Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Poszukuje jakiegos dobrego materialu "tlumiacego" i jednoczescie ocieplajacego.

Mieszkam w blizniaku, od sasiadow oddziela mnie sciana z pelnej cegly - 24cm + tynki. Kiedys mi to specjalnie nie przeszkadzalo, teraz jednak z pokoju chce zrobic salon z TV, takze sasiedzi beda wszystko slyszec tak jak ja slysze kazdy odglosc dobiegajacy TV, czy krzyki dzieciakow :-)

Koszt specjalnie sie nie liczy, ale wolalbym tego nie robic welna, gdyz zabierze to dodatkowa powierzchnie z mojego i tak niewielkiego mieszkania. Poza tym - nida...

Po drugie, na jednej ze scian ma "klatke" schdowa na pietro, takze za duzo na sciane nie moge "przylozyc". W tym roku podnioslem dach. Sam postawilem scianke dzialowa miedzy mna a sasiadami (24cm Ytong Energo). Musze ja jeszcze czyms docieplic, gdyz nie wiem kiedy sasiedzi beda cos robic ze swoim dachem, a chce sie juz w miare docieplic. Na zewnatrz nic nie przykleje, bo bede juz "w granicy" sasiadow... Jakies pomysly?

https://forum.murator.pl/topic/161124-wyciszeniedocieplenie-cienkiej-sciany-dzialowej/

Podłączę sie do pytania. robie remont, kamienica prawie 100 letnia, przebudowywana i remontowana nie wiadomo jak,kiedy i jakimi materiałami, nie wiadomo na co sie trafi w scianie itp. Ściania miedzy mną a pokojem sąsiada - była kiedyś ścianą działową- pokój jaki obecnie zajmuje sąsiad nalezał do mojego mieszkania,stare dzieje, ściana z cegłu pełnej plus tynki. Dosyć mocno słychać dźwiek telewizora od sąsiada i dodatkowo zegar powieszony na ścianie jak wybija godziny to jest mocno słuszalny u mnie, zastanawiam sie nad wyciszeniem tej ściany. Wyczytałem że najlepsze będzie połączenie różnych materiałów, dżwiek tłumiony w różnych ośrodkach itp. czyli ściana lita- masywna - to mam, dodatkowo dałbym np wełnę 8cm ( pytanie jaką ? jakiej gęstości? ) teoria mówi ze tą lżejszą , plus regips. Całość na szielecie drewnianym, szkielet zamocowany do ścian bocznych ,sufitu i podłogi ale bez mocowania do ściany jaką chcę wygłuszyć , żeby nie przenosić przez żadne sztywne połczenia drgań i dźwieków.

ewentualnie może styrodur?, podobno ma niezłe własciwości tłumiące a mam dostęp do w miarę taniego i dobrego.

Pierwsze pytanie jest nastepujące, czy takie wygłuszenie cokolwiek da, drugie czy dobrze rozumuje z taką konstrukcją , i trzecie jakiej wełny używać.

Będę wdzieczny za podpowiedzi.

Edytowane przez kuń
https://forum.murator.pl/topic/161124-wyciszeniedocieplenie-cienkiej-sciany-dzialowej/#findComment-4886822

• 4 weeks później...
Jesli chodzi o kombinacje welna + GK to dobre rozwiazanie, jesli idzie o tlumienie... Nic wiecej nie podpowiem, bo swojego problemu nadal nie rozwiazalem. Opowiadajac na posta Flashbacka - tak sie sklada, ze na dole mam plywajaca podloge :-) - nowe posadzki robilem rok temu. Na gorze - gorzej - strop Kleina
https://forum.murator.pl/topic/161124-wyciszeniedocieplenie-cienkiej-sciany-dzialowej/#findComment-4936306