Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pokrętłem w wannie- głupia sprawa:)

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam ów problem ponieważ żona tak wcisnęła syfon od wanny, że ja próbując go później odkręcić przełamałem pokrętło..

Będę musiał to wymienić, bądź skleić o ile się uda, ale pytam się bardziej o radę, czy da się wyjąc jakoś syfon, czy od dołu jak odkręcę część rury, dam radę go podnieść do góry?

Dzięki z góry za odpowiedź.

Edytowane przez Ostentacyjny

O syfonie wyciąganym w całości górą nie słyszałem i nie przypuszczam, żeby taki istniał. Typowe syfony demontuje się dołem, odkręciwszy wcześniej górną część, w tym celu musisz najpierw wyjąć grzybek korka, bo śruba jest zapewne tam (zwykle w formie gwintowanej tulei). Poprostu go podważ śrubokrętem, bądź jeśli naprawdę się nie da - wywierć w nim dziurę i czymś zahacz przez ten otwór.

O sklejeniu tego trzpienia zapomnij, całość do wymiany najprościej.

J.

Witam wszystkich, mam ów problem ponieważ żona tak wcisnęła syfon od wanny, że ja próbując go później odkręcić przełamałem pokrętło..

Będę musiał to wymienić, bądź skleić o ile się uda, ale pytam się bardziej o radę, czy da się wyjąc jakoś syfon, czy od dołu jak odkręcę część rury, dam radę go podnieść do góry?

Dzięki z góry za odpowiedź.

Witam

od dołu i z boku odkręcisz cały komplet

Co do wstepu zgadzam się ,natomiast nic nie wierć.Sam korek mozna dokupic jesli był to syfon markowy a jesli nie zawsze warto zapytac w sklepie i wziąć stary na wzór.Zdemontuj syfon od dołu zostanie Ci jedna część do której przykręcona jest właśnie śruba obróć nim w odwrotnym kierunku.Śruba powinna się wykręcić.Wtedy podważ korek.Powodzenia,szczegolnie jesli masz akrylowa wanne.