Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki cementow wapienne_strop_kable przebijaja

Recommended Posts

Witam,

Tynkarze skonczyli mi klasc tynki cem wap, tynki zaczynaja juz schnac i moi oczom pojawiaja sie liczne kable, i spinki mocujace na stropie, moze to juz bylo ale rzuccie okiem na foty i napiszczie co robic:

zarzucac jeszcze tynk cement wap,

dawc na to gladz, ile zeby nie odpadlo,

czy (masakra) trzeba dac plyty kart gips nad stropem???

DSC03013.jpg

DSC03010.JPG

DSC03002.JPG

Elektryke sam robilem i bylo rowno ale i tak profilaktycznie sie opierd...lem hehe, tynkarz mnie troche w konia zrobil, bo pokazywalem mu wszystkie kable przed tynkowaniem i mowil ze jest spoko wszystko sie schowa, a teraz d.... co dalej radzicie, jak tynkarz sie podda?

Strop monolit, wiec kucie i chowanie w nim kabli to hard core..

Naszym tynkarzom też trochę w paru miejscach nie wyszło. Na szczęście na bieżąco to monitowaliśmy więc, robili poprawki od razu na mokro.

Takie czasy, że trzeba nad "fachowcami" ślęczeć, żeby robili jak należy.

Na szczęście dziś już sami wszystko robimy, i jakby co, to tylko do siebie możemy mieć pretensje :)

tynkarz walnal focha, bo oczywiscie nie uwaza zeby cos byl nie tak, cyt. " jak sie pomaluje, to nie bedzie widac".....piszecie o gladzi, ale pewnie bedzie pekac na kablu, wiec zastanawiam sie czy tam gdzie kabel wystaje to moze odkuc troche i w stropie wybruzdowac, kabel wtedy sie schowa, jeszcze raz to zakryc tynkiem i dopiero gladz, chyba ok?

Witam,

Tynkarze skonczyli mi klasc tynki cem wap, tynki zaczynaja juz schnac i moi oczom pojawiaja sie liczne kable, i spinki mocujace na stropie, moze to juz bylo ale rzuccie okiem na foty i napiszczie co robic:

zarzucac jeszcze tynk cement wap,

dawc na to gladz, ile zeby nie odpadlo,

czy (masakra) trzeba dac plyty kart gips nad stropem???

Masz tynki maszynowe? U mnie jest identycznie w dwóch pokojach. Na razie, bo dom otynkowany mam dopiero w ok 25% Co gorsza taki prześwitujący kabel widziałem tez na ścianie. Dla nich nie ma problemu, zamaluje się.

Teraz widzę, że zrobiłem błąd umawiajac sie z tynkarzami na tynkowanie z ich materiałem. Chłopaki jadą dość oszczędnie z tynkiem, miejscami jest b. cienka warstwa.

Jutro im powiem, żeby dali 0.5cm więcej tynku na sciany gdzie jest duzo kabli, a te prześwity, które juz widac muszą pozacierać.

Straty na materiale będe musiał im pewnie wyrównac, niestety.

• 2 weeks później...
Witam,

u nas podobna sytuacja- w niektórych miejscach widać kable (zwłaszcza na sufitach). Jak to rozwiązać? Jesteśmy umówieni z tynkarzami na poprawki, ale jak to poprawić?

Czy po dotknięciu ręką w miejscu gdzie idą kable czuć,że wystają poza powierzchnie tynku?

Może są widoczne dlatego,że jest na nich mniejsza ilość tynku i w tych miejscach po prostu szybciej schnie i stąd wrażenie,że kable są widoczne.

Jeśli mimo wszystko tynkarze będą poprawiać to trzeba pod kablem wykuć małą bruzdę i zarobić to miejsce.Jeśli macie tynk gipsowy to nie ma żadnego problemu,jeśli cementowo-wapienny to trzeba użyć jakiegoś materiału na bazie gipsu.

• 4 weeks później...
Może są widoczne dlatego,że jest na nich mniejsza ilość tynku i w tych miejscach po prostu szybciej schnie i stąd wrażenie,że kable są widoczne.

Jeśli mimo wszystko tynkarze będą poprawiać to trzeba pod kablem wykuć małą bruzdę i zarobić to miejsce.Jeśli macie tynk gipsowy to nie ma żadnego problemu,jeśli cementowo-wapienny to trzeba użyć jakiegoś materiału na bazie gipsu.

Niestety, na tych widocznych kablach nie ma tynku, czuć pod palcem goły kabel.

Tynki cementowo-wapienne,jakiego materiału radzi Pan użyć?

Wiekszość tynkarzy to chyba widzi jaka robote robi i uzgadnia cenę

Po pierwsze kabli nie ma być widocznych na ścianach ani sufitach - warto mieć taki zapis w umowie lub nie płacić za sciany gdzie jest tak wytynkowane

po drugie kazdy tynk ma swoja technologie i min grubość nakładania - nie dawać się nabijać

po trzecie pilnować tynkarzy i albo niech robia jak trzeba (wg systemu producenta tynków) albo inną ekipa bez skrupułów

Sam to wiem niestety po fakcie ale efekty ciągle odczuwam, szczegóły w dzienniku

Niestety coraz miej mamy Fachowców, a pozostają tylko naciągacze - bo jak się buduje to ma kase - jak mi powiedział fachowiec

i PISAĆ UMOWY - przynajmniej zostaje coś na czym można się opierać i wszystko zgłaszać pisemnie z potwierdzeniem odbioru.