym w wężownicę zimną wodę z kranu..... Dodatkowo aby zastosować wężownicę schładzającą dom musi być podłączony do wodociągu który zapewnia ciśnienie podczas braku prądu, czyli własne studnie z pompami głębinowymi, hydroforami się do tego nie nadają - bo co będzie chłodziło wtedy kocioł jak zabraknie prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.09.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Dodatkowo aby zastosować wężownicę schładzającą dom musi być podłączony do wodociągu który zapewnia ciśnienie podczas braku prądu, czyli własne studnie z pompami głębinowymi, hydroforami się do tego nie nadają - bo co będzie chłodziło wtedy kocioł jak zabraknie prądu? Niby logiczne, ale warto o tym przypominać. Do każdego domu, instalacji należy zwyczajnie wybrać fachowca, który dobierze optymalny sposób wykonania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 25.09.2011 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Dodatkowo aby zastosować wężownicę schładzającą dom musi być podłączony do wodociągu który zapewnia ciśnienie podczas braku prądu, czyli własne studnie z pompami głębinowymi, hydroforami się do tego nie nadają - bo co będzie chłodziło wtedy kocioł jak zabraknie prądu? Jak zabraknie pradu to niestety robi sie problem z woda, takich sytuacji nie ma za wiele razy-2-3 w roku ale wtedy po prostu przestaje palic a tym samym taka woda chyab jest nie potrzebna.Bo jesli nie mam pradu niestety nie moge palic bo piec jest z nadmuchem i automatycznie on nie dziala, nie pali sie w palenisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 25.09.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Jak zabraknie pradu to niestety robi sie problem z woda, takich sytuacji nie ma za wiele razy-2-3 w roku ale wtedy po prostu przestaje palic a tym samym taka woda chyab jest nie potrzebna.Bo jesli nie mam pradu niestety nie moge palic bo piec jest z nadmuchem i automatycznie on nie dziala, nie pali sie w palenisku To chyba zbyt daleko idące założenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 25.09.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Sam najczęściej montuję instalacje bez wymiennika, tak że kocioł również pracuje w układzie zamkniętym. Zawór upustowy z zaworem dopuszczającym kosztuje na pewno mniej niż wymiennik i dodatkowa pompka. Odnośnie sterowania - jeśli damy osobne pompy na CWU, grzejniki i podłogówkę, to również można sobie dowolnie sterować kolejnością grzania - choć trochę to dziwny problem, bo dobrany odpowiednio kocioł przez 95% sezonu grzewczego powinien jednocześnie obsłużyć wszystko na raz . W układach gdzie woda jest z hydroforu, najlepiej instalację zamkniętą zabezpiecza bufor, choć jeśli właściciel kupuje kocioł w którym niezbyt da się palić coś innego niż węgiel, to na logikę jak nie ma prądu to ogień też zgaśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts